Zaidieten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
In bruin het gebied waar de zaydieten voorkomen.

De Zaydieten vormen een kleinere sjiitische stroming binnen de islam die ook wel bekendstaat als de Vijvers omdat zij in plaats van Mohammad al-Baqir, de vijfde imam van de twaalver sjiieten, Zayd als vijfde imam erkennen.

Zayd was net als Mohammad al-Baqir een zoon van Ali ibn Hoessein. Na de dood van Hoessein konden personen die aanspraak wilden maken op het imamaat volgens de Zaydieten de titel van imam alleen door khurūj (uitkomen, opstand) verkrijgen. Hierdoor wordt Ali, de zoon van Hoessein, door de Zaydieten ook niet als vierde imam erkend, omdat hij passief was en niet in opstand kwam tegen de Omajjaden. Zijn zoon Zayd kwam in 740 om het leven na een opstand in Koefa tegen de zojuist genoemde dynastie en wordt daarom wel als vierde imam erkend. De term "Vijvers" is in dit opzicht dus onjuist.[1]

De Zaydieten zijn een vrij gematigde stroming die inzake geloofsleer dicht bij de soennieten staan en een tolerante houding nemen tegen over de metgezellen van de profeet Mohammed. Deze stroming vormen in het noorden van Jemen en het zuidwesten van Saoedi-Arabie een belangrijk deel van de bevolking. Noord-Jemen heeft van 898 tot 1963 een regerende imam gekend die tot de Zaydieten behoorde.

De vijf imams van de zaydi zijn:

  1. Imam Ali
  2. Imam Hassan
  3. Imam Hoessein
  4. Imam Ali Zain al-Abidien
  5. Imam Zayd ibn Ali