AutoCAD

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
AutoCAD 2013
AutoCAD, hier te zien in gebruik bij het Amerikaanse leger

AutoCAD is een CAD-programma dat is bedoeld om technische tekeningen te maken. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om 3D-modellen te maken. Het is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Autodesk in samenwerking met en in opdracht van het Amerikaanse Ministerie van Defensie. In 1982 werd AutoCAD als commercieel product op de markt geïntroduceerd.

Toepassing[bewerken]

AutoCAD wordt onder andere gebruikt in de architectuur, bouwkunde, civiele techniek, ruimtelijke ordening, landmeetkunde, werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Voor verschillende toepassingen zijn verschillende uitvoeringen gemaakt: bijvoorbeeld AutoCAD Mechanical, AutoCAD Architecture, AutoCAD MAP, AutoCAD Civil 3D. Daarnaast is sinds 1993 de goedkope versie AutoCAD LT beschikbaar. In deze Low Technology versie (ook vaak als AutoCAD Light omschreven) ontbreken mogelijkheden van de volledige versie, met name de scripttalen AutoLISP en VBA en deels de 3D ondersteuning.

Het vectorgeöriënteerde bestandsformaat van AutoCAD-tekeningen is DWG (DraWinG). Het uitwisselen van tekeningen met CAD-programma's van andere makelij kan middels het eveneens vectorgeöriënteerde bestandsformaat DXF (Drawing eXchange Format), dit is de ASCII-equivalent. De meeste CAD-pakketten kunnen een DXF-bestand probleemloos openen en in toenemende mate kunnen CAD-pakketten een DWG-bestand direct openen en bewerken, of hebben ze zelfs DWG als native bestandsformaat.

De laatste jaren werd de grootte van zowel het DWG-, als het DXF-formaat steeds meer een bezwaar, omdat er veel via e-mail en internet wordt uitgewisseld. Als oplossing is nu het DWF (Drawing Web Format) ontwikkeld. Het opslaan in DWF-formaat wordt door alle Autodesk-producten ondersteund, terwijl de viewer gratis kan worden gedownload [1]. Ook de DWG-viewer is tegenwoordig gratis.

Pluspunten[bewerken]

  • Door de open architectuur is het mogelijk het programma geheel aan te passen aan de behoeften van de gebruiker.

Minpunten[bewerken]

  • AutoCAD is relatief duur ten opzichte van vergelijkbare software.
  • Het bestandsformaat DWG is niet compatibel met alle CAD-pakketten, DXF is mogelijk wel compatibel.
  • Het belangrijkste bestandsformaat DWG is niet altijd direct 'backward' compatibel met voorgaande versies. Er zijn echter gratis tools beschikbaar voor deze conversie.

Versiehistorie[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]