Zwartvleugelagapornis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zwartvleugelagapornis
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
2009-0803-AgapTara-Ethiopia-BahirDar-016.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie: Psittacidae (Papegaaien)
Geslacht: Agapornis (Dwergpapegaaien)
Soort
Agapornis taranta
Stanley, 1814
Zwartvleugelagapornis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels
Agapornis taranta (female and male).jpg

De Agapornis Taranta, ofwel Abessijnse agapornis komt vooral in Ethiopië voor.

Kenmerken[bewerken]

Het vogeltje is zo'n 17 cm groot, daarmee is ze de grootste van alle negen soorten. De vogel zelf is vooral groengekleurd. Wel is er op het hoofd van het mannetje een rode tint aanwezig rond de streek van de ogen. De vleugels zijn zwartblauw gekleurd.

Leefwijze[bewerken]

Hun voedsel bestaat hoofdzakelijk uit zaden, bessen en vruchten. Regelmatig bezoeken ze de lager gelegen gebieden op zoek naar voedsel.

Herkomst en leefmilieu[bewerken]

De Taranta is afkomstig uit midden en oost-Ethiopië en uit het zuiden van Eritrea. De Taranta´s leven op een hoogte van 1100 tot 2000 meter en omdat ze aan deze grote hoogte gewend zijn kunnen ze heel goed tegen lage temperaturen. Taranta’s kunnen dan ook gerust ‘s winters in de buitenvolière worden gehuisvest. Natuurlijk moeten ze wel kunnen beschikken over een tocht- en regenvrij nachthok. In de uitgestrekte hooglanden bewonen ze open wouden.

Broedgedrag[bewerken]

In 1906 kwam deze vogelsoort voor het eerst naar Europa. Buiten de broedtijd leven deze opmerkelijke vogels in kleine groepen bij elkaar in boomholten. Ook maken de vogels hun nesten in boomholten. De pop maakt hierin een ondiep komvormig nest van kleine stukjes twijg, gras of blad. Dit nestmateriaal wordt tussen de lichaamsbevedering gestoken. Vlak voordat de pop gaat leggen verliest ze een deel van haar borstbevedering waarmee ze het nest stoffeert. Dit gedrag is enkel vast te stellen bij de taranta en niet bij de andere agapornidensoorten.