Huis Merode

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Huis de Merode
Huis Merode
Wapenspreuk 'Plus d'honneur que d'honneurs'
Stamvader Werner I van Rode
Familiehoofd Charles-Guillaume prins de Merode, markies van Westerlo, prins van Rubempré en prins van Grimbergen

De Merode, ook von Merode genaamd, is een oud Belgisch, Duits en Nederlands adellijk geslacht, oorspronkelijk afkomstig uit het Rijnland. De familie draagt de titel van prins(es). Door huwelijk is dit geslacht verbonden met tal van adellijke families, terwijl het tevens gelieerd is aan de meeste Europese vorstenhuizen.

Wapenschild van het Huis Merode: Van goud, met vier palen van keel, met uitgeschulpten zoom van lazuur (D'or, à quatre pals de gueules, à la bordure engrêlée d'azur). De wapenspreuk van het huis Merode is Plus d'honneur que d'honneurs of Meer eer dan eerbetoon, van goud op een losse band van keel.

De Nederlandse dichter Willem Eduard Keuning gebruikte de achternaam in zijn pseudoniem, ontleend aan de danseres Cléo de Mérode van de Oostenrijkse, grafelijke tak.

Geschiedenis[bewerken]

Afkomst[bewerken]

Slot Merode in Langerwehe

De genealogie van het Huis Merode gaat terug tot het begin van de twaalfde eeuw. Volgens de legende zou de oorsprong van het huis zelfs nog ouder zijn en teruggaan tot Raymond Bérenger, koning van Aragon en graaf van Barcelona. In 1174 oefende de familie al de macht uit in het plaatsje 'Rode' nabij Düren dat later 'Merode' zou gaan heten en zijn naam zou geven aan de adellijke familie. Het oude slot in het dorp Merode is na meer dan achthonderd jaar nog steeds in het bezit van de familie De Merode. Werner I werd rond die tijd genoemd als de eerste heer van (Me)Rode en wordt algemeen aanzien als de stamvader van de familie. Werner had twee zonen waarvan de twee voornaamste takken van het huis Merode afstamden. De eerste was Johan, die ook 'Scheiffart' werd genoemd. Van hem stamt de tak genaamd 'Scheiffart van Merode' af. Deze lijn kwam tot grote bloei in Duitsland maar stierf uit in het begin van de 18de-eeuw. De Merodes die een rol speelden in de geschiedenis van de Nederlanden en België stammen allen af van de tweede zoon, Werner II. Deze tak werd bijgevolg de 'tak Werner' genoemd. Tot diep in de veertiende eeuw zullen beide takken elkaar het eigendom van de heerlijkheid Merode betwisten. Pas in 1362 komt een telg uit de tak Werner, Richard I van Merode in het bezit van de hele heerlijkheid. Deze Richard bekleedde een belangrijke plaats onder de Keulse adel en voerde de titels van baron van Merode en baron van Frentz. Door een weldoordacht huwelijk aan te gaan zou Richard zijn bezittingen nog gevoelig uitbreiden en zou de familie op het grondgebied van het huidige België en Nederland terechtkomen.

De Merode-van Wesemael en Westerlo[bewerken]

Richard I huwde met Margaretha van Wesemael, een erfdochter uit een Brabants geslacht. De heren van Wezemaal waren erfmaarschalk (seneschalk) van het hertogdom Brabant en behoorden tot de Brabantse adel. Margaretha erfde het graafschap Olen en de heerlijkheden Hulshout en Quabeek (dit laatste is vandaag geen dorp meer maar er is nog 'Kaaibeekhoeve' vlak bij Westerlo maar op het grondgebied van de gemeente Herselt. De heerlijkheid Westerlo die afhing van het Sint-Maartenskapittel van Utrecht werd echter geërfd door Margaretha's broer Jan van Wesemael en kwam voorlopig nog niet in handen van de familie de Merode. Wegens het wangedrag van Jan van Wesemael wenste het kapittel zijn leen liever aan Richard II van Merode en zijn nakomelingen te laten toekomen. Jan stoorde zich echter weinig aan de dreigementen van het kapittel en hield ondanks talrijke processen het leen in handen tot bij zijn dood in 1467. Bij testament schonk hij de heerlijkheid overigens aan zijn landheer Karel de Stoute ondanks het feit dat het leen helemaal niet onder het hertogdom Brabant ressorteerde. Deze laatste gaf het in leen aan zijn vertrouweling Anton van Croÿ, die het op zijn beurt verkocht aan Guy van Brimeu. Na een eindeloze reeks processen viel in 1478 voor de Raad van Brabant de beslissing en werd Westerlo aan Jan IV van Merode toegewezen.

Jan IV van Merode nam in 1482 definitief bezit van de heerlijkheid Westerlo. Hij was de zoon van Richard II en Beatrix van Pietersheim die op haar beurt erfgename was van de keizerlijke baronie Pietersheim bij Lanaken en van de heerlijkheden Rummen, Sievernich, Leefdaal, Oirschot, Hilvarenbeek en Impden. Via de heren van Pietersheim erfden de Merodes ook de voogdij over het land van Duffel. Jan I kwam uit een gezin van zeven kinderen en zijn broers werden de stamvaders van verschillende takken van het Huis Merode; Richard III van de tak Merode-Houffalize en Willem van Merode-Rummen. Een broer Arnold werd kanunnik van Maastricht en mede-eigenaar van Pietersheim. Werner, een bastaardbroer, kreeg de heerlijkheden Linsmeel, Pellen en Puchey. Het waren de mannelijke afstammelingen van Jan IV die als heren en later markiezen van Westerlo de hoofdlijn van het Huis Merode zullen verder zetten. Door het huwelijk van Jan IV van Merode met Adelheid van Hoorn kwamen ook de heerlijkheden Perwez, Geel, Duffel, Walem en Herlaar in het bezit van de familie.

Het Huis Merode bezat de titels van baron en van graaf al sedert zeer lang, minstens sedert de 15e eeuw. Filips graaf van Merode (1594-1638), werd de eerste markgraaf van Westerloo (id est het huidige Westerlo maar met dubbele "o"), waar nu nog steeds een groot domein is dat De Merode genoemd wordt.

De oudste tak, De Scheiffart van Merode, stierf uit in 1733.

Het huis van Merode verwierf ook verschillende adellijke titels:

De Belgische Antoinette-Ghislaine de Merode-Westerloo was de moeder van prins Albert I van Monaco.

Het huidige familiehoofd, Charles-Guillaume de Merode (°1940) is de derde prins de Merode, markies van Westerloo, prins van Rubempré en prins van Grimbergen, en is getrouwd met prinses Hedwige de Ligne de La Trémoïlle en ze hebben twee zonen: Frédéric de Merode (°1969) en Emmanuel de Merode (°1970). Na een loopbaan bij de Verenigde Naties, die hem onder meer naar Tunesië en Kenia bracht, verkoos hij Frankrijk als land voor zijn pensioenjaren.

Titels[bewerken]

Het geslacht wordt in 1340 reeds vermeld met de titel baron[1]. Op 1 oktober 1473 bevestigde keizer Frederik III tijdens de Rijksdag te Trier de titel Reichspannerherr, wat vertaald kan worden als baanderheer van het Heilige Roomse Rijk voor 5 kinderen van Richard III van Merode-Frentz: Arnould, oudste zoon en kannunik te Luik (sterft op 22 augustus 1487), Jean (Jan), Richard IV (sterft voor april 1485 n.s.), Guillaume (Willem) en Marguerite
(De originele oorkonde is thans bewaard bij het Algemeen Rijksarchief te Brussel, Fonds Merode Westerloo, chartrier, onder deze datum) In 1600 werden drie baronnen van Merode toegelaten in l’Etat Noble du duché du Pays de Liège.

In Nederland komen enkele Merodes voor als heer van Asten, Hilvarenbeek, Oirschot, Eckart, Stein en Wijlre. Zie ook: Bernard van Merode (1510), Bernard van Merode (1570) en Floris van Merode.

Op 20 mei 1626 verleende koning Filips IV van Spanje het geslacht de titels marquis de Westerloo en prince de Rubempré et d’Eversberghe.

In 1661 verkreeg het geslacht de status van commandeur van de Duitse Orde.

Bij Koninklijk Besluit[2] werd Guillaume Charles Ghislain graaf van Mérode en markies van Westerloo erkend in de adel van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden met de titel markies bij eerstgeboorterecht. Overige leden van de adellijke familie kregen de titel van graaf of gravin.
In 1823 werden via koninklijk besluit de titels prins van Ruhempré en van Eversberghe bij eerstgeboorterecht bevestigd.

Philippe-Félix-Balthazar-Otho-Ghislain graaf de Merode was in 1830 kandidaat voor de Belgische troon.

In 1842 verkreeg het geslacht de titel prins van Grimbergen.

In 1930 kregen leden van het geslacht in België de titel van prins in plaats van graaf.

Kastelen[bewerken]

De familie bezat talrijke kastelen.
In België waren dat onder andere de kastelen van Argenteau, Beersel, Braives, Bury, Carlsbourg, Crupet, Drongen, Everberg, Veulen, Fournes, Prinsenkasteel (Grimbergen), Guignicourt, Habay, Haltinne, Ham-sur-Heure, Horst, Houffalize, Jehay, Lavaux-Sainte-Anne, Loverval, Marbais, Morialmé, Neffe, Ossogne, Petegem, Pietersheim, Resteigne, Rixensart, Serrant, Solre-sur-Sambre, Villemont, Waroux.
In Nederland waren dat onder andere de kastelen van Borgharen (1440-1647), Limbricht (1457-1619), Stein (1641-1749) en Wijlre.

Het kasteel van Merode (bij Düren) in het Rijnland, evenals de kastelen in België: Westerlo, Rixensart, Everberg, Solre-sur-Sambre en Neffe, en in Frankrijk: Trelon, Guignicourt en Serrant, zijn nog bezit van de familie.

Bekende familieleden[bewerken]

Bekende personen met de naam De Mérode zijn:

Genealogie[bewerken]

Een lijst met namen van de leden van dit geslacht en hun functies, voor zover bekend, volgt hieronder.


Eerste generatie[bewerken]

1. Werner I van Rode (ca. 1095-1131). Hij trouwde met ene Gertrud. Uit zijn huwelijk is het volgende kind geboren:

 • Werner II van Rode (II.1.)
 • Adelheid van Rode (II.2.)

Tweede generatie[bewerken]

II.1. Werner II van Rode (-1150). Hij trouwde met een onbekende gebleven vrouw. Uit zijn huwelijk is het volgende kind geboren:

 • Werner I van Merode (III.1.)

II.2. Adelheid van Rode (ca. 1127-). Zij trouwde met de ridder Gottfried van Lovenberg drost en burggraaf van Herzogenrath.


Derde generatie[bewerken]

III.1. Werner I van Merode (ca, 1125-1185) heer van Echtz, Merode, Geich, Obergeich, Konzendorf, Schlich en D'horn. Hij trouwde met een onbekende gebleven vrouw. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Werner II van Merode (IV.1.)
 •  ? Konrad van Merode (1174-) (IV.2.)

