Zeeuws maritiem muZEEum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wikiwerner (overleg | bijdragen) op 3 sep 2016 om 21:35. (Wikipedia:Wikiproject/SpellingCheck. Help mee!, replaced: 12 jarig → 12-jarig, hoofdbetekenissen gecontroleerd met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Zeeuws maritiem muZEEum
V.l.n.r.: Lampsinshuis, nieuwbouw met ingang en museumbrasserie 'Gecroonde Liefde'
Locatie Vlissingen, Zeeland,
Nederland
Oppervlakte 1783
Type Maritieme historie
Thema Maritieme ontwikkelingen van Zeeland
Opgericht 2002
Personen
Directeur Onno Bakker
Medewerkers 9 in Loondienst en circa 60 vrijwilligers
Aantal bezoekers 30.000 per jaar
Lid van Museumvereniging
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Zeeuws maritiem muZEEum is een maritiem museum in het centrum van Vlissingen, gelegen aan de jachthaven van de stad. Het is de opvolger van het Stedelijk Museum Vlissingen.

Gebouw

Het muZEEum[1] is gevestigd in een gebouwencomplex met panden uit de 16e, 17e, 18de en 21ste eeuw. Deze panden zijn door moderne architectuur met elkaar verbonden. Een van de belangrijkste delen van het complex is het Lampsinshuis. Het Zeeuwse koopmans- en redersgeslacht Lampsins; Cornelis Lampsins liet dit huis in 1641 op de Engelse Kade (nu: Nieuwendijk) bouwen in de destijds nieuwe stijl van het Hollands Classicisme. Hij betrok het als woonhuis, maar vestigde er ook het kantoor van het befaamde handelshuis Lampsins, waar onder meer Michiel de Ruyter in dienst was op 12-jarige leeftijd in de functie als Touwslager. Achter het Lampsinshuis bevinden zich ook de originele pakhuizen van dit Stadspaleis, ook deze maken deel uit van het complex. In 2002 werd begonnen met de nieuwbouw van het complex, naar een ontwerp van Rijksgebouwendienstarchitect Marc van Roosmalen.

In het 'Lampsinshuis' wordt de vaste collectie getoond in de 'Zeeuwse maritieme Geschiedenis'. Daarbij is een indeling gemaakt, die de gelaagd-structuralistische beschouwingswijze van Fernand Braudel.[2] volgt. Op iedere verdieping[3] is deze indeling thematisch terug te vinden.

In de Pakhuizen worden tijdelijke tentoonstellingen met een bovenregionaal karakter gehouden. Daarnaast beschikt het muZEEum over 1 kleinere expositiezaal de 'Scheldezaal' waar tijdelijke exposities worden tentoongesteld met een lokale Maritieme karakter.

De museumbrasserie 'Gecroonde Liefde' is genoemd naar een van de schepen van Michiel de Ruyter.

Collectie

De vaste collectie van het muZEEum bestaat uit stadshistorische voorwerpen en objecten uit de de maritieme geschiedenis van Zeeland tonen. Daarbinnen zijn de deelcollecties en studiecollecties ingedeeld volgens MusIP.

De stadshistorische collectie van de gemeente Vlissingen

Voorwerpen afkomstig uit de historische kunstcollectie, waaronder:

  • zilveren gildestukken[4]
  • schilderijen[5]
  • bouw- en interieurfragmenten, waaronder tegels en gevelstenen.
  • Kunstnijverheid
  • Meubels en interieurinrichtingsonderdelen, waaronder haardplaten en vogelkooien in de vorm van historische gebouwen[6]
  • Schilderijen en modellen betrekking hebbende tot de Tweede Wereldoorlog door Cees van de Burght
  • Prenten[7]

De scheepsarcheologische collectie

Voorwerpen afkomstig van VOC-schepen

  • 't Vliegent Hart
  • Rooswijk[8]
  • Geldermalsen
  • Campen
  • Woestduin[9]

Zeeuwse maritieme collectie

Studiecollectie

Het muZEEum bezit naast getoonde collectie, ook studiecollecties.

Numismatische collectie

Door schenking van Carel Albert van Woelderen van zijn verzameling munten en penningen, is de basis gelegd voor de vorming van een van de grootste numismatische collecties van Nederland van ruim 3500 voorwerpen.

Tegels

Afkomstig uit de renovatie van de binnenstad van Vlissingen zijn ca. 4000 wandtegels uit de 16e, 17e en 18e eeuw.

Kunstcollectie

Naast de schilderijen van leden van de Kunstkring het Zuiden, bezit het muZEEum werk van diverse andere kunstenaars:

Informatiecentrum

Het muZEEum kent een bescheiden besloten museumbibliotheek, waarin informatie met betrekking tot de collectie is terug te vinden. De collectie bevat naast vakliteratuur enkele historische boeken, waaronder de bibliografie van Michiel de Ruyter door Gerard Brandt. Bijzonder is de complete editie van reisverslagen die wordt uitgegeven door de Linschoten-Vereeniging.

Nominaties

Externe link