Biddinghuizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Biddinghuizen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Biddinghuizen
Biddinghuizen
Situering
Provincie Vlag Flevoland Flevoland
Gemeente Vlag Dronten Dronten
Coördinaten 52° 27′ NB, 5° 42′ OL
Algemeen
Inwoners (1 oktober 2014) 6146[1]
Hoogte −3 m
Naam inwoners Biddinghuizenaar
Overig
Postcode 8256
Netnummer 0321, 0320
Belangrijke verkeersaders N305 N306 N708 N709 N710
Woonplaatscode 2429 ?
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Biddinghuizen is een dorp in Oostelijk Flevoland, in de Nederlandse provincie Flevoland. De kern is één van de drie dorpen van de gemeente Dronten en telt 6146 inwoners.[1]

Dorp[bewerken]

In 1963 is Biddinghuizen ontstaan. Het dorp is vernoemd naar een verdwenen dorp met dezelfde naam, in 790 voor het eerst genoemd als Bidningahusum. Op 10 oktober 1963, ruim 50 jaar geleden, kwam de familie Heijmink als eerste bewoners in Biddinghuizen wonen. Zij betrokken hun woning aan De Voor 6.

Het hart van Biddinghuizen wordt gevormd door kerkelijk centrum De Voorhof, de plek van de protestantse kerk en de R.K. Bonifatiusparochie. Tegenover de kerk liggen meerdere winkels die in het dagelijks levensonderhoud voorzien. Een gestileerde afbeelding van een ijsvogel vormt het logo van het Flevolandse dorp.[2] De ijsvogel keert terug in 'de gouden ijsvogel': een erespeld van de dorpsvereniging voor een plaatsgenoot die veel voor Biddinghuizen heeft betekend.

Recreatie[bewerken]

Recreatie is een belangrijke bron van inkomsten voor Biddinghuizen. Gemeente en provincie zien de oostelijke, recreatieve strook van de Flevopolder langs het Veluwemeer als 'de oostrand'. Hier liggen meerdere campings, jachthavens en stranden. In de winter kan er ook geschaatst worden op het Veluwemeer. In 2012 werd de laatste Veluwemeertocht verreden die ook over het water van Biddinghuizen kwam.

Bij Biddinghuizen zijn Zweefvliegclub Flevo, Golfclub Dorhout Mees en FlevOnice (sinds 2007 de langste ijsbaan van Nederland) gevestigd. Het grote publiek kent het dorp vooral van de Flevohof, later Six Flags Holland en tegenwoordig Walibi Holland.

Evenementen[bewerken]

Ook het evenemententerrein naast het pretpark geniet landelijke bekendheid door de vele festivals. Van 1982 tot en met 1994 was Biddinghuizen de locatie voor het Flevo Festival. In 1995 werd hier de 18e Wereldjamboree gehouden: een wereldwijd evenement van de scouting.

De volgende festivals worden in Biddinghuizen gehouden:

Trivia[bewerken]

  • Biddinghuizen heeft geen begraafplaats. De gemeente Dronten heeft een gemeentelijke begraafplaats in Dronten.
  • In Biddinghuizen zijn een aantal sportclubs actief die allen de naam B.A.S. gebruiken. Op sportpark De Schelp zijn BAS-Voetbal, BAS-Tennis en BAS-Schietsport gevestigd.
  • Op 6 maart 2007 was de huldiging van zangeres Sharon Kips in kerkelijk centrum De Voorhof live te zien op de televisiezender van Omroep Flevoland. De Biddinghuizense won de eerste editie van RTL-televisieprogramma X-Factor en de dorpsvereniging wilde haar in het zonnetje zetten. Zo kreeg Kips 'de gouden ijsvogel' opgespeld en sprak burgemeester Aat de Jonge de zangeres toe. Anno 2013 woont Sharon Kips niet meer in het dorp.
  • In 2012 kwam ijsbaan FlevOnice in het nieuws door de lekkage van 150.000 liter van de koelvloeistof glycol in de bodem onder de ijsbaan. Uiteindelijk bleek het om niet-giftig materiaal te gaan dat deels op natuurlijke wijze was afgebroken.[3]

Monumenten[bewerken]

Zie ook:

Bekende Biddinghuizenaren[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b Gemeente Dronten - Feiten en cijfers Geraadpleegd op 10 oktober 2014
  2. Stichting De IJsvogel Geraadpleegd op 29 april 2012
  3. Gemeente Dronten - Beperkte bodemverontreiniging FlevOnice Geraadpleegd op 9 maart 2013
Wikivoyage Wikivoyage heeft een reisgids over dit onderwerp: Biddinghuizen.

Beluister

(info)