Vierde generatie[bewerken]

IV.1. Werner II van Merode (ca. 1155-1240). Hij trouwde met een onbekende gebleven vrouw. Uit zijn huwelijk werd geboren:

 • Werner III van Merode (1220-1278) heer van Merode, schout van Aken (V.1.)
 • Gerard I van Rode voogd van de abdij Burtscheid (1180-ca. 1234). (V.2.)
 • Reinard van Rode (ca. 1185-) (V.3.)

IV.2. ? Konrad van Merode (1174-)


Vijfde generatie[bewerken]

V.1. Werner III van Merode (Keulen, 1220-Aken, 1278) heer van Merode, schout van Aken. sneuvelde te Aken, tezamen met onder meer zijn twee zonen. Hij trouwde met een onbekende gebleven vrouw. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

V.2. Gerard I van Rode voogd van de abdij Burtscheid (1180-ca. 1234). Hij trouwde met een niet van naam bekende vrouw. Uit zijn huwelijk werd geboren:

V.3. Reinard van Rode (ca. 1185-)


Zesde generatie[bewerken]

VI.1. Jan I van Merode (1240-1307) heer van Merode en Kerpen. Hij trouwde met een onbekende gebleven vrouw. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

VI.2. Werner IV van Merode (Keulen, 1240-Keulen, 1278), sneuvelde te Aken. Hij trouwde ca. 1270 met Sophia van Weisweiler (1225 - Keulen, 17 maart 1278. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Werner V van Merode (1270-1316) (VII.4.)
 • Jan I van Merode (ca. 1270-1317) (VII.5.)
 • Margaretha van Merode (1270-) (VII.6.)
 • Agnes van Merode (1260-) (VII.7.)
 • Elisabeth van Merode (1267-) (VII.8.)

VI.3. Karsil van Merode (1240-Aken, 1278), sneuvelde te Aken.

VI.4. Arnold I van Rode heer van Frankenberg en voogd van de abdij Burtscheid (ca. 1200-). Hij trouwde met Jutta II von Gymnich (ca. 1202-). Zij was een dochter van Arnold I van Aachen, van 1218 tot 1239 kruisvaarder en voogd en schout van Aken en door huwelijk heer von Gymnich en Bedburg (ca. 1170-1238 en Jutta I van Gymnich erfvrouwe van Gymnich en Bedburg (ca. 1165-). Uit zijn huwelijk werd geboren:

 • Arnold II van Rode-Frankenberg heer van Frankenberg (ca. 1222-1309) (VII.9.)
 • Johan I van Rode heer van Frankenberg en Burtscheid en vanaf 1276 heer van Kerpen (ca. 1224-1278) (VII.10.)

Zevende generatie[bewerken]

VII.1. Werner VI van Merode (1270-1332) heer van Hemmersbach hij trouwde in 1300 met Sophia Hirzelin. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

VII.2. Jan II van Merode (ca. 1272-1317). Hij trouwde ca. 1313 met ? Kunegonde van Merode. Uit zijn huwelijk is het volgende kind geboren:

 • Metza van Merode (1315-) (VIII.7.)

VII.3. Luitgarde van Merode (1270-). Zij trouwde in 1300 met Arnold van Wachtendonk.

VII.4. Werner V van Merode (Keulen, 1270-Keulen, 1316). Hij trouwde in 1299 met Lora Birklin. Uit zijn huwelijk is het volgende kind geboren:

 • Werner VII van Merode (1300-1341) (VIII.8.)

VII.5. Jan I van Merode (ca. 1270-1317) heer van Vlatten en Froitzheim. Hij trouwde met een onbekende vrouw erfvrouwe van Vlatten en Froitzheim. Uit zijn huwelijk werden de volgende kinderen geboren:

VII.6. Margaretha van Merode (1270-). Zij trouwde in 1300 met Jan van Gronsveld.

VII.7. Agnes van Merode (1260-), abdes van Burtscheid

VII.8. Elisabeth van Merode (1267-). Zij trouwde met Johann Lewe (1270-) burgemeester van Keulen. Hij was een zoon van Gerhard Lewe (1250-) schepen van Aken. Zijn vader was een kleinzoon van Godfried van Leuven graaf van Herstal, Gaasbeek, Sint-Pieters-Leeuw en Baucigny en Maria van Oudenaarde vrouwe van Pamel, Baucigny en Herve

VII.9. Arnold II van Rode-Frankenberg heer van Frankenberg (ca. 1222-1309). Hij trouwde met een van naam onbekend gebleven vrouw. Uit zijn huwelijk werd geboren:

 • Luitgarde van Rode-Frankenberg (ca. 1247-) (VIII.11.)
 • Cunigunde van Rode-Frankenberg (ca. 1249-) (VIII.12.)

VII.10. Johan I van Rode heer van Frankenberg en Burtscheid en vanaf 1276 heer van Kerpen (ca. 1224-1278) (VII.10.). Hij trouwde met (zijn tante) Beatrix van Gymnich (ca. 1225-na 1276). Zij was een dochter van Arnold I van Aachen, van 1218 tot 1239 kruisvaarder en voogd en schout van Aken en door huwelijk heer von Gymnich en Bedburg (ca. 1170-1238 en Jutta I van Gymnich erfvrouwe van Gymnich en Bedburg (ca. 1165-). Uit zijn huwelijk werd geboren:

 • Johan II van Rode (ca. 1244-1307) (VIII.13.)
 • Alexander van Rode (ca. 1246-) (VIII.14.)
 • Arnold van Rode (ca. 1248-) (VIII.15.)
 • Gottfried van Rode (ca. 1252-) (VIII.16.)
 • Werner van Rode (ca. 1254-) (VIII.17.)
 • Sophie van Rode-Buschveld (ca. 1257-) (VIII.18.)
 • Margaretha van Rode-Buschveld (ca. 1260-) (VIII.19.)
 • Blanca van Rode-Buschveld (ca. 1263-) (VIII.20.)
 • Mechtild van Rode-Buschveld (1265-) (VIII.21.)
 • Edmund van Rode (ca. 1268-na 1319) (VIII.22.)

Achtste generatie[bewerken]

VIII.1. Jan III Scheiffart van Merode (ca. 1301-1344) heer van Hemmersbach. Hij trouwde ca. 1330 met Margaretha van Müllenark, (Hof Müllenark, ca. 1310-). Zijn geslacht is uitgestorven in de 14e eeuw. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Werner Scheiffart van Merode (ca. 1331-1354) heer van Hemmersbach. (IX.1.)
 • Konrad Scheiffart van Merode (ca. 1333-1388) (IX.2.)
 • Walraven Scheiffart van Merode (ca. 1335-) (IX.3.)

VIII.2. Gerard van Merode (ca. 1303-1351) heer van Rimburg. Hij trouwde ca. 1320 met Wilhelmina van Mulrepas, uit het geslacht Mulrepas, een machtige familieclan in het Hertogdom Limburg. Uit zijn huwelijk is het volgende kind geboren:

 • Werner van Merode (1320-1377) heer van Rimburg (IX.4.)

VIII.3. Werner van Merode (ca. 1305-1367) kanunnik te Aken en Maastricht, domproost te Keulen.

VIII.4. Herman van Merode (ca. 1306-1358) kanunnik te Kerpen en Aken.

VIII.5. Karsil van Merode (ca. 1307-1368). Aanvankelijk kanunnik, heeft bastaardkinderen. Hij trouwde ca. 1340 met Petronella van de Bongaard. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Werner van Merode (1340-1397) (IX.5.)
 • Elisabeth van Merode (1340-1383). (IX.6.)

VIII.6. Filip van Merode (1310-1386) heer van Birkersdorf. Hij trouwde ca. 1340 met Swenolde van Harff. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Swenolde van Merode (ca. 1341-) (IX.7.)
 • Werner van Merode (1343-1410) heer van Schlossberg (IX.8.)

VIII.7. Metza van Merode (1315-)

VIII.8. Werner VII van Merode (Keulen, 1300-Keulen, 1341). Hij trouwde in 1320 met Elisabeth van Kinzweiler (Keulen, 1300-Keulen, 1340), uit een oud riddergeslacht uit Eschweiler (Duitsland). Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

VIII.9. Willem van Merode heer van Vlatten en Froitzheim (1315-1395). Hij trouwde met Aleida van Mudersheim (1320-1370). Uit zijn huwelijk werden de volgende kinderen geboren:

gedenksteen Zu Pfarre D'horn

VIII.10. Gerard van Merode-Vlatten heer Zu Pfarre D'horn (1318-). Zu Pfarre D'horn ligt bij Merode.

VIII.11. Luitgarde van Rode-Frankenberg (ca. 1247-)

VIII.12. Cunigunde van Rode-Frankenberg (ca. 1249-)

VIII.13. Johan II van Rode heer van Kerpen (ca. 1244-1307)

VIII.14. Alexander van Rode heer van Eynatten (ca. 1246-)

VIII.15. Arnold van Rode kanunik van de Munsterkerk te Aken (ca. 1248-)

VIII.16. Gottfried van Rode, na 1307 heer van Kerpen (ca. 1252-)

VIII.17. Werner van Rode (ca. 1254-)

VIII.18. Sophie van Rode-Buschveld kloosterlinge in de de abdij Burtscheid (ca. 1257-)

VIII.19. Margaretha van Rode-Buschveld kloosterlinge in de de abdij Burtscheid (ca. 1260-)

VIII.20. Blanca van Rode-Buschveld kloosterlinge in de de abdij Burtscheid (ca. 1263-)

VIII.21. Mechtild van Rode-Buschveld (1265-)

VIII.22. Edmund van Rode heer van Frankenberg, voogd van de abdij Burtscheid en schout van Aken (ca. 1268-na 1319). Hij trouwde met Hadewig van Voylprume priorin van het Augustinessenklooster van Weiher te Keulen (ca. 1270-1358). Uit zijn huwelijk werd geboren:

 • Agnes van Merode-Frankenberg (ca. 1289-1361) (IX.14.)
 • Arnold III van Merode-Frankenberg (ca. 1290-) (IX.15.)
 • Wimmar van Merode-Frankenberg (ca. 1294-) (IX.16.)
 • Sophie van Merode-Frankenberg (ca. 1297-) (IX.17.)

Negende generatie[bewerken]

IX.1. Werner Scheiffart van Merode (ca. 1331-1354) heer van Hemmersbach. Hij trouwde ca. 1350 met Adelheid van Reifferscheid-Millendonk. Zij stamt uit het geslacht van de heren van Reifferscheid die omstreeks 1300 de Rijksheerlijkheid Myllendonk erfden. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

IX.2. Konrad Scheiffart van Merode (ca. 1333-1388). Hij trouwde ca. 1360 met Elisabeth von Grafschaft. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Johan Scheiffart van Merode (X.3.)
 • Wilhelm Scheiffart van Merode (X.4.)
 • Konrad Scheiffart van Merode (X.5.)
 • Heinrich Scheiffart van Merode (X.6.)
 • Kunigunde Scheiffart van Merode (1390-1431) (X.7.)
 • Elisabeth Scheiffart van Merode (X.8.)

