Stadsdeel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een stadsdeel is een geografisch onderdeel van een bestuurlijke eenheid (bijvoorbeeld een gemeente) die een stad omvat. Een stadsdeel is meestal weer onderverdeeld in wijken of buurten.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland is er geen formeel onderscheid tussen stadsdelen en wijken; het is de gemeente die bepaalt hoe de gemeente wordt opgedeeld en hoe de eenheden in die opdeling worden genoemd. Wat in de ene gemeente 'stadsdeel' heet, heet in de andere gemeente 'wijk'. Vrij gebruikelijk is dat stadsdelen bestaan uit verschillende wijken die vaak weer verdeeld zijn in buurten die bestaan uit meerdere straten.

België[bewerken | brontekst bewerken]

In België mag elke stad met meer dan 100.000 inwoners zijn deelgemeenten 'districten' noemen, die dan worden voorzien van een eigen districtsraad. Enkel Antwerpen maakt momenteel van dit recht gebruik. Voorts kunnen in principe ook de deelgemeenten van de andere steden als 'stadsdelen' bestempeld worden. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werden de 19 gemeenten niet gefusioneerd, maar deze gemeenten worden door velen toch beschouwd als een vorm van extra lokale bestuurslaag zoals in bovengenoemde en andere grote steden, waarbij het Hoofdstedelijk Parlement de volledige stad vertegenwoordigt.

  • Gent heeft 14 deelgemeenten en 25 wijken.[1]

Overige landen[bewerken | brontekst bewerken]

Diversen[bewerken | brontekst bewerken]

In veel steden aan een rivier worden de stadsdelen logischerwijs 'linkeroever-rechteroever' genoemd, zoals in Luik ('outre-Meuse').

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]