Rodelachtbaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Alpine Coaster)
Rodelachtbaan
Alpine Coaster
Een Alpine Coaster in het Duitse attractiepark Fort Fun Abenteuerland.
Algemene informatie
Bouwer(s) Wiegand
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Een rodelachtbaan of Alpine Coaster is een attractietype, ontwikkeld en gefabriceerd door het Duitse bedrijf Wiegand, gebaseerd op de sport rodelen.

Principe[bewerken | brontekst bewerken]

Het systeem onderscheidt zich van de rodelbaan doordat het meer weg heeft van een achtbaan op een berg. Er wordt immers gebruikgemaakt van een rail waar de sleetjes aan vasthangen. De sleetjes worden omhooggetrokken door middel van een kabellift, die op de baan zelf ligt, of met een kabelbaan, meestal een stoeltjeslift. De snelheid van de karretjes kan worden bepaald door de inzittenden zelf, maar de maximale snelheid van de sleetjes wordt beperkt tot 42 kilometer per uur. De maximale capaciteit van de Alpine Coasters is 500 personen per uur indien er in elk karretje twee personen plaatsnemen.

Wereldwijd[bewerken | brontekst bewerken]

In totaal heeft Wiegand anno 2023 bijna 300 Alpine Coasters gebouwd, in 43 verschillende landen.[1]

België en Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland is één Alpine Coaster aanwezig, in Landgraaf op de flanken van de Wilhelminaberg. Deze coaster is gebouwd in opdracht van SnowWorld. Een extra dimensie bij deze coaster is dat de karretjes tussen een hoogteparcours zoeven en op de top een uitzicht over het Limburgs landschap bieden.

In België opende in 2017 in Bellewaerde de racer-rodelachtbaan Dawson Duel, met twee rails naast elkaar waardoor bezoekers tegen elkaar kunnen racen. Het is de eerste rodelachtbaan ter wereld die niet op een helling wordt gebouwd, maar op palen zoals een echte achtbaan.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Alpine coasters van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.