Venhuizen (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Venhuizen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Venhuizen (plaats)
Venhuizen (plaats)
Situering
Provincie Noord-Holland
Gemeente Drechterland
Coördinaten 52° 40′ NB, 5° 13′ OL
Algemeen
Inwoners (januari 2016) 4.381[1]
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Venhuizen is een plaats in de Nederlandse gemeente Drechterland. Het dorp ligt in de regio West-Friesland in de provincie Noord-Holland. Het dorp telt 4.381 inwoners (januari 2016).

Voormalige gemeente[bewerken]

Venhuizen is ook een voormalige gemeente, die op 1 januari 2006 is samengegaan met de gemeente Drechterland. Bij het samengaan werd besloten de naam Drechterland als gemeentenaam te nemen voor de nieuw ontstane gemeente. De laatste burgemeester van de gemeente Venhuizen was Roy Ho Ten Soeng, de eerste allochtone burgemeester van Nederland. In Venhuizen staat ook het gemeentehuis (1662) van de voormalige gemeente.

Geschiedenis[bewerken]

Op een kaart van het Hollands Noorderkwartier uit 1288 komt de plaats voor als Veenhusen. De plaatsnaam zou verwijzen naar huizen bij of in het veen gelegen. De Nederlands Hervormde kerk dateert uit de 15de eeuw. De andere grote kerk, de St. Lucaskerk, is in 1956 gereedgekomen, en gebouwd in een traditionalistische stijl, ontworpen door architectenbureau Van Oerle en Schrama. Het wordt lokaal soms ook wel de 'stoere kerk' genoemd. Deze nieuwe kerk was een vervanging voor een oudere, neogotische kerk van P. Snel uit het eind van de 19e eeuw.

Door de nieuwbouwuitbreiding van Venhuizen werden de losse oude buurtjes Twijver en Kadijk geheel onderdeel van het dorp Venhuizen. Deze buurtjes, die vroeger ook wel werden gezien als buurtschappen, werden eigenlijk altijd al tot het dorp gerekend.

In de vijftiende eeuw kreeg Venhuizen samen met het dorp Hem stadsrechten, onder de naam Hem. Niettemin stond het raadhuis in Venhuizen, net voorbij de grens met Hem.

Geboren[bewerken]

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]