Billy Corgan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Billy Corgan
Billy Corgan in 2005
Algemene informatie
Volledige naam William Patrick Corgan
Geboren 17 maart 1967
Geboorteplaats Elk Grove Village
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1985−
Genre(s) rock
Beroep muzikant
Instrument(en) zang, gitaar
Act(s) The Marked, Smashing Pumpkins, Zwan
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

William Patrick (Billy) Corgan (Elk Grove Village, 17 maart 1967) is een Amerikaans muzikant en promotor in het professioneel worstelen. Billy is het best bekend als de zanger en gitarist van de alternatieve rockgroep Smashing Pumpkins, die van 1988 tot 2000 bestond. Sinds 2017 is Corgan de promotor en eigenaar van de National Wrestling Alliance (NWA).

In 2006 herenigde de band zich na een onderbreking van zes jaar. In 2007 verscheen een nieuw album van de Smashing Pumpkins met de titel Zeitgeist. Naast Corgan heeft van de originele bandleden alleen drummer Jimmy Chamberlin aan dit album meegewerkt. Met de Smashing Pumpkins maakte hij zes albums, waarvan Siamese Dream en Mellon Collie and the Infinite Sadness de succesvolste bleken.

In 2011 begon Corgan zijn carrière in het professioneel worstelen en richtte de worstelorganisatie Resistance Pro Wrestling op.[1] In 2015 tekende hij een contract bij Total Nonstop Action Wrestling (TNA) en bekwam president van het bedrijf in augustus 2016.[2][3] Nadat hij vertrok van TNA in november 2016, kocht hij in oktober 2017 de National Wrestling Alliance over en herstelde NWA naar een reguliere worstelorganisatie in plaats van een bestuursorgaan.[4][5]

Vroege jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Corgan werd geboren in Elk Grove Village, VS. Hij werd genoemd naar zijn vader William Patrick Corgan die bluesmuzikant en monteur was. Billy Corgan groeide op in Elk Grove Village, een voorstad van Chicago, waar hij de Glenbard North High School bezocht.

In zijn jeugdjaren is Corgan vooral bekend onder de naam Little Bill, omdat zijn vader al Billy genoemd wordt. Als hij drie jaar oud is, scheiden zijn ouders en brengt hij de jaren erna bij verschillende familieleden door.

Als Corgan negen jaar oud is, hertrouwt zijn vader en krijgt hij een halfbroer, Jesse, die verstandelijk gehandicapt is. Al vroeg moet Corgan vanwege familieproblemen veel verantwoordelijkheid voor Jesse dragen. Jaren later zal hij het lied Spaceboy van het tweede album Siamese Dream van zijn band The Smashing Pumpkins aan zijn halfbroer opdragen.

Als zijn vader voor de tweede maal scheidt, blijft hij bij zijn stiefmoeder wonen. Zijn beide biologische ouders kunnen of willen de verantwoordelijkheid voor hem niet nemen. Ook op de Glenbard North High School heeft Corgan het moeilijk. Hij voelt zich een echte einzelgänger: "My earliest memory is of feeling different. My parents told me that I wasn't like other children." (Mijn eerste herinnering is er een van anders te zijn. Mijn ouders vertelden mij dat ik niet zoals de andere kinderen was.)

The Marked[bewerken | brontekst bewerken]

In 1985 vormt Corgan zijn eerste band, The Marked, samen met Ron Roesing en Dale Meiners. De naam komt van de littekens op de handen van Corgan en de drummer van de band (mark (Engels) = kenmerk, teken). Marked betekent tevens 'uitgesproken'. De band besluit zijn geluk in Florida te proberen, maar oogst daar weinig succes. Wel leert Corgan nieuwe bands kennen, zoals de Red Hot Chili Peppers (dan nog nagenoeg onbekend). Na negen maanden keert Corgan platzak terug richting Chicago waar hij noodgedwongen bij zijn vader intrekt. Na slechts twintig optredens eindigt deze band haar bestaan.

The Smashing Pumpkins[bewerken | brontekst bewerken]

Terug in Chicago probeert Corgan nieuwe muzikale contacten te leggen. In 1988 besluit hij samen met James Iha de Smashing Pumpkins op te richten. De naam komt van Corgan, maar lijkt geen diepere betekenis te hebben. Later zegt hij erover "It could have been any vegetable." (Het zou elk groente geweest kunnen zijn). Als de bassiste D'arcy Wretzky zich bij hen aansluit, begint de band op te treden (vooralsnog met drumcomputer.) Later wordt nog de drummer Jimmy Chamberlin in de band opgenomen.

