Ashcan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ashcan
Ingebruikname mei 1945
Gesloten september 1945
Locatie Mondorf-les-Bains, Luxemburg
Verantwoordelijk land Verenigde Staten
Gevangenen 42
Palace Hotel

Ashcan (letterlijke vertaling: vuilnisbak) was de codenaam voor het Amerikaanse detentiekamp voor Duitse gevangenen met een hoge rang. Het kamp, opgericht aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, bevond zich in het Luxemburgse stadje Mondorf-les-Bains in het Palace Hotel. Tussen mei en augustus 1945 werden hier vrijwel alle nog in leven zijnde topnazi's en hoge legerofficieren die in afwachting waren van het proces in Neurenberg na hun arrestatie naar deze plaats vervoerd en er gevangen gehouden.

Opzet[bewerken | brontekst bewerken]

De gevangenen werden op de derde en vierde verdieping van het Palace Hotel ondergebracht. De tweede verdieping was leeg en de Amerikanen hadden zich op de begane grond gehuisvest. De gevangenen konden zich vrij bewegen en mochten zelfs in het park rondlopen en vrijuit met elkaar spreken. De Amerikanen gaven de gevangenen deze vrijheid met de bedoeling dat ze in de verhoren meer informatie zouden los laten.

Op 10 augustus 1945 werden de gevangenen overgebracht naar Neurenberg. Het kamp werd in september 1945 opgeheven. Het gebouw deed hierna nog enkele decennia dienst als hotel en werd in 1988 afgebroken, om plaats te maken voor het welnesscomplex Domaine Thermal. Nabij de ingang zijn borden aangebracht die aan dit historische feit herinneren.

Gevangenen[bewerken | brontekst bewerken]

´De ´Class of 1945´: groepsfoto van gevangenen

Nazi's[bewerken | brontekst bewerken]

Militaire officieren[bewerken | brontekst bewerken]