Zwart Blok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zwart Blok
Illustrazione di un Black Bloc.jpg
Oprichting 1970s
Actief in gebieden Wereldwijd
Methoden demonstratie
Zwart Blok bij een anti-oorlogsdemonstratie, 12 april 2003, Washington D.C.

Een Zwart Blok (Engels: Black Bloc) is een demonstratie-tactiek. Een Zwart Blok kenmerkt zich vaak door zwarte kleding en vermommingen. Vaak treden Zwarte Blokken bij demonstraties gewelddadig op. Deelnemers van een zwart blok zijn meestal extreemlinkse activisten, hoewel sinds de jaren 90 ook extreemrechtse radicalen zich van deze tactiek bedienen.

Het begrip 'zwart blok' is afkomstig van het Duitse "Schwarzer Block", dat vanaf de jaren 70 werd gebruikt voor de opkomende nieuwe sociale bewegingen, zoals de antikernenergiebeweging en de vredesbeweging, waar in toenemende mate autonomen aan deelnamen die zichzelf 'zwart blok' noemden. Daarna verzelfstandigde dit begrip zich tot een synoniem voor autonomen. Het begrip werd voor het eerst officieel gebruikt in een Duitse rechtszaak in Wiesbaden begin jaren 80 tegen een aantal autonomen; 'zwart blok' werd daar een terroristische organisatie genoemd.

Van oorsprong bestonden zwarte blokken vooral uit "autonomen". Vaak bestaat een Zwart Blok uit linkse activisten met een gemeenschappelijk doel, zoals anarchisten en autonomen of andere antikapitalistische groepen, en werken ze samen op basis van onderling vertrouwen en een mate van overeenstemming over welke tactieken zij denken te moeten toepassen. Maar in een zwart blok kunnen zich ook groeperingen bevinden met verschillende doelen en tactieken.

De tegenstander van een Zwart Blok (bijvoorbeeld de politie of neo-nazi's) wordt met geweld tegemoet getreden. De vermommingen (bivakmutsen, hoofddeksels, monddoeken, sjalen en soms zelfs motorhelmen) bemoeilijken identificatie door veiligheidsdiensten en tegenstanders en bieden enige bescherming tegen traangas. In sommige landen en op sommige manifestaties wordt een vermommingsverbod gehanteerd om de identificatie beter mogelijk te maken.

Bij de G8-topconferentie te Heiligendamm, 2007 was een zwart blok aanwezig.