Zomerbitterling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zomerbitterling
Zomerbitterling
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Lamiiden
Orde:Gentianales
Familie:Gentianaceae
Geslacht:Blackstonia (Bitterling)
Soort:Blackstonia perfoliata
Ondersoort
Blackstonia perfoliata subsp. perfoliata
(L.) Huds. (1762)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zomerbitterling op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Doosvruchten

Zomerbitterling (Blackstonia perfoliata subsp. perfoliata) is een plant uit de gentiaanfamilie die vooral gevonden wordt in het Middellandse Zeegebied, maar ook voorkomt in Noordwestelijk Europa.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De zomerbitterling wordt zo'n 10 à 40 centimeter hoog met stevige zich vertakkende stengels. De bladeren zijn zeegroen en de bovenste komen met elkaar samen aan de stengel. De plant bloeit van juli tot in oktober en draagt gele bloemen met een doorsnede van één à anderhalve centimeter. De bovenste stengelbladen zijn aan de voet versmald en over de volle breedte met elkaar vergroeid. De bloemstelen zijn kort. De lijn- tot lancetvormige kelkslippen zijn zwak generfd met meestal één nerf en na de bloei ingerold. Ze zijn korter dan de bloemkroon. Ze zijn even lang als de bloemkroon. De doosvrucht is 6-6,5 mm lang en 3-4 mm breed. De zwarte zaden zijn 0,3-0,4 mm groot. Bij de herfstbitterling (Blackstonia perfoliata subsp. serotina) zijn de bovenste stengelbladeren niet over de volle breedte vergroeid, de bloemstelen langer (ongeveer 2 cm lang), liggen de kelkslippen na de bloei vlak tegen de doosvrucht aan en zijn de kelkslippen evenlang als de bloemkroon.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

De plant wordt vooral gevonden op kalksteen of krijtsteen, en ook wel op duinen.


Bodem: Zonnige, open plaatsen (pionier) op vochtige tot natte, matig voedselarme, kalkrijke, humusarme grond (zand met veel schelpgruis).

Groeiplaats: Zeeduinen (duinvalleien en langs duinpaadjes), drooggevallen zandplaten, voormalige strandvlakten, op molshopen, rotsachtige plaatsen, grasland (kalkgrasland) en opgespoten (kalkrijke) grond.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Blackstonia perfoliata.