Benjamin Ferencz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Benjamin Ferencz
Ferencz, ca. 1947
Ferencz, ca. 1947
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Benjamin Berell Ferencz
Geboortedatum 11 maart 1920
Geboorteplaats Transsylvanië
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Rechtsgeleerdheid
Onderzoek Internationaal recht
Bekend van Werk als hoofdaanklager van het Einsatzgruppen-proces
Werk voor het Internationaal Strafhof
Officiële website

Benjamin Berell Ferencz (Transsylvanië, 11 maart 1920) is een Amerikaans jurist van Transsylvanische herkomst. Hij was hoofdaanklager van het Einsatzgruppen-proces na afloop van de Tweede Wereldoorlog. Sinds meerdere decennia werkt hij voor het Internationaal Strafhof. Hij werd meermaals internationaal onderscheiden.

Levensloop[bewerken]

Tien maanden nadat Ferencz in een klein dorp in de Transsylvanische Alpen werd geboren, emigreerde hij met zijn gezin naar de Verenigde Staten. Het gebied waar hij woonde had Oostenrijk-Hongarije na afloop van de Eerste Wereldoorlog aan Roemenië moeten afstaan. Zijn gezin vluchtte als deel van een groep Hongaarse Joodse minderheden. Hij groeide op in New York City. In 1943 studeerde hij af aan de Harvard Law School.

Vervolgens deed hij dienst op verschillende locaties in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als deel van het nieuw opgerichte War Crimes Branche van het Amerikaanse leger verzamelde hij bewijsmateriaal voor oorlogsmisdaden van Duitsers. Eind 1945 nam hij afscheid van het leger met de rang van sergeant.

Benjamin Ferencz (midden) tijdens het Einsatzgruppen-proces (1947-48)

Ferencz keerde terug naar New York en werd kort erop gerekruteerd om voor de bewijsmateriaal te vinden voor zaken van het proces van Neurenberg. Vervolgens werd hij op een leeftijd van 27 jaar benoemd tot hoofdaanklager van het erop volgende proces, het Einsatzgruppen-proces genaamd. Alle aangeklaagden werden uiteindelijk veroordeeld.

Hij werkte daarna als advocaat, schreef boeken over het internationaal recht en hij doceerde aan de Pace-universiteit in New York. Gedurende enkele decennia werkte hij voor het Internationaal Strafhof in Den Haag.

In 2009 werd Ferencz samen met Antonio Cassese onderscheiden met een Erasmusprijs. Een jaar later werd hij onderscheiden met een Grootkruis in de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland.

Bibliografie[bewerken]

  • 1975: Defining International Aggression: The Search for World Peace, Oceana, ISBN 037900271X
  • 1979: Less Than Slaves: Jewish Forced Labor and the Quest for Compensation, Harvard/Indiana University Press & USHMM, ISBN 0253215307
  • 1980: An International Criminal Court: A Step Toward World Peace, Oceana, ISBN 0379203898
  • 1983: Enforcing International Law: A Way to World Peace, Oceana
  • 1985: A Common Sense Guide to World Peace, Oceana
  • 1988: Planethood, met K. Keyes jr.,Vision Books, ISBN 0915972212
  • 1994: New Legal Foundations for Global Survival: Security Through the Security Council, Oceana, ISBN 0379212072.