Van het begin af aan schrijft Corgan de meeste liederen. Later zal hij ook nog een groot aandeel nemen in het produceren van de albums. Het eerste album Gish wordt nog door Butch Vig geproduceerd, die bekend is als de producer van Nirvana en als drummer van de band Garbage. The Smashing Pumpkins probeerden verdere associaties met de Grunge stroming uit Seattle te vermijden door zich bij het Hut-label (valt onder Virgin Records) uit Chicago aan te sluiten.

De volgende twee studiealbums, "Siamese Dream" (1993) en "Mellon Collie and The Infinite Sadness" (1995), vormen het grote succes voor The Smashing Pumpkins. Corgan: "So success has changed my life in that way, but it's also changed the way that I think. I feel more free to do whatever I want to do musically, because I've always thought that you should take a success as a reinforcement for what you're doing and, rather than get more concerned, you should go the other way and get more bold." (Aldus heeft succes op die manier mijn leven veranderd, maar het heeft ook de manier waarop ik denk veranderd. Ik voel mij vrijer om muzikaal te doen wat ik wil, omdat ik altijd gedacht heb dat je succes gebruiken kan voor dat waar je mee bezig bent en, veel meer dan je zorgen te maken, moet je een andere richting opgaan en wat brutaler worden").

Het succes brak de groep na twee albums op. Tijdens de wereldtournee in 1996 was drummer Chamberlin aan drugs verslaafd. Op 12 juli 1996 namen Chamberlin en toetsenist Jonathan Melvoin een overdosis heroïne waarbij de eerste overleefde, maar Melvoin stierf. De band ontsloeg daarna de drummer op staande voet die op het volgende album Adore (1998) niet zou meespelen en vervangen zou worden door een drumcomputer en gastdrummers. Dit album was ook minder succesvol. Billy Corgan betitelde het als een zeer persoonlijk album, waarvan liederen als For Martha, een lied voor zijn overleden moeder, getuigen. Het laatste album Machina/The Machines of God (2000) leek weer meer bij oudere albums aan te sluiten (weer met drummer Chamberlin). Het zou echter het laatste blijken. In mei van 2000 bekent de zanger dat hij al maanden met het idee rondliep om een einde aan de band te maken. Hij had het gevoel dat de 'pumpkins': "emotioneel, spiritueel en muzikaal aan het einde waren".

In juni 2006 verscheen de volgende mededeling op de website van Billy:

"it's official, The Smashing Pumpkins are currently writing songs for their upcoming album , their first since 2000. no release date has yet been set, but the band plans to begin recording this summer."

Een jaar later op zeven juli 2007 verscheen het nieuwe album, getiteld "Zeitgeist". Voor het verschijnen gaf de groep al op 26 mei 2007 hun eerste concert sinds de heropstart in België in de Ancienne Belgique en op 28 mei 2007 Pinkpop in Nederland. Naast de drummer Jimmy Chamerlin is Billy Corgan het enige bandlid van de originele bezetting.

De relatie van Corgan tot de andere bandleden is altijd omstreden geweest. Enerzijds roemde hij de chemie tussen de bandleden, anderzijds zag hij hen als te passief om bij het creatieve proces betrokken te worden. Op zijn eigen website (inmiddels offline) schreef Corgan hier uitvoerig over, terwijl de andere bandleden hierover minder in de openbaarheid treden.

Overig werk[bewerken | brontekst bewerken]

Zwan[bewerken | brontekst bewerken]

Na het uiteenvallen van The Smashing Pumpkins vormt Corgan samen met drummer Chamberlin, Matt Sweeney en David Pajo in 2001 de band Zwan. De voormalige bassist van A Perfect Circle, Paz Lenchantin treedt een jaar later tot de band toe. Met deze band maakt Corgan melodische pop-rock muziek. De band is echter geen lang leven beschoren en op 15 september 2003 verklaart Corgan in interview op een Amerikaanse radiozender (WGN-9) dat de band officieel is ontbonden.

Solodebuut[bewerken | brontekst bewerken]

Op 21 juni 2005 is het eerste soloalbum van Billy Corgan uitgekomen, getiteld The Future Embrace, dat in samenwerking met Bjorn Thorsrud en Bon Harris is geproduceerd. Gemixt is de plaat door Alan Moulder die ook al eerdere werken van The Smashing Pumpkins mixte. Op het album staan elf liederen. Walking Shade is de eerste single van het album. Op 8 juni 2005 vond een van de eerste solo-optredens van Billy Corgan plaats in De Vooruit in Gent. Daags nadien speelde hij in Paradiso in Amsterdam.

Al eerder verscheen in de Verenigde Staten van Corgans hand een gedichtenbundel met de titel Blinking with Fists 2004.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Billy Corgan van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.