Zittend

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zittend
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Zittend (Noord-Holland)
Zittend
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Drechterland
Coördinaten 52° 40′ NB, 5° 8′ OL
Woonplaats (BAG) Westwoud
Foto's
Een van de alleenstaande huizen
Een van de alleenstaande huizen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Zittend is een buurtschap in de gemeente Drechterland, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het wordt soms ook geschreven als 't Zittend.

Zittend is gelegen tussen de kruising bij Binnenwijzend en Oosterblokker en de weg N506, die tussen Zittend en Blokdijk loopt. De plaats is ontstaan uit de bewoning die gelegen was op een binnendijk, die zich dwars van de hoofddijk ter zijde van langs het land wendt. De plaats wordt in 1745 dan ook De Zijdtwindt genoemd, een later spelling is De Zijde Wind.

Zittend kent een woonkern bij de kruising Binnenwijzend en Oosterblokker, meer naar het zuiden van de dijkweg vindt en vond men een aantal agrarische bedrijven. Vond omdat een grootdeel daarvan eind van de twintigste eeuw werd opgekocht om er een golfbaan neer te leggen. De Golfbaan Westwoud, met de golfclub; Westfriese Golfclub, is sindsdien een toeristische trekpleister van het Zittend en van de omliggende plaatsen. De golfbaan ligt aan de westkant over een grootdeel van de plaats, in het zuiden ligt ook een gedeelte aan de andere kant van de weg.

De woonkern van Zittend