IX.3. Walraven Scheiffart van Merode (ca. 1335-)

IX.4. Werner van Merode (1320-1377) heer van Rimburg. Hij trouwde met Adelaide d’Argenteau. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

IX.5. Werner van Merode (1340-1397)

IX.6. Elisabeth van Merode (1340-1383). Zij trouwde in 1367 met Gerard van Odenkirchen.

IX.7. Swenolde van Merode (ca. 1341-)

IX.8. Werner van Merode (1343-1410) heer van Schlossberg. Hij trouwde in 1370 met Katharina van Gymnich. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

IX.9. Richard I van Merode (Keulen, 1325-Andrimont, 1399) heer van Andrimont. Hij trouwde te Andrimont in 1357 met Margaretha van Wesemaele (ca. 1330-). Zij was een dochter van Willem van Wesemaele heer van Westerloo (1300-1360) en Jeanne de Beaufort (1300-1360). Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Elisabeth van Merode (1360-1395) (X.14.)
 • Werner van Merode (1360-1405) kanunnik (X.15.)
 • Richard II van Merode (1370-1446) (X.16.)
 • Willem van Merode (ca. 1364-) (X.17.)
 • Arnold van Merode (1370) (X.18.)
 • Johanna van Merode (1370) non te Wenau (X.19.)
 • Johan van Merode (1370) (X.20.)

IX.10. Jutta van Merode (1325-). Zij trouwde in 1353 met Gerard van Wedlindorf.

IX.11. Willem van Merode-Vlatten heer van Vlatten en ambachtsheer van Nörvenich (1350-1425). Hij trouwde in 1380 met Johanna van Hüchelhoven (1360-1440). Uit zijn huwelijk werd geboren:

IX.12. Walter van Vlatten (1353-). Hij trouwde met een onbekende vrouw. Uit zijn huwelijk werd geboren:

 • Gertruda Walterdr. van Vlatten (X.22.)

IX.13. Konrad I van Merode-Vlatten na 1425 heer van Vlatten en ambachtsheer van Nörvenich (1355-). Hij trouwde met Yburgia van Lyskirchen. Zij was de dochter van Constantin van Lyskirchen (1327-) en Agnes Schenk van Nideggen (1330-). Uit zijn huwelijk werd geboren:

 • Willem III van Merode-Vlatten (1390-) (X.23.)
 • Reiner I van Vlatten (1395-1448) (X.24.)
 • Yburgia van Vlatten (1399-1475) (X.25.)

IX.14. Agnes van Merode-Frankenberg kloosterlinge in de de abdij Burtscheid (ca. 1289-1361). Zij is getrouwd geweest met Godfried III van de Bongart heer van Heyden (1300-1373). Hij was een zoon van Arnold van de Bongart Heer van Heyden en kastelein en drost van Herzogenrath (ca. 1270-), die op zijn beurt een zoon was van Godfried I heer van Schinnen en de bouwer van Kasteel Wijnandsrade. Van de Bongart trouwde na 1361 als weduwnaar met een dochter van Herman I Hoen toe Broeck (1250-1288) uit het Huis Hoensbroeck.

IX.15. Arnold III van Merode-Frankenberg heer te Frankenberg, voogd van de abdij Burtscheid (ca. 1290-). Hij trouwde met Agnes van Pallandt (ca. 1295-). Uit zijn huwelijk werd geboren:

 • Lorette van Merode-Frankenberg (ca. 1313-) (X.26.)
 • Sophie van Merode-Frankenberg (ca. 1315-) (X.27.)
 • Werner van Merode-Frankenberg (ca. 1317-) (X.28.)
 • Johann van Merode-Frankenberg (ca. 1319-) (X.29.)
 • Sophie van Merode-Frankenberg (ca. 1321-) (X.30.)
 • Carsillus van Merode-Frankenberg (ca. 1323-) (X.31.)
 • Lisette van Merode-Frankenberg (ca. 1327-) (X.32.)
 • Arnold IV van Merode-Frankenberg (ca. 1330-) (X.33.)

IX.16. Wimmar van Merode-Frankenberg (ca. 1294-). Hij trouwde met een onbekende gebleven vrouw. Uit zijn huwelijk werd geboren:

 • Emund van Merode - Frankenberg (ca. 1335-)
 • Jutta van Merode - Frankenberg (ca. 1337-)

IX.17. Sophie van Merode-Frankenberg (ca. 1297-)


Tiende generatie[bewerken]

X.1. Jan Scheiffart van Merode (1350-1406) heer van Hemmersbach. Hij trouwde in 1370 met een vrouw van Overbach. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Margaretha Scheiffart van Merode (1370-) (XI.1.)
 • Werner Scheiffart van Merode (1370-) (XI.2.)
 • Adelheid Scheiffart van Merode (1370-1407) (XI.3.)
 • Bela Scheiffart van Merode (1370-) (XI.4.)
 • Richarda Scheiffart van Merode (1370-) (XI.5.)

X.2. Margaretha Scheiffart van Merode (1350-1417). Zij trouwde 1376 met Johann von Schonau Schönforst.

X.3. Johan Scheiffart van Merode

X.4. Wilhelm Scheiffart van Merode

X.5. Konrad Scheiffart van Merode

X.6. Heinrich Scheiffart van Merode

X.7. Kunigunde Scheiffart van Merode (1390-1431). Zij trouwde (1) met Hildebrand Gaugreben. Zij trouwde (2) in 1423 met Wilhelm van Nesselrode

X.8. Elisabeth Scheiffart van Merode

X.9. Christian van Merode (1350-1429) heer van Heyden 1404-1428 en drost van Herzogenrath. Hij trouwde ca. 1382 met Metza van Gronsveld erfvrouwe van Heyden. Zij was een dochter van Hendrik II van Gronsveld burggraaf van Limburg, heer van Gronsveld 1386-1404 en Heyden (ca. 1335-1404) en Margaretha van Printhagen (ca. 1333 - ca. 1380). Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

X.10. Johanna Scheiffart van Merode (1350-1408). Zij trouwde op 21 september 1382 met Hendrik II van Gronsveld burggraaf van Limburg, heer van Gronsveld 1386-1404 en Heyden van ca. 1350 tot 1404 (ca. 1335-1404). Hij was een zoon van Hendrik I van Gronsveld ridder en burggraaf van Limburg in 1326 (ca. 1296 - ca. 1350) en Mechtilde van de Bongart vrouw van Heyden (ca. 1302-).

X.11. Werner van Merode (1380-1440)

X.12. Gerard van Merode (1380-1446) heer van Konradsheim. Hij trouwde in 1415 met Mechtilde van Birgel.

X.13. Willem van Merode (1380-1439). Hij trouwde in 1415 met Sophie van de Weijer. Zij was een dochter van Gilles Weyer (1467-) en Letta Smeich. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Gilles van Merode heer van Schlossberg (Konradsheim, 1430 - 1476) (XI.8.)

X.14. Elisabeth van Merode (1360-1395). Zij trouwde in 1392 met Johan van Troyen

X.15. Werner van Merode (1360-1405) kanunnik. Hij heeft bastaardkinderen.

X.16. Richard II van Merode (1370-1446) heer van Merode, Frenz en Westerlo. In 1443 erfde hij de Hilvarenbeek van zijn schoonvader. Hij trouwde in 1410 met Beatrix van Pietersheim vrouwe van Oirschot dochter van Rutger van Pietersheim (1370-1443) heer van Leefdaal, Oirschot en Hilvarenbeek. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

X.17. Willem van Merode (ca. 1364-1421) schout van Maastricht. Hij trouwde met Cecilia Hoen (ca. 1366-1416). Zij was een dochter van Herman II Hoen en Caecilia van de Waag de Libra erfvrouwe van Vischersweert, Spaubeek en Born

X.18. Arnold van Merode (1370-1445) kanunnik in St. Oedenrode. Uit een relatie met een niet bij name genoemde vrouw had hij een zoon genaamd:

 • Richard van Merode (Oirschot, 1460 - aldaar, 1506). Richard had een relatie met Hilleken Goossen van der Greijnden (1475-1545) waaruit 2 kinderen zijn geboren:

X.19. Johanna van Merode (1370-) non te Wenau

X.20. Johan van Merode (1370-1415) kanunnik en monnik

X.21. Iburge van Merode-Vlatten vrouwe van Nörvenich ((ca. 1390 - 5 juni 1475). Zij trouwde op 5 januari 1415 met (XII.2.) Friedrich Scheiffart van Merode heer van Wijlre, Bornheim en Neurath (ca. 1390 - 22 december 1429). Hij was een zoon van Werner Scheiffart van Merode (1370 - 21 januari 1415) heer van Hemmersbach en Wijlre en NN van Derstorf. Voor nageslacht zie: (XII.2.)

X.22. Gertruda Walterdr. van Vlatten

 • Jan Bex den Oude was heer van Belven , Doesberg en Brunssum (1415-1454). Hij trouwde met Johanna Adriaandr. van Merode-van Vlodrop (1417-). Zij was de dochter van Adriaandraan van Merode-van Vlodrop (ca. 1380-). Uit zijn huwelijk werd geboren:
 • Reincken Bex ridder (1420-)
 • Bertold Bex (1422-)

X.23. Willem III van Merode-Vlatten heer van Vlatten en Dreiborn (1390-)

X.24. Reiner I van Vlatten heer van Vlatten en ambachtsheer van Nörvenich (1395-1448). Hij trouwde met Ida Schall Von Boulich (1397-). Uit zijn huwelijk werd geboren:

 • Heinrich I van Vlatten (1435-1506) (XI.15.)

X.25. Yburgia van Vlatten (1399-1475)

X.26. Lorette van Merode-Frankenberg (ca. 1313-)

X.27. Sophie van Merode-Frankenberg (ca. 1315-)

X.28. Werner van Merode-Frankenberg (ca. 1317-)

X.29. Johann van Merode-Frankenberg (ca. 1319-)

X.30. Sophie van Merode-Frankenberg kloosterlinge in de abdij Burtscheid (ca. 1321-)

X.31. Carsillus van Merode-Frankenberg (ca. 1323-)

X.32. Lisette van Merode-Frankenberg (ca. 1327-)

X.33. Arnold IV van Merode-Frankenberg heer te Frankenberg (ca. 1330-). Hij trouwde met ene Agnes waarvan de afkomst niet bekend is. Uit zijn huwelijk werd geboren:

 • Andreas I van Merode-Frankenberg (ca. 1365-) (XI.16.)

Elfde generatie[bewerken]

XI.1. Margaretha Scheiffart van Merode (1370-). Zij trouwde in 1390 met Johan van Rheydt.

XI.2. Werner Scheiffart van Merode (1370 - 21 januari 1415) heer van Hemmersbach en Wijlre. Hij trouwde op 26 december 1386 met NN van Derstorf. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

XI.3. Adelheid Scheiffart van Merode (1370-1407). Zij trouwde in 1390 met Gothard van Drachenfels.

