Allahoe akbar (islam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
"Allahu Akbar" op de vlag van Irak

Allahoe akbar (الله أَكْبَر, Allāhu akbar) is een Arabische zinsnede genaamd de Takbīr of Takbeer (تَكْبِير) en wordt meestal vertaald als "God is de grootste". Anderen vertalen het ook wel met "God is groot", "God is zeer groot" of "God is groter". Moslims reciteren de term in talrijke omstandigheden, bijvoorbeeld om goedkeuring uit te drukken of wanneer ze een spreker willen loven. Tevens wordt "Allah Akbar" tijdens de salat opgezegd, nl. telkens aan het begin van het gebed dat moslims in principe vijfmaal per dag uitvoeren.

Akbar is de overtreffende trap van het bijvoeglijk naamwoord kabīr (geweldig, groot, belangrijk). Als de zinsnede wordt gebruikt ter vergelijking, zoals in Allāhu akbar min mala'ikatihi ("God is groter dan Zijn engelen") heeft akbar de betekenis van "groter dan" of "belangrijker dan". Als het los gebruikt wordt, heeft het de betekenis van "grootste" of "opperste".

De term kan ook zo uitgelegd worden dat God niet groter is dan iets of iemand, maar dat Hij simpelweg zo groot is dat het niet te bevatten is. Over het algemeen wordt het allahoe akbar echter beschouwd als een strijdkreet, in de zin van: Allah is groter (dan God), oftewel; de God van Abraham, Noach, Mozes, Jezus en Mohammed is verondersteld groter en belangrijker te zijn dan die van andere (niet-Abrahamitische) religies.

"Allāhu Akbar" staat op het midden van de vlag van Irak en langs de randen van de centrale witte baan op de vlag van Iran geschreven. Tevens is het de titel van het voormalige volkslied van Libië.

Zie ook[bewerken]


Bronnen, noten en/of referenties