Zilveren Camera

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De zilveren camera, getoond door Fre Leenart, winnaar in 1974

De Zilveren Camera is een Nederlandse fotografiewedstrijd. De hieraan verbonden prijs wordt sinds 1949 toegekend aan de fotograaf die de beste persfoto van het jaar heeft gemaakt. Het is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF), een sectie van de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

Categorieën[bewerken]

De fotowedstrijd heeft verschillende categorieën:

  • Nieuws internationaal (serie en enkelbeeld)
  • Nieuws nationaal (serie en enkelbeeld)
  • Nieuws regio (serie en enkelbeeld)
  • Documentair nationaal (serie)
  • Documentair internationaal (serie)
  • Personen in het nieuws (serie en enkelbeeld)
  • Politiek (serie en enkelbeeld)
  • Sport (serie en enkelbeeld)
  • Kunst, Cultuur en Entertainment (serie en enkelbeeld)

In elke categorie wordt door een jury een eerste, tweede en derde prijs toegekend. Uit de eersteprijswinnaars wordt de winnaar van de Zilveren Camera (wisselprijs) gekozen, die ook een bedrag van 7.500 euro ontvangt.

Winnaars[bewerken]

Winnende foto van 1962 door Cees de Boer van Ria Kuyken
Uitreiking Zilveren Camera aan fotograaf Paul Stolk in 1988
Ben van Meerendonk krijgt de Zilveren Camera 1950 van Guus de Casembroot en Ben Merk

Galerij[bewerken]

Prijs voor Storytelling[bewerken]

De Prijs voor Storytelling is voor 2017 zeven keer uitgereikt onder de titel Prijs voor de Vernieuwende Fotojournalistiek. Deze wedstrijd biedt ruimte voor meer experimentele fotografie en multimediale verhaalvertelling. De winnaar ontvangt een geldprijs van 2.500 euro.

Winnaars[bewerken]

Paul Peters Fotoprijs[bewerken]

De Paul Peters Fotoprijs is een nieuw onderdeel van de Zilveren Camera en is in 2018 voor het eerst uitgereikt. Paul Peters was een geëngageerd fotograaf die in november 2017 overleed. De prijs is mede tot stand gekomen op initiatief van de Socialistische Partij. Sociaal geëngageerde fotografie stelt – door onderwerpkeuze, vorm, werking of intentie – scherp op maatschappelijke betrokkenheid, de strijd tegen onrecht en hoopvolle oplossingen van maatschappelijke problemen in brede zin. Aan de Paul Peters Fotoprijs is een geldprijs van 2.500 euro verbonden. Daarnaast krijgt de winnaar een foto-opdracht ter waarde van nog eens 2.500 euro.

Winnaars[bewerken]

Nationale Portretprijs[bewerken]

De Nationale Portretprijs was een initiatief van het Nationaal Historisch Museum. Deze prijs werd van 2010 tot en met 2014 uitgereikt in samenwerking met de Zilveren Camera. Met ingang van 2016 is de prijs ondergebracht bij de Stichting Dutch National Portrait Gallery.

Winnaars[bewerken]

Externe link[bewerken]