Fritz Sauckel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fritz Sauckel tijdens het Proces van Neurenberg

Ernst Friedrich Christoph (Fritz) Sauckel (Haßfurt, 27 oktober 1894Neurenberg, 16 oktober 1946) was tijdens de oorlog de leider van de dwangarbeid (Arbeitseinsatz) in nazi-Duitsland. Hij werd opgehangen na de oorlog.

Sauckel behoorde als nationaalsocialistisch politicus tot de eerste leden van de NSDAP (Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij). In 1927 werd Sauckel gouwleider van Thüringen. Van 1932 tot 1933 was hij minister-president van Thüringen. Na Hitlers machtsovername in Duitsland in 1933 werd hij tevens rijksstadhouder van Thüringen en lid van de Rijksdag.

In 1942, gedurende de Tweede Wereldoorlog, werd Sauckel benoemd tot Generalbevollmächtiger (Algemeen Gevolmachtigde) van de Arbeitseinsatz (Arbeidsinzet). In die rol droeg hij de medeverantwoordelijkheid (samen met Robert Ley) voor de inzet van dwangarbeiders voor de Duitse oorlogseconomie. Albert Speer bepaalde de hoeveelheid dwangarbeiders en Sauckel leverde hen.

Proces[bewerken]

Tijdens het Proces van Neurenberg werd Fritz Sauckel aangeklaagd voor samenzwering, misdaden tegen de vrede, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. In tegenstelling tot de listige verdediging van Albert Speer wist hij de rechters niet te overtuigen. De ex-zeeman wekte met zijn boerse manieren niet veel sympathie op bij de rechters van het hof. Hij beschouwde de gedwongen tewerkstelling niet als slavenarbeid. Het hof achtte hem schuldig aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Op 10 oktober 1946 werd Sauckel ter dood veroordeeld en op 16 oktober 1946 werd hij opgehangen. Zijn laatste woorden waren "Ik ben onschuldig, mijn veroordeling is fout. God bescherme Duitsland."

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
Wikiquote Wikiquote heeft een collectie Engelse citaten gerelateerd aan: Fritz Sauckel