Abdoellah bin Abdoel Aziz al-Saoed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Abdoellah bin Abdoel Aziz al-Saoed
1924
King Abdullah bin Abdul al-Saud Jan2007.jpg
Koning van Saoedi-Arabië
Periode 2005 - heden
Voorganger Fahd
Vader Abdoel Aziz al Saoed
Moeder Fahda bint Asi al-Shuraim

Abdoellah bin Abdoel Aziz al-Saoed (Arabisch: عبد الله بن عبد العزيز آل سعود , ‘Abd ullāh ibn ‘Abd al-‘Azīz Āl Su‘ūd) (diverse spellingsvarianten, vaak kortweg Abdoellah) (Riyad, 1 augustus 1924) is sinds 1 augustus 2005 koning van Saoedi-Arabië.

Op die dag overleed zijn (half-)broer koning Fahd. Sinds 1995 was Abdoellah al regent van Saoedi-Arabië, omdat zijn broer door een herseninfarct niet meer in staat was te regeren.

Hij is één van de 38 zonen van Abdoel Aziz al Saoed, de stichter van Saoedi-Arabië. Abdoellah werd net als zijn broers en andere prinsen opgeleid aan de Prinsenschool in de hoofdstad Riyad. Sinds 1962 was hij commandeur van de Nationale Garde, die hij uitbouwde tot een keurkorps van 75.000 man. Hij was sinds 1982 de eerste vicepremier (na zijn broer).

Abdullah treedt naar buiten als een seculiere verwesterde moslim en wijst de extreem luxe levensstijl van Fahd en een aantal prinsen af. Hij heeft steeds vier vrouwen, maar heeft er al minstens 25 verstoten.

De warme betrekkingen van Fahd met het westen werden tijdens het regentschap van Abdoellah wat koeler. Saoedi-Arabië zou te weinig doen tegen het terrorisme en zou extreme moslims in westerse landen financiële steun geven. Vooral de prominente rol van Saoediërs bij de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington leidde tot fricties.

Spoedig kwam Abdoellah erachter dat hij ook in eigen land een probleem had. Terreuraanslagen werden gericht tegen westerlingen in het land. De vorst trad hard op.

Zijn halfbroer Sultan bin Abdoel Aziz al-Saoed was van 1 augustus 2005 tot zijn overlijden op 22 oktober 2011 de kroonprins van Saoedi-Arabië. Van 22 oktober 2011 tot 16 juni 2012 was diens broer Nayef bin Abdoel Aziz al-Saoed de kroonprins. Sinds 16 juni 2012 is hun broer Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed de nieuwe kroonprins van Saoedi-Arabië (allen deel uitmakend van de zogenoemde Soedeiri-seven, allen zonen van Hassa al-Soedeiri).