Zeemuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Zeemuis
Aphrodita aculeata
Aphrodita aculeata
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia
Stam:Annelida (Ringwormen)
Klasse:Polychaeta (Borstelwormen)
Onderklasse:Palpata
Orde:Phyllodicida
Onderorde:Aphroditoidea
Familie:Aphroditidae
Geslacht:Aphrodita
soort
Aphrodita aculeata
Linnaeus, 1761
Afbeeldingen Zeemuis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zeemuis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De zeemuis of fluwelen zeemuis (Aphrodita aculeata) is een in zee levende worm uit de klasse van de borstelwormen (Polychaeta).

Kenmerken[bewerken]

De zeemuis is een borstelworm, die ongeveer 7,5 tot 20 cm lang wordt, een enkele maal langer, tot 30 cm. Het lichaam is stevig en bol, bedekt met grijsbruine harige uitsteeksels, die aan een muizenvacht doen denken. De wetenschappelijke naam is afgeleid van Aphrodite, Griekse godin van de liefde en seksualiteit. De buikzijde van het dier doet namelijk denken aan het menselijke vrouwelijke geslachtsorgaan. De setae of borstels van de zeemuis geven een rode gloed af, die dient om roofdieren af te schrikken. Bij licht van boven zien de dieren er groen of blauw uit. De setae bestaan uit miljoenen submicroscopische fotonische kristallen die, net als opaal, reageren op invallend licht.

Voorkomen en voedsel[bewerken]

De soort komt hoofdzakelijk voor op modderige zeebodems tot zo'n 1000 meter diep, in de Atlantische Oceaan, Het Kanaal, de Oostzee, de Noordzee en de Middellandse Zee. De zeemuis is een carnivoor, die vooral andere soorten borstelwormen eet. Sommige soorten op zijn menu zijn groter dan hijzelf.