XI.4. Bela Scheiffart van Merode (1370-)

XI.5. Richarda Scheiffart van Merode (1370-)

XI.6. Werner Scheiffart van Merode (1400-1452) heer van Heiden trouwde in 1430 met Elisabeth van Cortenbach (1402-?). Uit zijn huwelijk is het volgende kind geboren:

IX.7. Hendrik van Merode (1400-1450) abt in Stavelot

XI.8. Gilles van Merode heer van Schlossberg (Konradsheim, 1430 - 1476). Hij trouwde in 1455 met Eva van Pallandt. Zij was een dochter van Johan I de Jonge van Pallandt heer van Wildenburg en Nothberg (1410-1475) en Fulsina van Swalmen (1408-1470). Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Gertrude van Merode (1455-1500) (XII.4.)
 • Adam van Merode heer van Schlossberg (1465-1505) (XII.5.)

XI.9. Jan IV van Merode (Oirschot, 8 juni 1411 - aldaar, 1481) heer van Pietersheim. Hij trouwde (1) in 1451 met Aleida van Perweijs van Horne (1410-1465). Hij trouwde (2) ca. 1465 met Margriet van Egmond (1440-1500).
Uit zijn eerste huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

Uit zijn tweede huwelijk werden geen kinderen geboren. Naast de kinderen uit zijn eerste huwelijk had Jan IV nog een zoon uit een relatie met een niet bij name genoemde vrouw:

 • Willem van Merode (Oirschot, 1452 - Oirschot, 1510) heer van Merode. Deze Willem had een natuurlijke zoon over wie weinig meer bekend is dan zijn naam:
  • Jan Willem zoon van heer Jan van Merode (Oirschot, 1480-Oirschot, 1540)

XI.10. Richard III van Merode (1415-1482). Hij trouwde (1) in 1441 met Elisabeth van Bastenaken. Hij trouwde (2) in 1456 met Margaretha d’Argenteau. Uit zijn tweede huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

XI.11. Arnold van Merode (1420-1487) kanunnik en domproost

XI.12. Willem van Merode (1420-1483) heer van Loon, Duffel en Voelen. Hij trouwde in 1454 met Johanna van der Aa van Randerode. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Willem van Merode (1460-) (XII.14.)
 • Richard van Merode (1460-1539) (XII.15.)
 • Beatrix van Merode (1460-1500) (XII.16.)

XI.13. Margaretha van Merode (1420-1486). Zij trouwde in 1486 met Willem van Hamal van Elderen.

XI.14. Willem van Merode (1420-1483). Hij trouwde met Johanna van der Aa

XI.15. Heinrich I van Vlatten heer van Vlatten en Froitzheim (1435-1506). Hij trouwde met Johanna van Thoreel-Berne (1436-). Zij was de dochter van Johann van Thoreel (1410-) en Catharina van Eijnatten (1412-). Uit zijn huwelijk werd geboren:

 • Konrad II van Merode-Vlatten (ca. 1477-) (XII.17.)

XI.16. Andreas I van Merode-Frankenberg heer te Frankenberg en burggraaf van Limburg (ca. 1365-). Uit zijn huwelijk werd geboren:

 • Andreas II van Merode-Frankenberg (ca. 1390-1440) (XII.18.)
 • Bernard van Merode-Burtscheid (ca. 1395-1484) (XII.19.)

Twaalfde generatie[bewerken]

XII.1. Johann Scheiffart van Merode (ca. 1390-1450). Hij trouwde op 5 januari 1415 met Katharina van Welckenhausen (ca. 1390 - 28 december 1469).

 • Werner Scheiffart van Merode (ca. 1420-1508) (XIII.1.)
 • Wilhelm Scheiffart van Merode (ca. 1430-1510) (XIII.2.)

XII.2. Friedrich Scheiffart van Merode heer van Wijlre, Bornheim en Neurath (ca. 1390 - 22 december 1429). Hij trouwde op 5 januari 1415 met (X.21.) Iburge van Merode-Vlatten vrouwe van Nörvenich ((ca. 1390 - 5 juni 1475). Zij was een dochter van Willem van Merode heer van Vlatten en Nörvenich (1350-1425) en Johanna van Hüchelhoven (1360-1440). Uit zijn huwelijk is het volgende kind geboren:

XII.3. Maria Scheiffart van Merode (1430-1516) vrouwe van Heiden en Terblijt. Zij trouwde in 1468 Johann Ritter von Schönrode (ca. 1428 - ca. 1486), zoon van Johann von Schönrode (1393-) en Lutgard von Birgel (1395-?). Uit haar huwelijk is geboren:

XII.4. Gertrude van Merode (1455-1500). Zij trouwde op 10 juni 1476 met Lothar Quadt heer van Landskron, Tomberg, Königsfeld en Myll (1445-1510). Hij was een zoon van Lothar Quadt heer van Isengarten, Hardenberg en Vorst (1400-1470) en Elisabeth Landskron vrouwe van Saffenberg, Tomberg, Königsfeld en Myll (1410-). Uit haar huwelijk is geboren:

 • Johan Quadt heer van Landskron, Tomberg, Myll en Oberwinter (1480-1542) (XIII.4.)

XII.5. Adam van Merode heer van Schlossberg (1465-1505). Hij trouwde met Margarethe von Gertzen Sinzenich.

XII.6. Joan van Merode (1455-1497) heer van Pietersheim en Leefdaal. Hij trouwde met ?. Uit zijn huwelijk is het volgende kind geboren:

XII.7. Jan VII van Merode (1455-1485) heer van Pietersheim, Oirschot en Hilvarenbeek, Leefdaal, Perwijs en Duffel. Hij trouwde (1) met Margaretha van Melun. Hij trouwde (2) in 1473 met Margaretha van Egmond. Uit zijn tweede huwelijk is het volgende kind geboren:

 • Jan II van Merode (1475-1487) (XIII.6.)

XII.8. Richard IV van Merode (1460-1523) heer van Pietersheim, Diepenbeek, Oirschot, Herlaar, Houffalize. Hij trouwde (1) in 1492 met Maria van Gaveren Lieferinge. Hij trouwde (2) in 1502 met met Margaretha van Horne. Zij was de dochter van Arnold van Horne en Margaretha van Montmorency Nivelles. Uit zijn tweede huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

XII.9. Beatrix van Merode (1460-1496). Zij trouwde in 1481 met Willem van Sombreffe Kerpen.

XII.10. Margaretha van Merode (1460-)

XII.11. Richard van Merode (1460-1524) heer van Houffalize. Hij trouwde in 1490 met Helena de Melun. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

XII.12. Reinier van Merode (1460-1509). Hij trouwde in 1493 met Margaretha d’Argenteau. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Richard van Merode (1495-1555) heer van Frenz (XIII.15.)
 • Margaretha van Merode (1495-1557) (XIII.16.)
 • Frans van Merode (1500-) (XIII.17.)

XII.13. Werner van Merode (1470-1528). Hij trouwde in 1490 met Anna van Colijn. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

XII.14. Willem van Merode (1460-1525) heer van Loon, Duffel en Voelen. Hij trouwde in 1486 met Catharina van Bauw Goetsenhoven. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

XII.15. Richard van Merode (1460-1539) heer van Waroux en Rummen. Hij trouwde in 1510 met Agnes van Warfusee-Waroux. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

XII.16. Beatrix van Merode (1460-1500). Zij trouwde in 1490 met Wilhelm van Gertzen Sinzig.

XII.17. Konrad II van Merode-Vlatten heer van Vlatten, Froitzheim en Eynatten (ca. 1477-). Hij trouwde op 19 oktober 1499 met Anna van Aldenbrück-Velbrüggen (ca. 1478-). Uit zijn huwelijk werd geboren:

 • Heinrich II van Merode-Vlatten heer van Vlatten en Froitzheim (ca. 1500-) (XIII.30.). Hij trouwde met Elisabeth van Wyenhorst
 • Reiner II van Merode-Vlatten heer van Froitzheim en Eynatten (ca. 1504-) (XIII.31.)
 • Johan van Merode-Vlatten (1517-1562) (XIII.32.)

XII.18. Andreas II van Merode - Frankenberg (ca. 1390-1440)

XII.19. Bernard van Merode-Burtscheid heer van Burtscheid (ca. 1395-1484). Hij trouwde met Margaretha van Elter (ca. 1403-1491). Uit zijn huwelijk werd geboren:

 • Cunigunde van Burtscheid (ca. 1425-) (XIII.33.)

Dertiende generatie[bewerken]

XIII.1. Werner Scheiffart van Merode (ca. 1420-1508). Hij trouwde ca. 1454 met Maria van Alpen Honnepel (ca. 1430-1505). Uit zijn huwelijk is het volgende kind geboren:

 • Johann Scheiffart van Merode (ca. 1460-1537) (XIV.1.)

XIII.2. Wilhelm Scheiffart van Merode (ca. 1430-1510). Hij trouwde ca. 1470 met Hermana van Gulik (ca. 1450 - ca. 1490). Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Johann Scheiffart van Merode (ca. 1470-1530) (XIV.2.)
 • Adriana Scheiffart van Merode (ca. 1470-1537) (XIV.3.)
 • Werner Scheiffart van Merode (ca. 1480-1553) (XIV.4.)

XIII.3. Reinhard Scheiffart van Merode (ca. 1420 - 20 december 1457). Hij trouwde ca. 1440 met Margaretha van Hamal van Elderen (ca. 1420 - 22 september 1484. Zij was de dochter van Arnold van Hamal van Elderen (ca. 1380-1456) en Anna de Trazegnies (ca. 1390 - ca. 1465). Uit zijn huwelijk is het volgende kind geboren:

XIII.4. Johan Quadt heer van Landskron, Tomberg, Myll en Oberwinter (1480-1542). Hij trouwde op 20 januari 1502 met (XV.7.) Catharina Scheiffart van Merode (ca. 1470-ca. 1537). Zij was een dochter van Gerard Scheiffart van Merode (ca. 1440 - 30 april 1500) en Elisabeth Beissel von Gymnich (ca. 1440 - 8 januari 1522).

XIII.5. Jan III van Merode (1496-1551) heer van Westerlo, Leefdaal, Geel, Hilvarenbeek, Perwijs, Duffel, Walem Hij trouwde in 1520 met Anna van Gistel, geen kinderen bekend. Hij is ook bekend als Jan III van Merode. Het praalgraf van Jan III en Anna bevindt zich in de Sint-Dimpnakerk te Geel.

XIII.6. Jan II van Merode (1475-1487)

XIII.7. Hendrik I van Merode-Pietersheim (1505-1564) vrijheer van Pietersheim en heer van Herlaar. Hij trouwde in 1525 met Francisca van Brederode. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

XIII.8. Richard V van Merode (1505-1560) heer van Oirschot en Hilvarenbeek. Hij trouwde in 1540 met Geertruida van Crom. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Richard VI van Merode (1550-1587) (XIV.10.)
 • Hendrik II van Merode (1550) (XIV.11.)
 • Maria van Merode (1560-1605) (XIV.12.)
 • Margaretha van Merode (1560-1587) (XIV.13.).
 • Anna van Merode (?) (XIV.14.)

