Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Prins Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed in het Pentagon (11 april 2012)

Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed (Arabisch: سلمان بن عبد العزيز آل سعود) (Riyad, 31 december 1935) is een prins van het Huis van Saoed, een halfbroer van koning Abdoellah bin Abdoel Aziz al-Saoed en sinds 16 juni 2012 kroonprins.

Eerder bekleedde hij ook andere functies, waaronder vooral het gouverneurschap van de provincie Riyad van 4 februari 1963 tot 5 november 2011. Onder zijn bewind groeide de stad Riyad uit tot de huidige metropool. Van prins Salman is bekend dat hij een voorstander is van goede geopolitieke en economische relaties met het westen. Zijn bevordering van gouverneur tot minister van defensie eind 2011 wordt gezien als het signaal dat hij de volgende in rij zou kunnen zijn, na de op 16 juni 2012 overleden kroonprins Nayef bin Abdoel Aziz al-Saoed.

Hij is een van de tientallen zonen van Abdoel Aziz al Saoed, en een van de zeven zonen van diens echtgenote Hessa bint Ahmad al-Sudairy. Aldus is hij een van de nog overlevende Zeven Sudairi. Hij overleefde drie oudere volle broers, namelijk de voormalige koning Fahd, en de kroonprinsen Sultan en Nayef.

Op 16 juni 2012 werd Salman benoemd tot kroonprins, na het overlijden van Nayef.[1]

Bronnen, noten en/of referenties