Zwart Blok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zwart Blok
Illustrazione di un Black Bloc.jpg
Oprichting 1970s
Actief in gebieden Wereldwijd
Methoden demonstratie
Zwart Blok bij een demonstratie

Een Zwart Blok (Engels: Black Bloc) is een demonstratie-tactiek. Een Zwart Blok kenmerkt zich door vaak zwarte kleding en vermommingen en treedt bij demonstraties vaak gewelddadig op. Deelnemers van een zwart blok zijn meestal extreemlinkse activisten, hoewel sinds de jaren 90 ook extreemrechtse radicalen zich van deze tactiek bedienen.

Het begrip 'zwart blok' is afkomstig van het Duitse "Schwarzer Block", dat vanaf de jaren 70 werd gebruikt voor de opkomende nieuwe sociale bewegingen, zoals de antikernenergiebeweging en de vredesbeweging, waar autonomen in toenemende mate aan deelnamen en zichzelf ook zo noemden. Daarna verzelfstandigde dit begrip zich tot een synoniem voor autonomen. Het begrip werd voor het eerst officieel gebruikt in een Duitse rechtszaak in Wiesbaden begin jaren 80 tegen een aantal autonomen als benaming voor een terroristische organisatie.

Waar van oorsprong zwarte blokken vooral bestonden uit "autonomen", werd het later tot een mengelmoes van allerlei soorten linkse activisten met een gemeenschappelijk doel, al kunnen zich ook meerdere groeperingen onder een zwart blok bevinden, elk met eigen doelen en tactieken. Zwarte blokken bestaan vooral uit anarchisten en autonomen, maar kunnen daarnaast vele andere antikapitalistische groepen omvatten. Net als alle basisgroepen (affiniteitsgroepen) werken ze samen op basis van gemeenschappelijk vertrouwen tussen de deelnemers en hebben vaak een gemeenschappelijk doel en kennen een mate van overeenstemming tussen de leden over welke tactieken zij denken te moeten toepassen.

Deelnemers van een zwart blok treden als collectief en vastberaden op. De tegenstander (politie of bijvoorbeeld neo-nazi's) worden met geweld tegemoet getreden. De vermommingen (bivakmutsen, hoofddeksels, monddoeken, sjalen en soms zelfs motorhelmen) bemoeilijken identificatie door veiligheidsdiensten en rechtsextremistische tegenstanders en bieden enige bescherming tegen traangas. In sommige landen en op sommige manifestaties wordt een vermommingsverbod gehanteerd om de identificatie beter mogelijk te maken.

Bij de G8-topconferentie te Heiligendamm, 2007 was het zwarte blok aanwezig.