XIII.9. Johanna van Merode (1505-1561). Zij trouwde in 1535 met (XIII.15.) Richard van Merode (1495-1555) heer van Frenz. Hij was de zoon van (XII.12.) Reinier van Merode (1460-1509) en Margaretha d’Argenteau.

XIII.10. Anna van Merode (1511-1582). Zij trouwde in 1543 met Emond van Pallant (ca. 1510 - 1 juli 1559). Hij was een zoon van Johan van Pallandt (ca. 1475-1514) en Anna van Culemborg (1481-1538).

XIII.11. Maximiliaan van Merode. Hij stierf op jonge leeftijd in Spanje.

XIII.12. Frans van Merode (1500-1542) heer van Morialme. Hij trouwde in 1527 met Jolanda de Henin Boussu. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

XIII.13. Richard van Merode (1500-1550) heer van Houffalize

XIII.14. Engelbert van Merode (1510-1556) heer van Fraiture

XIII.15. Richard van Merode (1495-1555) heer van Frenz. Hij trouwde in 1505 met (XIII.9.) Johanna van Merode. Zij was de dochter van (XII.8.) Richard IV van Merode (1460-1523) heer van Pietersheim, Diepenbeek, Oirschot, Herlaar, Houffalize en 1502 met met Margaretha van Horne. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

XIII.16. Margaretha van Merode (1495-1557). Zij trouwde (1) in 1511 met Friedrich van Boineburg Honstein. Zij trouwde (2) in 1538 met Friedrich van Salm Brandenburg.

XIII.17. Frans van Merode (1500-1545). Hij trouwde in 1525 met Anna van Schauenberg. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Elisabeth van Merode (1525-1597) (XIV.23.)
 • Everhard van Merode (1525) (XIV.24.)

XIII.18. Margaretha van Merode (1500-1538)

XIII.19. Richard van Merode (1500-1570) heer van Kalkofen. Hij trouwde in 1510 met Maria van Hochkirchen. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Anna van Merode (1540-) (XIV.25.)
 • Johan van Merode (1540-) (XIV.26.)

XIII.20. Hendrik van Merode (1490-1557) heer van Veulen. Hij trouwde in 1528 met Margaretha van Corswarem Momalle. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Bernard van Merode (1530-) heer van Veulen (XIV.27.)
 • Anna van Merode (1530-1572) (XIV.28.)
 • Johanna van Merode (1535-1572) vrouwe van Veulen (XIV.29.)
 • Johanna van Merode (1535-) vrouwe van Herk (XIV.30.)

XIII.21. Arnold van Merode (1490-1553) burgemeester van Mechelen. Hij trouwde in 1525 met Catharina van Gottignies. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Willem van Merode (1530) (XIV.31.)
 • Hendrik van Merode (1530) (XIV.32.)
 • Margaretha van Merode (1535-1600) (XIV.33.)

XIII.22. Anna van Merode (1500-1560). Zij trouwde in 1548 met Raes van Corswarem.

XIII.23. Richard van Merode (1500-1570) heer van Goetsenhoven. Hij trouwde in 1525 met Johanna van Berlo. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Arnold van Merode (1530) (XIV.34.)
 • Willem van Merode (1535) (XIV.35.)
 • Barbara van Merode (1535-1587) (XIV.36.)

XIII.24. Johan van Merode (1500-1558) voogd van Duffel en Muggenberg. Verbintenis in 1540 met NN van Merode. Uit zijn verbintenis is geboren:

 • Willem van Merode (1540-) (XIV.37.)

XIII.25. Willem van Merode (1510-1589) heer van Waroux. Hij trouwde (1) in 1541 met Margaretha van Bocholtz. Hij trouwde (2) in 1547 met Johanna van Gaveren Liedekerke. Hij trouwde (3) in 1552 met Jeanne de Thiant. Uit zijn huwelijken zijn de volgende kinderen geboren:

 • Johanna van Merode (1545-) (XIV.38.)
 • Agnes van Merode (1545-1601) (XIV.39.)
 • Johan Peter van Merode (1550-) (XIV.40.)
 • Maria van Merode (1550-) (XIV.41.)
 • Anna van Merode (1555-) (XIV.42.)

XIII.26. Bernard van Merode (1510-1591) heer van Rummen, van Ramsdonk en, door zijn huwelijk, eigenaar van het kasteel van Houthem, bondgenoot van Willem van Oranje en plaatsvervangend stadhouder in Friesland. Hij trouwde in 1562 met Maria van Zevenbergen. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

XIII.27. Anna van Merode (1515-1545)

XIII.28. François van Merode (1520-1600) heer van Ossogne. Hij trouwde in 1590 met Maria van Merode.

XIII.29. Catharina van Merode (1520-1586)

XIII.30. Heinrich II van Merode-Vlatten heer van Vlatten en Froitzheim (ca. 1500-). Hij trouwde met Elisabeth van Wyenhorst

XIII.31. Reiner II van Merode-Vlatten heer van Froitzheim en Eynatten (ca. 1504-)

XIII.32. Johan van Merode-Vlatten (1517-1562)

XIII.33. Cunigunde van Burtscheid vrouwe van Frankenberg en voogdes van de abdij Burtscheid (ca. 1425-). Zij trouwde met de ridder Godhard van de Bongart heer van Bergerhausen en pandhouder van het ambt Düren (ca. 1425-). Uit haar huwelijk werd geboren:

 • Johan van de Bongart heer van Bergerhausen, erfkamerheer en ambachtsheer van Nörvenich en Monjoye (ca. 1446-1520). Hij trouwde in 1484 met Elisabeth van Argenteau (ca. 1455-). Uit zijn huwelijk werd geboren:
 • Bernard I van de Bongart, in 1523 heer te Bocholtz en Nijenrode (ca. 1500-). Hij trouwde in 1549 met Maria Elisabeth van Thorck te Nijenrode (ca. 1505-1577). Uit zijn huwelijk werd geboren:

Veertiende generatie[bewerken]

XIV.1. Johann Scheiffart van Merode (ca. 1460 - Eppinghoven, 25 maart 1537) heer van Hemmersbach, Sindorf en Clermont, pandhouder van Liedberg in 1502. Hij trouwde (1) na 1497 met Anna van Flodorp. Zij was de dochter van Gerrit van Flodorp en Elisabeth van Haaften. Hij trouwde (2) met Margaretha Torck. Hij trouwde (3) op 18 oktober 1532 met Ermgard van Wisch vrijvrouwe van Wisch, Bronkhorst en Borculo (1505 - 9 mei 1583. Zij was weduwe van Georg van Limburg Stirum (ca. 1500-1552) en de dochter van Henrick van Wisch (ca. 1480-1515 en Walburga van den Bergh (voor 1476-1547. Uit zijn huwelijken zijn geen kinderen geboren.

XIV.2. Johann Scheiffart van Merode (ca. 1470 - 18 oktober 1530). Hij trouwde ca. 1510 met Maria van Putte (ca 1480-)

 • Wilhelm Scheiffart van Merode (ca. 1515-1545) (XV.1.)
 • Anna Scheiffart van Merode (ca. 1515-) (XV.2.)
 • Johann Scheiffart van Merode (ca. 1515-1559) (XV.3.)

XIV.3. Adriana Scheiffart van Merode (ca. 1470 - 25 juni 1537).

XIV.4. Werner Scheiffart van Merode (ca. 1480 - 12 juni 1553). Hij trouwde ca. 1520 met Theodora van Lynden Blitterswijck (ca. 1500-)

 • Kaspar Scheiffart van Merode (ca. 1530-1620 (XV.4.)

XIV.5. Gerard Scheiffart van Merode heer van Bornheim, Nörvenich, Wylre en Borgharen (ca. 1440 - 30 april 1500). Hij trouwde op 10 maart 1462 met Elisabeth Beissel von Gymnich (ca. 1440 - 8 januari 1522).

 • Reinhard Scheiffart van Merode (ca. 1465 - ca. 1508) (XV.5.)
 • Regina Scheiffart van Merode (ca. 1470-1513) (XV.6.)
 • Catharina Scheiffart van Merode (ca. 1470-ca. 1537) (XV.7.)
 • Barbara Scheiffart van Merode (ca. 1470-1535) (XV.8.)

XIV.6. Margaretha van Merode-Pietersheim (1530-1575). Zij trouwde in 1550 met Kraft van Millendonk.

XIV.7. Walpurgis van Merode-Pietersheim (Pietersheim, 1534 - Westerlo, 1556). Zij trouwde in 1555 met Reinier I van Renesse van Elderen (Breda, 1532 - 's-Herenelderen, 1595). Hij was de zoon van Jan VIII van Renesse ('s Herenelderen, 1505 - Breda, 1561) en Elisabeth van Nassau (Breda, 1512 - Breda, 1550).

XIV.8. Johanna van Merode-Pietersheim (1530-1587). Zij trouwde (1) in 1550 met Richard van Aarschot. Zij trouwde (2) in 1559 met Erhart van de Rivieren.

XIV.9. Jan IX van Merode-Pietersheim (1535-1601) graaf van Olen, heer van Westerlo, Pietersheim, Diepenbeek, Perwijs, Duffel, en Herlaar, Leefdaal, IJsselmonde en Ridderkerk. Hij trouwde (1) in 1558 met Mencia van Bergen op Zoom. Hij trouwde (2) in 1563 met Margaretha van Pallant. Zij was een dochter van Floris I van Pallandt (Culemborg) heer en 1e graaf van Culemborg (1555), vrijheer van Palland, Witthem en Werth (1537 - 29 september 1598) en Elisabeth van Manderscheid.
Uit zijn eerste huwelijk is geboren:

Uit zijn tweede huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

XIV.10. Richard VI van Merode (1550-1587) heer van Oirschot en Hilvarenbeek. Hij trouwde in 1570 met Anna van Brederode. Uit zijn huwelijk zijn geen kinderen bekend.

XIV.11. Hendrik II van Merode (1550-1591) halfheer van Oirschot en Hilvarenbeek. Hij trouwde in 1588 met Adriana van Brederode. Uit zijn huwelijk zijn geen kinderen bekend.

XIV.12. Maria van Merode (1560-1605). Zij trouwde in 1596 met Floris van Merode.

XIV.13. Margaretha van Merode (1560-1587). Zij trouwde in 1580 met Gerard van Gent.

XIV.14. Anna van Merode (?)

XIV.15. Johan van Merode (1530-1592) baron van Morialme en heer van Fraiture. Hij trouwde in 1555 met Philippine van Montfoort. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Anna van Merode (1570-1625) (XV.16.)
 • Johanna van Merode (1570) (XV.17.)
 • Francisca van Merode (1570) (XV.18.)

XIV.16. Antonia van Merode (1535-). Zij trouwde in 1560 met Louis van Blois van Treslong.

