Zanderij Crailo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bertux (overleg | bijdragen) op 18 okt 2017 om 23:09. (tp, wf)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Zanderij Crailo(o)
Natuurgebied
Zanderij Crailo (Noord-Holland)
Zanderij Crailo
Situering
Land Nederland
Locatie Noord-Holland
Coördinaten 52° 15′ NB, 5° 10′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Hilversum en Bussum
Informatie
Oppervlakte 0,65 km²
Beheer Goois Natuurreservaat
Foto's
vanaf de westzijde (Bussumer Grintweg)

Zanderij Crailo(o) is een natuurgebied van het Goois Natuurreservaat tussen Hilversum en Bussum. Het maaiveld van de voormalige zandafgraving met zandgaten ligt zeven tot elf meter lager dan de omliggende natuurgebieden Spanderswoud en Bussummerheide. De zandwinning stopte in 1971. In 2006 werd de naastgelegen Natuurbrug Zanderij Crailoo geopend. Deze natuurbrug is met een lengte van achthonderd meter en een breedte van vijftig meter het grootste ecoduct ter wereld.

De zanderij was ooit de grootste Gooise zandgroeve. Van de zanderij is enkel het westelijke deel toegankelijk via een slingerend 'vlonderpad' over verschillende waterpartijen. Dit lange pad wordt gemarkeerd met grote zwerfkeien uit de voorlaatste ijstijd die bij de zandwinning tevoorschijn kwamen. Dit Heimans-zwerfkeienpad is een met zwerfstenen gemarkeerde route door de Zanderij. Het is genoemd naar de natuurkenner Eli Heimans (1861-1914) die, met Jac. P. Thijsse, als een der eersten de aandacht vestigde op de geologische en botanische betekenis van de Zanderij.[1] Aan het eind van het Heimanspad staat het kantoor van het Goois Natuurreservaat.

Vanaf de Tweede Wereldoorlog werd door de Nederlandse Spoorwegen uitgewerkt carbid gestort. Hierdoor leefden in het gebied talrijke wijngaardslakken en bijzondere kalkminnende planten, waaronder zeldzame wilde orchideeën.[2]

In 2014 werd een betonnen broedwand aangelegd van 19 meter lang en twee meter hoog.[3] In de zanderij staat een grondwatermeter.