Zwarte leguaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zwarte leguaan
Mexican Spiny-tailed Iguana.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Iguanidae (Leguanen)
Geslacht:Ctenosaura (Zwarte leguanen)
Soort
Ctenosaura pectinata
Wiegmann, 1834
Afbeeldingen Zwarte leguaan op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zwarte leguaan op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De zwarte leguaan[1] (Ctenosaura pectinata) is een grote hagedis uit de familie leguanen (Iguanidae). De soort werd vroeger tot het geslacht Cyclura gerekend maar dit wordt beschouwd als verouderd.[2] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Arend Friedrich August Wiegmann in 1834.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De leguaan wordt ongeveer een meter lang, de vrouwtjes blijven kleiner dan de mannetjes. De soort is makkelijk van andere leguanensoorten te onderscheiden door de grijze tot zwarte kleur, een wat langgerekte, platte kop die enigszins aan een varaan doet denken en een middelgrote rugkam die meestal net zoals de rug donker gebandeerd is. Oudere exemplaren hebben veel lichtere kleuren maar groen als basiskleur zoals de meeste andere soorten leguanen is erg zeldzaam. De staart beslaat een groot deel van de lichaamslengte en heeft een kam tot bijna aan de staartpunt. De schubben op de start dragen stekeltjes en liggen in ringen. De staart wordt gebruikt om vijanden van zich af te slaan.

Verspreiding en habitat[bewerken]

Zwarte leguanen leven in grote groepen in de Amerikaanse staten Texas en Florida en in Mexico. De biotoop bestaat uit bossen, bosranden en andere gebieden met veel vegetatie en met name bomen waar ze in klimmen om te zonnen, jagen en rusten. De leguaan is daarnaast ook aangetroffen in juist heel schrale rotsige gebieden aangetroffen worden met steile klippen. Voor de afzet van de eitjes wordt een ongeveer één meter lang hol gegraven waar het legsel in wordt gedeponeerd. Het legsel bestaat uit tot 25 eieren.

Voedsel[bewerken]

Op het menu staan kleine ongewervelden zoals insecten, maar hoe ouder het dier wordt hoe meer plantendelen er gegeten worden, heel oude dieren eten alleen nog maar vlees als er toevallig iets langskruipt. Favoriete planten zijn peulvruchten, bonen, bloemen en fruit-achtige vruchten zoals bessen.

Bronvermelding[bewerken]