XIV.17. Margaretha van Merode (1540-1581). Zij trouwde in 1580 met Antoine van Belle (Bailleul).

XIV.18. Louis van Merode (1540-1589). Hij trouwde in 1562 met Louise van Blois van Trélon (Treslong) (1540 - 23 april 1602). Zij was de dochter van Louis van Blois van Treslong en Charlottede Humieres. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

XIV.19. Maria van Merode (1540-1568)

XIV.20. Maria van Merode (1535-1582)

XIV.21. Anna van Merode (1535-1572)

XIV.22. Richard van Merode (1540-1577). Hij trouwde in 1565 met Margaretha van Oignies. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

XIV.23. Elisabeth van Merode (1525-1597)

XIV.24. Everhard van Merode (1525-1568). Hij trouwde in 1559 met Mathilde van Salm Hermalle. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Anna van Merode (1561-1603) (XV.24.)
 • Robert van Merode (1562-1603) (XV.25.)
 • Margaretha van Merode (1564-1642) (XV.26.)
 • Maria van Merode (1566-1619) (XV.27.)
 • Elisabeth van Merode (1568-1620) (XV.28.)

XIV.25. Anna van Merode (1540-)

XIV.26. Johan van Merode (1540-1628) heer van Kalkofen, Frankenberg, Margraten. Hij trouwde in 1606 met Elisabeth van Meeuwen Keverberg. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Maria van Merode (1606-) (XV.29.)
 • Johanna van Merode (1612-) (XV.30.)
 • Richard van Merode (1613-1696) (XV.31.)
 • Gotthard van Merode (1615-1689) (XV.32.)

XIV.27. Bernard van Merode (1530-) heer van Veulen

XIV.28. Anna van Merode (1530-1572)

XIV.29. Johanna van Merode (1535-1572) vrouwe van Veulen

XIV.30. Johanna van Merode (1535-) vrouwe van Herk. Zij trouwde in 1560 met Jan van Ovenbrugge.

XIV.31. Willem van Merode (1530-1603) burgemeester van Mechelen. Hij trouwde in 1560 met Gertrudis Scharff. Uit zijn huwelijk is het volgende kind geboren:

 • Willem van Merode (1560-1628) burgemeester van Mechelen (XV.33.)

XIV.32. Hendrik van Merode (1530-1590) burgemeester van Mechelen

XIV.33. Margaretha (1535-1600)

XIV.34. Arnold van Merode (1530-1576) heer van Goetsenhoven. Hij trouwde in 1567 met Johanna van Sart Jehay. Uit zijn huwelijk is het volgende kind geboren:

 • Johan van Merode (1570) (XV.34.)

XIV.35. Willem van Merode (1535-1584) heer van Heusden

XIV.36. Barbara van Merode (1535-1587)

XIV.37. Willem van Merode (1540 - Sint-Annaland, 1599) baljuw van Sint-Annaland. Hij trouwde in Zegwaart op 6 augustus 1586 met Josina van Borculo (1560-1610). Zij was een dochter van Beernt van Borculo (1530-1618) en Haze van Baarn van Schonauwen. Haze van Baarn is een dochter van Joost van Baern (1490-1559) heer van Schonauwen en Elisabeth van Culemborg (1500-1550)
Door zijn huwelijk werd hij de stamvader van een omvangrijk nageslacht in West-Brabant. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

XIV.38. Johanna van Merode (1545-)

XIV.39. Agnes van Merode (1545-1601). Zij trouwde in 1573 met Johan van Merode Schlossberg.

XIV.40. Johan Peter van Merode (1550-1635) graaf van Waroux. Hij trouwde in 1587 met Margaretha Mouthon. Uit zijn huwelijk is het volgende kind geboren:

XIV.41. Maria van Merode (1550-)

XIV.42. Anna van Merode (1555-)

XIV.43. Magdalena van Merode (1565-1615)

XIV.44. Agnes van Merode (1565-). Zij trouwde in 1590 met Bernard de la Douve.

XIV.45. Floris van Merode (1570-1627) heer van Rummen. Hij trouwde (1) in 1591 met (XV.18.) Maria van Merode (1566-1619). Hij trouwde (2) in 1606 met Margaretha van Gendt. Uit zijn tweede huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Jan van Merode (1610-1666) heer van Rummen (XV.40.)
 • Margaretha van Merode (1610-) (XV.41.)
 • Judith van Merode (1620-) (XV.42.)

XIV.46. Bernard van Merode (1570-1640) heer van Asten en Grambais, berucht heksenvervolger. Hij trouwde ca. 1595 met Catharina van Brederode. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:


Vijftiende generatie[bewerken]

XV.1. Wilhelm Scheiffart van Merode (ca. 1515 - 26 augustus 1545) heer van Limbricht

XV.2. Anna Scheiffart van Merode (ca. 1515-)

XV.3. Johann Scheiffart van Merode (ca. 1515 - 6 maart 1559)

XV.4. Kaspar Scheiffart van Merode (ca. 1530 - 28 juni 1620. Hij trouwde ca. 1570 met Maria van Horion (ca. 1530 - 28 juni 1606. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Wilhelm Scheiffart van Merode (ca. 1580 - ca. 1621). (XVI.1.)
 • Arnold Scheiffart van Merode (ca. 1580-1662) (XVI.2.)

XV.5. Reinhard Scheiffart van Merode (ca. 1465 - ca. 1508). Hij trouwde ca. 1500 met Catharina van Flodrop (ca. 1475 - ca. 1552). Zij was de dochter van Willem van Flodrop (ca. 1440 - ca. 1499) en Alveradis van Harff (ca. 1450-1523). Uit zijn huwelijk is het volgende kind geboren:

XV.6. Regina Scheiffart van Merode (ca. 1470-1513). Zij trouwde op 12 maart 1492 met Dietrich Quadt van Wickradt (ca. 1470-1513). Hij was een zoon van Willem Quadt heer van Buschfeld (1420-1470) en Sophia van Bourscheid (1435-1505)

XV.7. Catharina Scheiffart van Merode (ca. 1470-ca. 1537). Zij trouwde op 20 januari 1502 met (XIII.4.) Johan Quadt heer van Landskron, Tomberg, Myll en Oberwinter (1480-1542). Hij was een zoon van Lothar Quadt heer van Landskron, Tomberg, Königsfeld en Myll (1445-1510) en (XII.4.) Gertrude van Merode (1455-1500).

XV.8. Barbara Scheiffart van Merode (ca. 1470-1535). Zij trouwde (1) op 29 september 1505 met Wilhelm Dietrich van Plettenberg (ca. 1470 - ca. 1521). Hij was een zoon van Berthold van Plettenberg heer van Schönrath (1435-1490) en Irmengarde van Nesselrode-Stein (1450-1498). Zij trouwde (2) in 1525 met Bertram van Lützenrode (-1589). Hij was een zoon van Johan van Lützenrode (-1520) en Elisabeth Odilia van Breidtbach.

XV.9. Maria Margaretha de Merode-Westerloo, markgravin van Bergen op Zoom, (1560-1588). Zij trouwde in 1578 met Johan IV Corsselaar van Wittem, graaf van Zeebrugge.

XV.10. Anna van Merode-Pietersheim (1565-1634). Zij trouwde (1) in 1589 met Thomas Morgan. Zij trouwde (2) in 1597 met Justinus van Nassau Dillenburg (1559-1631).

XV.11. Filips I van Merode-Pietersheim (1568-1627) heer van Pietersheim en Westerlo. Hij trouwde in 1590 met (XV.16.) Anna van Merode-Houffalize (1570-1625). Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Margaretha van Merode-Pietersheim (1593-) (XVI.4.)
 • Filips van Merode (1594-1638) 1e markies van Westerlo, burggraaf van Montfoort en Pietersheim (XVI.5.)
 • Floris van Merode-Pietersheim (1598) (XVI.6.)
 • Louise Juliana van Merode-Pietersheim (1603-1679) (XVI.7.)
 • Maximiliaan Anton van Merode-Pietersheim (1611-) (XVI.8.)

XV.12. Odilia van Merode-Pietersheim (1571-)

XV.13. Francisca van Merode-Pietersheim (1572-1605) kanunnikes

XV.14. Helena Mencia van Merode-Pietersheim (1573-1618)

XV.15. Juliana van Merode-Pietersheim barones van Merode (1578-1640). Zij trouwde in 1601 met Lamoraal van Horne-Houtekerke. Verbonden met alle West-Europese vorstenhuizen, alsmede de Russische tsaren en de Duitse keizer.

XV.16. Anna van Merode-Houffalize (1570-1625). Zij trouwde in 1590 met (XV.11.) Filips I van Merode-Pietersheim (1568-1627) heer van Pietersheim en Westerlo

XV.17. Johanna van Merode (1570)

XV.18. Francisca van Merode (1570)

XV.19. Filips van Merode (1565-1596) heer van Trélon. Hij trouwde op 18 juli 1589 met (XVIII.3.) Ursula Scheiffart van Merode (ca. 1565-1622.. Uit zijn huwelijk is het volgende kind geboren:

XV.20. Antoinette van Merode (15 december 1573 - 9 oktober 1609). Zij trouwde 26 januari 1591 met Richard van Aarschot de Rivieren. Hij was de zoon van Richard van Aarschot (1520 - 1558) en (XIV.8.) Johanna van Merode-Pietersheim (ca. 1530 - 15 december 1587.

XV.21. Richard van Merode (1570-1622) heer van Oignies. Hij trouwde in 1609 met Helene de Montmorency Westin. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Anne Françcois van Merode (1610-1672) gravin van Oignies (XVI.10.)
 • Helena van Merode (1615-1641) (XVI.11.)

XV.22. Maria Margaretha van Merode (1570-). Zij trouwde in 1598 met Frans van Halewijn.

XV.23. Karel Filips van Merode (1571-1626) graaf van Middelburg. Hij trouwde in 1590 met Jeanne de Montmorency Croisilles. Zij was de dochter van Georges de Montmorency-Croisilles baron van Croisilles de Chaumont (1535-1616) en Louise van Cruijningen (1550-1630). Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Margaretha Isabella van Merode (1590-1679) (XVI.12.)
 • Louise van Merode (1600-1647) (XVI.13.)
 • Philippe van Merode (1609-1629) graaf van Middelburg (XVI.14.)
 • Anna Eleonore van Merode (1615-) (XVI.15.)

XV.24. Anna van Merode (1561-1603)

XV.25. Robert van Merode (1562-1603)

XV.26. Margaretha van Merode (1564-1642)

XV.27. Maria van Merode (1566-1619). Zij trouwde in 1590 met (XIV.40.) Floris van Merode (1570-1627) heer van Rummen.

XV.28. Elisabeth van Merode (1568-1620)

XV.29. Maria van Merode (1606-)

XV.30. Johanna van Merode (1612-)

XV.31. Richard van Merode (1613-1696)

XV.32. Gotthard van Merode (1615-1689)

XV.33. Willem van Merode (1560-1628) burgemeester van Mechelen

XV.34. Johan van Merode (1570-1622) heer van Goetsenhoven. Hij trouwde in 1601 met Constantia van Lynden d’Aspremont. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

XV.35. Hadewich van Merode (1586-1665)

XV.36. Joost van Merode (1590 - Duffel, 14 augustus 1665) kanunnik te Hilvarenbeek.

