Zomerbot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zomerbot
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2009)
Summer flounder photo4.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Pleuronectiformes (Platvissen)
Familie:Paralichthyidae (Schijnbotten)
Geslacht:Paralichthys
Soort
Paralichthys dentatus
(Linnaeus, 1766)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De zomerbot (Paralichthys dentatus) is een straalvinnige vissensoort uit de familie van schijnbotten (Paralichthyidae).[2] De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1766 door Linnaeus.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Deze tot 94 cm lange en tot 12 kg zware vis heeft een plat, samengedrukt bruin lichaam met donkere vlekken. De rugvin loopt door vanaf de kop tot aan de waaiervormige staartvin. De buikvin is iets korter.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Het voedsel van deze roofvis bestaat in hoofdzaak uit kleine vissen en ongewervelden, die met snelle uitvallen vanaf de bodem, waarop de vis goed gecamoufleerd ligt te loeren, worden gevangen met zijn scherpe tanden.

Voortplanting en ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

De eieren zijn gehuld in een oliedruppeltje, zodat ze naar de oppervlakte stijgen. De larven vertonen veel overeenkomsten met gewone vissen, maar na het bereiken van een bepaalde lichaamslengte (15 mm) begint het lichaam af te platten, waarbij het rechteroog zich verplaatst naar de linkerkant. De larve heeft geen zwemblaas en gaat daarna op de bodem leven.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort komt voor in de noordwestelijke Atlantische Oceaan ten oosten van Noord-Amerika, maar ook in riviermonden en zoete wateren.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De soort staat op de Rode Lijst van de IUCN als niet bedreigd, beoordelingsjaar 2009. De omvang van de populatie is volgens de IUCN dalend.[1]