Blauberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Blauberg
Gehucht in België Vlag van België
Blauberg (België)
Blauberg
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Antwerpen (provincie) Antwerpen
Gemeente Vlag Herselt Herselt
Coördinaten 51° 3′ NB, 04° 56′ OL
Detailkaart
Blauberg (Antwerpen)
Blauberg
Locatie in Antwerpen
Portaal  Portaalicoon   België

Blauberg (ook: Blauwberg) is een landelijk gehucht in het oosten van de gemeente Herselt in de Belgische provincie Antwerpen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het gehuchtje werd reeds in 1233 als Blybergh vermeld. Het behoorde aan de heerlijkheid Herselt, al viel het parochiaal onder Sint-Lambertusparochie van Westerlo. Het gehucht lag oorspronkelijk meer richting Averbode. Op 18de-eeuwse Ferrariskaarten is het gebied nog hoofdzakelijke arme heidegrond, met weinig bebouwing. Historisch behoorde deze Veelse Heide tot het nabijgelegen kroondomein van de familie de Merode. Een deel van het gebied werd verkocht aan Herselt voor het oprichten van een nieuwe parochie. De parochie van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen werd opgericht in 1857 en was de tweede parochie in Herselt. Uiteindelijk ontwikkelde zich een nieuwe wijk rond de nieuwe parochiekerk. De oude wijk werd verlaten; de naam Blauberg bleef behouden voor de nieuwe wijk. Aanvankelijk ontwikkelde zich wat bebouwing langs de staatsbaan van Herselt naar Averbode uit 1893. In de tweede helft van de 20ste eeuw werden nieuwe woonwijken aangelegd.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Blauberg ligt in de Zuiderkempen. Het is een bosrijke omgeving met ten noorden van de kom de natuurgebieden Hertberg en Helschot. Ten zuidoosten vindt men het natuurgebied Averbode Bos en Heide. Noordwestelijk van Blauberg ligt een getuigenheuvel die een hoogte van 29 meter bereikt.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Tijdens het eerste weekend van september vindt Gitannekesfoor plaats.
  • De eerste zondag van juli is er een grote dorpskermis.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Averbode, Herselt, Bergom

Zie de categorie Blauberg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.