Station Østerport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Østerport)

Østerport
Station Østerport
Algemeen
Plaats Kopenhagen (København)
Vervoerder(s) DSB, DSB S-tog, SJ
Stationscode Kk[1]
Opening 2 augustus 1897
Constructie
Perrons 5
Perronsporen 8
Spoorvervoer
Treindienst(en) InterCity
InterCityLyn
Regional
Route
Lijn richting Volgend station
Hillerød Nordhavn
Solrød Strand Nørreport
Farum Nordhavn
Høje Taastrup Nørreport
Farum Nordhavn
Høje Taastrup Nørreport
Klampenborg Nordhavn
Frederikssund Nørreport
Holte Nordhavn
Køge Nørreport
Østerport Eindpunt
Frederikssund Nørreport
Overig openbaarvervoer
Buslijn(en) 1A 15 20E
26 83N
85N 865
Ligging
Coördinaten 55° 42′ NB, 12° 35′ OL
Station Østerport (metro van Kopenhagen)
Station Østerport
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Denemarken

Station Østerport (letterlijk "Oosterpoort") is een spoorwegstation in de Deense hoofdstad Kopenhagen, in de wijk Østerbro. Station Østerport wordt gebruikt door ongeveer 30.000 passagiers per dag.[bron?] De afkorting van het station, Kk, refereert aan de naam Københavns Kystbanestation (letterlijk: Kopenhaags Kustspoorwegstation).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het station werd gebouwd in 1896-97 onder de naam Østerbro Station.[2] Het stationsgebouw werd ontworpen door Heinrich Wenck en is in tamelijk originele staat gebleven. Dat geldt overigens ook voor de halve overkapping die uit hout is vervaardigd, hetgeen Wenck in 1914-1915 toevoegde. Verder werd parallel nog een perron aangelegd, samen met een nieuw stationsgebouw. Ook aan de andere zijde van de voetgangersbrug, die over het spoor werd aangebracht, werden perrons toegevoegd.

Bij de opening van het eerste dubbelspoor van de Boulevardbanen op 1 december 1917 werd een directe verbinding met Københavns Hovedbanegård mogelijk. Voordien moest men via Station Hellerup, Station Nørrebro naar het oude Hovedbanegården. In 1921 werd, met een nieuw dubbelspoor ook Station Klampenborg op Østerbro station aangesloten. Tevens kon men nu direct vanuit Hillerød via Nordbanen naar het hoofdstation via de Boulevardbanen.

In 1923 werd het station verbouwd door Wencks opvolger, K.T. Seest, die de toren verwijderde ten gunste van een commandopost.

Bij de opening van de S-banen in 1934, waarna wederom het station verbouwd werd door K.T. Seest, werd de naam veranderd van Østerbro station naar Østerport station.

Rond 1960 werd het idee ter sprake gebracht om het station te vervangen door een hoog gebouw. Die plannen werden echter nimmer verwezenlijkt.

Tussen 1976 en 1984 werd het station grondig gerenoveerd. Ook de toren, die eigenlijk plaats had moeten maken voor de commandopost, werd in ere hersteld.

In 1992 kwam het station op de lijst van monumentale panden. Sinds 29 september 2019 wordt het station bediend door metrolijn 3 en op 28 maart 2020 kwam ook het noordelijke deel van metrolijn 4 in bedrijf.

Goederentransport[bewerken | brontekst bewerken]

Østerport Station was vroeger ook een goederenstation, Het stond in verbinding met Københavns Frihavn en Frihavnens Station. Tegenwoordig maakt het deel uit van het rangeerterrein. Wenck tekende ook hiervoor de remise, die door brand aan het eind van de jaren zestig werd verwoest. Aan de Langelinie werd een watertoren geplaatst, die een aantal jaren na de brand werd verwijderd.

Het goederenstation (Deens: godsbanegården) werd in 1921 door Wenck ontworpen. Het gebouw bestaat nog steeds en ligt aan het Folke Bernadottes Allé. Later, in de jaren zeventig fungeerde het station als een transitstation voor het goederentransport tussen Denemarken en Zweden ("Danlinkroute").

Situering[bewerken | brontekst bewerken]

Het station bestaat uit twee gedeelten. Het westelijke deel wordt gebruikt door de S-tog-treinen, het oostelijke deel wordt gebruikt door regionale treinen en intercity's van de DSB. Het DSB station ligt aan de Kustspoorlijn tussen Kopenhagen en Helsingør. Behalve voor de treinen naar Helsingør gebruikt DSB het station Østerport ook als uitloopstation voor het centraal station van Kopenhagen. De meeste treinen uit de richtingen van Kalundborg, Næstved en Odense naar Kopenhagen hebben station Østerport als begin- en eindpunt.