's-Heer Hendrikskinderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
's-Heer Hendrikskinderen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
's-Heer Hendrikskinderen (Zeeland)
's-Heer Hendrikskinderen
Situering
Provincie Vlag Zeeland Zeeland
Gemeente Vlag Goes Goes
Coördinaten 51° 30′ NB, 3° 52′ OL
Algemeen
Oppervlakte 1,21[1] km²
- land 1,21[1] km²
- water 0[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
1.155[1]
(955 inw./km²)
Woningvoorraad 495 woningen[1]
Overig
Woonplaatscode 1823
Foto's
Kerktoren "de Peperbus"
Kerktoren "de Peperbus"
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Op deze 16e-eeuwse kaart van Goes staat "Zeer Henriks kinderen" helemaal links onderaan.

's-Heer Hendrikskinderen (Zeeuws: Sreinskinders) is een dorp in de gemeente Goes, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het dorp heeft 1.155 inwoners (2023). Tot 1857 was 's-Heer Hendrikskinderen een aparte gemeente, op 2 oktober van dat jaar ging deze op in de gemeente 's-Heer Arendskerke. Ook is er nog de ambachtsheerlijkheid 's-Heer Hendrikskinderen.

Het dorp ligt op een uitloper van een kreekrug, waarop ook Goes ontstaan is. De kerktoren van de hervormde Nicolaaskerk, bijgenaamd de Peperbus, dateert uit de 15e eeuw. Het kerkgebouw is gebouwd in 1807, nadat de oude kerk wegens bouwvalligheid was afgebroken. In 1870 werd de consistorie in gebruik genomen. Sinds de jaren 80 zijn er dankzij de gunstige ligging ten opzichte van Goes aan de buitenkant van het dorp veel huizen gebouwd. Een voorbeeld hiervan is de nieuwbouwwijk aan de oostkant van 's-Heer Hendrikskinderen. In 2012 zijn hier 30 nieuwbouwwoningen verrezen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

's-Heer Hendrikskinderen ontstond in de late Middeleeuwen als ringdorp rond een kerk.[2]Het wordt voor het eerst vermeld in 1267 als Ecclesiam Henrici, "(privé)kerk van heer Hendrik". De naam verwijst waarschijnlijk een verwijzing naar Henricus de Scinge.[3] In 1198, toen Dirk VII van Holland een gift deed aan de Abdij van Middelburg, hadden de broers Arend en Hendrik, heren van Schingen (Arnoldus et Henricus de Scinge) opgetreden als getuigen.[4] Het lijkt er op dat zij elk een kerk gesticht hebben die naar hen is vernoemd: Ecclesia Arnoldi and Ecclesiam Henrici, nu de dorpen 's-Heer Arendskerke en 's-Heer Hendrikskinderen.

Het kasteel Heer Hendriksburg lag nabij het dorp; in de 18e eeuw werd het herbouwd als herberg, en het werd afgebroken in 1803.

Muurschilderingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op de dorpsschool (kindcentrum) Poeljeugd zijn muurschilderingen gemaakt door Nina Valkhoff te zien.

Geboren in 's-Heer Hendrikskinderen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie 's-Heer Hendrikskinderen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.