XV.37. Isebrant van Merode (1595 - Roosendaal, 7 maart 1674) kleermaker.

XV.38. Willem van Merode (1595-) soldaat, ruiter onder de baron van Wezemaal.

XV.39. Ernest van Merode (1595-1677) graaf van Thiant. Hij trouwde in 1620 met Maria Margaretha van Halewijn. Uit zijn huwelijk is het volgende kind geboren:

XV.40. Jan van Merode (1610-1666) heer van Rummen. Hij trouwde in 1650 met Emilia van Wassenaar Obdam.Uit zijn huwelijk zijn geen kinderen bekend.

XV.41. Margaretha van Merode (1610-). Zij trouwde met Unico baron Ripperda heer van Boxbergen en Hengelo (1635-).

XV.42. Judith van Merode (1620-). Zij trouwde in 1651 met Cornelis van Gent.

XV.43. Floris van Merode (1600-) heer van Asten. Hij trouwde in 1620 met Margaretha van Gent. Van hem zijn twee bastaarddochters bekend:

 • Maria van Merode (XVI.20.)
 • Florentia van Merode (XVI.21.)

XV.44. Agnes Wilhelmina van Merode (1600-1671).

XV.45. Anna Magdalena (1600-). Zij trouwde met Hendrik van Doerne.

XV.46. Johanna van Merode (1600-1640). Zij trouwde met Cornelis van Doerne.


Zestiende generatie[bewerken]

XVI.1. Wilhelm Scheiffart van Merode (ca. 1580 - ca. 1621). Hij trouwde op 18 augustus 1620 met Margarethe van Merode (1593-). Zij was de dochter van Filips van Merode (1568-1627) en Anna van Merode (ca. 1570-1625). Uit zijn huwelijk zijn geen kinderen bekend.

XVI.2. Arnold Scheiffart van Merode (ca. 1580 - 12 mei 1662). Hij trouwde ca. 1640 met Bonne de Barbancon Villemont (ca. 1600-). Zij was de weduwe van (XVI.4.) Filips van Merode (1594-1638) 1e markies van Westerlo, burggraaf van Montfoort en Pietersheim. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Catharina Charlotte Scheiffart van Merode (ca. 1640 - ca. 1718) (XVII.1.)
 • Anna Francisca Scheiffart van Merode (ca. 1640 - ca. 1696) (XVII.2.)

XVI.3. Ulrich Scheiffart van Merode (ca. 1500 - 24 oktober 1550). Hij trouwde ca. 1523 met Ursula van Hompesch (ca. 1500 - ca. 1553)

 • Wilhelm Scheiffart van Merode (ca. 1525 - ca. 1577) (XVII.3.)
 • Ulrich Scheiffart van Merode (ca. 1530 - ca. 1586) (XVII.4.)
 • Geertruid Scheiffart van Merode (ca. 1530-). Zij trouwde op 19 juli 1554 met Godard Godfried van Hoensbroeck (ca. 1510-1584). (XVII.5.)
 • Hermann Scheiffart van Merode (ca. 1530-1592) (XVII.6.)

XVI.4. Margaretha van Merode-Pietersheim (1593-). Zij trouwde in 1620 met Willem Scheiffart van Merode.

XVI.5. Filips van Merode (1594-1638) 1e markies van Westerlo, burggraaf van Montfoort en Pietersheim. Hij trouwde op 18 november 1621 met Bonne de Barbancon Villemont. Zij trouwde (2) als weduwe met (XVI.2.) Arnold Scheiffart van Merode (ca. 1580 - 12 mei 1662). Uit zijn huwelijk zijn geen kinderen bekend.

XVI.6. Floris van Merode-Pietersheim (1598-1638) vrijheer van Merode en Pietersheim, Westerlo en Montfoort. Hij trouwde in 1628 met Anna Maria Sidonia van Bronkhorst Batenburg. Zij was de dochter van Maximiliaan van Bronckhorst-Batenburg-Steyn graaf van Bronckhorst, heer van Batenburg 1623, Steyn, West-Barendrecht, Bicht, Moerkerken en Meeswijck en Johanna van Ketteler vrouwe van Frechen en Vogstbel. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Ferdinand Filips van Merode (1626-1653) 2e markies van Westerlo, burggraaf van Montfoort, graaf van Merode, enz. (XVII.7.)
 • Maximiliaan van Merode-Pietersheim (1627-) (XVII.8.)
 • Marie Philippine van Merode-Pietersheim (1629-1675) (XVII.9.)
 • Therèse van Merode-Pietersheim (1631-1668) (XVII.10.)
 • Eleonora van Merode-Pietersheim (1635-1669) (XVII.11.)
 • Bona Albertine van Merode-Pietersheim (1637-1717) (XVII.12.)

XVI.7. Louise Juliana van Merode-Pietersheim (1603-1679). Zij trouwde in 1624 met Dirk van den Boetzelaer.

XVI.8. Maximiliaan Anton van Merode-Pietersheim (1611-1670) graaf van Montfoort, 1e markies van Deinze, heer van Duffel, Muggenberg, Leefdaal, Oirschot, Hilvarenbeek. Hij trouwde in 1629 met Anna Françoise de Carondelet. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Ferdinand van Merode (1633-) (XVII.13.)
 • Jan van Merode (1635-) (XVII.14.)

XVI.9. Herman Filips van Merode (20 juni 1590 - Chateau de Trelon, 3 april 1627) 1e markies van Trélon, graaf van Bocarmé, prins van Montgleon, heer van Argenteau en Borgharen. Hij trouwde op 10 december 1617 met Albertine van Ligne-Arenberg (Brussel, 28 mei 1596 - Brussel, 19 juli 1652). Zij was een dochter van Karel van Ligne-Arenberg (1550-1616) en Anna van Croÿ-Aarschot (1563-1635). Uit zijn huwelijk is het volgende kind geboren:

XVI.10. Anne Françcois van Merode (1610-1672) gravin van Oignies

XVI.11. Helena van Merode (1615-1641). Zij trouwde in 1625 met Henri van Mamal Vierves.

XVI.12. Margaretha Isabella van Merode (1590-1679). Zij trouwde in 1611 met Filips Lamoraal van Gand Villain

XVI.13. Louise van Merode (1600-1647). Zij trouwde in 1626 met Willem van Gand Villain

XVI.14. Filips van Merode (1609-1629) graaf van Middelburg. Hij trouwde in 1628 met Jacqueline van Lalaing. Uit zijn huwelijk zijn geen kinderen bekend.

XVI.15. Anna Eleonore van Merode (1615-). Zij trouwde in 1640 met Andreas van Pallant

XVI.16. Jan van Merode (1605-1652) heer van Goetsenhoven. Hij trouwde in 1631 met Maximiliana Anna Ferdinande (Ernestine) van Groesbeek gravin van Groesbeek (1610-1639). Zij was een dochter van Johan van Groesbeek graaf van Groesbeek (1545-) en Anna van Hille vrouwe van Tavere (1550-) Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Margaretha Francisca van Merode (1630-1660) (XVII.16.)
 • Ferdinand Maximiliaan van Merode graaf van Merode-Groesbeek (Goetsenhoven, 1635 - Kasteel Jehay bij Luik, 1 december 1684) (XVII.17.)

XVI.17. Ferdinand van Merode (1610-1681) kanunnik te Luik

XVI.18. Charlotte Anna Margaretha van Merode (1620-1654). Zij trouwde in 1640 met Claude Philippe van Namen-Dhuy.

XVI.19. Albert Eugene van Merode (1620-1650) graaf van Thiant. Hij trouwde in 1646 met Madeleine Therese de Lannoy. Uit zijn huwelijk is het volgende kind geboren:

 • Hiëronymus Albert van Merode (1647-1695) graaf van Thiant (XVII.18.)

XVI.20. Maria van Merode

XVI.21. Florentia van Merode. Zij woonde in Asten.


Zeventiende generatie[bewerken]

XVII.1. Catharina Charlotte Scheiffart van Merode (ca. 1640 - ca. 1718). Zij trouwde op 7 oktober 1664 met Eugene Francois Charles van Hamal Trazegnies (ca. 1635-1688). Hij was de zoon van Gilles Otto van Hamal Trazegnies (1598-1669 en Jacqueline de Lalaing (ca. 1610-1672.

XVII.2. Anna Francisca Scheiffart van Merode (ca. 1640 - ca. 1696). Zij trouwde op 1 maart 1687 met Francois Ferdinand van Lannoy (ca. 1655 - ca. 1706). Hij was de zoon van Albert Eugene van Lannoy (1622-1697 en Anna Margaretha van Reede Saasfeld (ca. 1625 - ca. 1660).

XVII.3. Wilhelm Scheiffart van Merode (ca. 1525 - ca. 1577). Hij trouwde ca. 1548 met Agnes van Bylandt (ca. 1525 - ca. 1593. Uit zijn huwelijk is het volgende kind geboren:

 • Ermgard Agnes Scheiffart van Merode (ca. 1555 - ca. 1606 (XVIII.1.)

XVII.4. Ulrich Scheiffart van Merode (ca. 1530 - ca. 1586). Hij trouwde op 10 januari 1560 met Margaretha van Bylandt (ca. 1525 - ca. 1563. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

XVII.5. Geertruid Scheiffart van Merode (ca. 1530-). Zij trouwde op 19 juli 1554 met Godard Godfried van Hoensbroeck (ca. 1510-1584).

XVII.6. Hermann Scheiffart van Merode (ca. 1530 - 17 december 1592). Hij trouwde ca. 1563 met Catharina van Argenteau (ca. 1530-1570. Uit zijn huwelijk is het volgende kind geboren:

 • Ursula Scheiffart van Merode (ca. 1565-1622 (XVIII.4.)

XVII.7. Ferdinand Filips van Merode-Pietersheim (1626-1653) 2e markies van Westerlo, burggraaf van Montfoort, graaf van Merode, enz.. Hij trouwde in 1648 met Maria Magdalena van Gand Villain. Uit zijn huwelijk is het volgende kind geboren:

 • Isabella Margaretha (1649-1700) (XVIII.5.)

XVII.8. Maximiliaan van Merode-Pietersheim (1627-1675) 3e markies van Westerlo enz.. Hij trouwde in 1665 met Isabella Margaretha van Merode, zijn volle nicht. Uit zijn huwelijk werden vier kinderen geboren, waarvan slechts een zoon overleefde:

XVII.9. Marie Philippine van Merode-Pietersheim (1629-1675). Zij trouwde in 1657 met François Philippe de Gand Villain.

XVII.10. Therèse van Merode-Pietersheim (1631-1668). Zij trouwde in 1651 met Claude de Richardot.

