Rhyacotriton variegatus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rhyacotriton variegatus
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2004)
Rhyacotriton variegatus.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Amfibia (Amfibieën)
Orde: Caudata (Salamanders)
Familie: Rhyacotritonidae (Olympusbergsalamanders)
Geslacht: Rhyacotriton
Soort
Rhyacotriton variegatus
Stebbins & Lowe, 1951
Afbeeldingen Rhyacotriton variegatus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Rhyacotriton variegatus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Rhyacotriton variegatus is een salamander uit de familie olympusbergsalamanders (Rhyacotritonidae).[2] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door George Ledyard Stebbins in 1951.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Rhyacotriton variegatus bereikt een lichaamslengte tot ongeveer 12 centimeter. De salamander is te herkennen aan de grijsbruine kleur, een licht patroon van kleine vlekjes die soms geheel ontbreekt in tegenstelling tot de gelijkende Rhyacotriton cascadae en de heldere gele buik. Verder is de staart erg kort en sterk zijdelings afgeplat, zijn de ogen opvallend groot en de pootjes juist klein en hebben mannetjes twee grote uitstulpingen bij de cloaca.

Algemeen[bewerken]

Het voedsel bestaat uit kleine ongewervelden die de salamander 's nachts vangt want overdag verstopt hij zich onder stenen en bladeren. De soort leeft in de Verenigde Staten in delen van de staten Oregon en Californië en een geïsoleerde populatie leeft in de Cascaden.[3] De salamander houdt van wat koelere, snelstromende riviertjes en beekjes waar het dier nooit ver uit de buurt gaat en altijd langs de oevers blijft. De larven hebben zeer korte kieuwen en ook de volwassen salamanders hebben zeer kleine longen in tegenstelling tot veel andere families.

Habitat[bewerken]

Rhyacotriton variegatus is te vinden in oudere bossen met een stenige ondergrond en liefst watervallen of stroomversnellingen in de buurt. De beekjes en stroompjes in de gebieden waar ze voorkomen hebben meestal een natuurlijke bron als beginpunt. Deze worden vaak gebruikt door de mens als watervoorziening waardoor bomen worden gekapt en de habitat verdwijnt, of de stroom zelfs helemaal opdroogt.

Bronvermelding[bewerken]