XVII.11. Eleonora van Merode-Pietersheim (1635-1669). Zij trouwde in 1660 met Filips Eugenius van Horne graaf van Horne en Houtkerke (1628-1677) zoon van Philip Lamoraal van Horne (1602-1663) graaf van Horne en Houtkerke en Dorothea de Ligne Arenberg.

XVII.12. Bona Albertine van Merode-Pietersheim (1637-1717). Zij trouwde in 1655 met (XVII.11.) Ferdinand Maximiliaan van Merode (1635-1684) heer van Groesbeek.

XVII.13. Ferdinand van Merode (1633-1679) 2e markies van Deinze, heer van Oirschot, Hilvarenbeek enz.. Hij trouwde in 1661 met Maria Coelestina van Longueval. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

XVII.14. Jan van Merode (1635-)

XVII.15. Albert van Merode (1620 - Valencijn, 4 augustus 1656) graaf van Merode, 2e markies van Trélon, prins van Montgleon, baron van Argenteau. Hij trouwde in Freiburg op 26 juli 1646 met Maria Coelestina de Ray (2 mei 1623 - 10 september 1693). Zij was de dochter van Claude Francois de Ray en Beatrice de Grammont. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Leopold Filips van Merode (1649-1674) 3e markies van Trélon enz. (XVIII.11.)
 • Claudius Frans van Merode (1650-1690) 4e markies van Trélon enz. (XVIII.12.)

XVII.16. Margaretha Francisca van Merode (1630-1660). Zij trouwde in 1651 met Charles Jean van Hamal Vierves.

XVII.17. Ferdinand Maximiliaan van Merode (1635-1684) heer van Groesbeek. Hij trouwde in 1655 met (XVII.6.) Bona Albertina van Merode-Pietersheim (1637-1717). Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Frans Eugenius van Merode (1660-1689) (XVIII.13.)
 • Theresia Catharina van Merode (1665-1695) (XVIII.14.)
 • Wilhelmina van Merode (1665-) (XVIII.15.)

XVII.18. Hiëronymus Albrecht van Merode (1647-1695) graaf van Thiant


Achttiende generatie[bewerken]

XVIII.1. Ermgard Agnes Scheiffart van Merode (ca. 1555 - ca. 1606. Zij trouwde (1) op 5 juli 1577 met Johan Torck (ca. 1550 - ca. 1590. Zij trouwde (2) ca. 1593 met Adriaan van Swieten (ca. 1570 - ca. 1624

XVIII.2. Barbara Scheiffart van Merode (ca. 1565 - 24 maart 1634), ongehuwd overleden.

XVIII.3. Catharina Scheiffart van Merode (ca. 1565 - 30 maart 1644), ongehuwd overleden.

XVIII.4. Ursula Scheiffart van Merode (ca. 1565-1622. Zij trouwde op 18 juli 1589 met (XV.18.) Filips van Merode (1565-1596) heer van Trélon.

XVIII.5. Isabella Margaretha (1649-1700). Toen haar vader in 1653 vroegtijdig overleed, erfde zij het markizaat Westerlo. Zij trouwde (1) in 1665 met Maximiliaan van Merode, haar oom. Zodoende bleef de erfenis in de familie. Het kostte Maximiliaan lang onderhandelen met de bevoegde kerkelijke instanties, maar uiteindelijk verleende paus Innocentius dispensatie, mede onder betaling van een flinke geldsom. Zij trouwde (2) in 1676 met Joachim Ernst van Holstein Plon.

XVIII.6. Jan Filips Eugeen van Merode (Brussel, 22 juni 1674 - Merode, 12 september 1732), graaf van Merode en van het Heilig Rijk, 5de markies van Westerlo, graaf van Montfort, Olen en Batenburg, baron van Pietersheim, Steyn en Quabeek, Heer van Geel, Herselt, Hulshout, Odenkirchen, en Ridderkirchen; erfburggraaf van het aartsbisdom Keulen, grande van Spanje van eerste klasse, lid van de raad van State en van Oorlog, kapitein van de Brabantse lijfwacht van zijne Keizerlijke en Katholieke Majesteit, ridder van het Gulden Vlies, en kamerheer en veldmaarschalk des keizers. Hij trouwde (1) in 1701 met Theresia de Pignatelli. Hij trouwde (2) in 1721 met Charlotte Eleonore van Nassau-Hadamar. Zij was een dochter van Maurits Hendrik van Nassau-Hadamar (1626-1679) en Maria Leopoldine Eleonora Gabriella de Nassau-Siegen (1652-1675). Uit zijn huwelijken zijn de volgende kinderen geboren:

XVIII.7. Maximiliaan Albrecht van Merode (1662-1716) 3e markies van Deinze. Hij trouwde in 1687 met Clara Eleonora van Salm Neufville. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Joachim van Merode (1689-1748) 4e markies van Deinze (XIX.8.)
 • Maria Charlotte van Merode (1695-1782) (XIX.9.)

XVIII.8. Isabella Theresia van Merode (1665-1733). Van haar zijn geen verdere gegevens bekend.

XVIII.9. Filips Frans van Merode-Montfort (1669 - 23 april 1742) vorst van Rubempré-Everberg en lid van de Orde van het Gulden Vlies. Hij trouwde op 24 december 1704 met Brigitte Louise van Rubempré (1670 - 15 augustus 1730), weduwe van Frederik Karel van Salm-Neufville (28 december 1658 - 29 december 1696). Zij was een dochter van prins Leopold Jozef van Rubempré en Everberg. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

XVIII.10. Karel Floris van Merode (1677-1749). Van hem zijn geen verdere gegevens bekend.

XVIII.11. Leopold Filips van Merode (Brussel, 15 september 1649 - 25 maart 1674) 3e markies van Trélon enz.

XVIII.12. Claudius Frans van Merode (1650 - 3 oktober 1690) 4e markies van Trélon enz.. Hij trouwde in Metz op 30 april 1677 met Anna Dieudonnée de Faubert (1650-). Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

 • Anna Maria van Merode (1679-1723) (XIX.12.)
 • Maria Celestina van Merode (1679-1725) (XIX.13.)
 • Maria Theresia van Merode (1682-1768) (XIX.14.)
 • Josephine van Merode (1685-1771) (XIX.15.)

XVIII.13. Frans Eugenius van Merode (1660-1689)

XVIII.14. Theresia Catharina van Merode (1665-1695). Zij trouwde in 1687 met Maximiliaan Frans van Merode.

XVIII.15. Wilhelmina van Merode (1665-)


Negentiende generatie[bewerken]

XIX.1. Isabella Johanna van Merode (1703-1780)

XIX.2. Jan Willem van Merode (1722-1763) 6e markies van Westerlo, baron van Ronse, enz.. Hij trouwde in 1742 met Louise Eleonore de Rohan Rochefort. Uit zijn huwelijk is het volgende kind geboren:

 • Louisa Julia van Merode (1747-1774) (XX.1.)

XIX.3. Johanna Christina van Merode (7 mei 1724-) kanunnikes in Maubeuge

XIX.4. Maria Elisabeth Félicité van Merode (2 juli 1728-) kanunnikes in Thorn

XIX.5. Filips Maximiliaan van Merode (4 juli 1729 - 25 januari 1773) 7e markies van Westerlo, baron van Ronse. Hij trouwde in 1759 met (XX.9.) Maria Catharina van Merode-Montfoort (10 april 1743 - 26 maart 1794) gravin van Merode en prinses van Rubempré en Everbergh. Zij was een dochter van (XIX.10.) Maximiliaan Leopold van Merode (1710-1773) 3e prins van Rubempré en Catharina Orlemans. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

XIX.6. Maria Theresia van Merode (8 juni 1730-)

XIX.7. Maria Josefa van Merode (21 februari 1730-) gravin van Merode-Westerlo, barones van Ronse.

XIX.8. Joachim van Merode (1689-1748) 4e markies van Deinze. Hij trouwde (1) in 1714 met Theresia Johanna Catharina van Merode. Hij trouwde (2) in 1728 met Marie Felice de Jauche Mastaing. Uit zijn huwelijken zijn de volgende kinderen geboren:

XIX.9. Maria Charlotte van Merode (1695-1782). Zij trouwde in 1716 met Alexander van Vehlen

XIX.10. Maximiliaan Leopold Ghislain (19 april 1710-1773) rijksgraaf van Mérode en van Montfoort, 3e prins van Rubempré en Everberg, markies van Trélon en opperjachtmeester in het hertogdom Brabant. Hij trouwde in 1742 met Catharina Orlemans. Hij werd in de citadel van Antwerpen opgesloten in de hoop dat hij het huwelijk zal laten ontbinden. Hij blijft bij zijn besluit en wordt uiteindelijk vrijgelaten. Uit zijn huwelijk is het volgende kind geboren:

XIX.11. Sabina Maria van Merode (28 juni 1714 - 23 maart 1772). Zij trouwde op 4 september 1738 met August Eugenius van Salm Reifferscheidt (10 oktober 1706 - 5 oktober 1767). Hij was een zoon van Frans Ernst van Salm Reifferscheidt (1659-1727) en Anna Francisca van Thurn und Taxis (1683-1763).

XIX.12. Anna Maria van Merode (1679 - 21 januar 1723), ongehuwd overleden.

XIX.13. Maria Celestina van Merode (1679 - Parijs, 24 november 1725). Zij trouwde 23 oktober 1703 te Trélon met Johan Ernst Ferdinand van Holstein Plon (4 december 1684 - 21 mei 1729). Hij was de zoon van Joachim Ernst van Holstein Plon (1637-1700) en (XVIII.5.) Isabella Margaretha (1649-1700).

XIX.14. Maria Theresia van Merode (Esternay, 29 maart 1682 - 3 januari 1768), ongehuwd overleden.

XIX.15. Josephine van Merode (1685 - Parijs, 4 me 1771), ongehuwd overleden.


Twintigste generatie[bewerken]

XX.1. Louise Julie van Merode (1747-1774). Zij trouwde in 1773 met Herman van Hohenzollern-Hechingen.

XX.2. Honorine Leopoldine van Merode (1761-1829). Zij trouwde op 7 februari 1781 met Charles Louis Joseph Marie Alexandre de Beaufort (1753-1827)

XX.3. Willem Charles Ghislain van Merode (1762-1830) 8e markies van Westerlo, prins van Rubempré-Everberg, laatste baron van Ronse 1773-1794. Hij trouwde op 1 juni 1778 met Marie Josephine Felicite d’Oignies (1760-1842). Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

XX.4. Josephine Leopoldine (1765-1824)- Zij trouwde op 10 juli 1785 met Victor Louis Charles de Riquet Caraman (1762-1839).

XX.5. Jan Karel Jozef van Merode (1719-1774) 5e markies van Deinze, graaf van Montfoort en Groesbeek, baron van Duffel enz.. Hij trouwde in 1743 met Maria van Ligne-Arenberg. Uit zijn huwelijk zijn geen kinderen bekend.

XX.6. Maria Philippine van Merode (1721-)

XX.7. Balthasar Filips van Merode (1735-1816) graaf van Merode, Montfoort en Groesbeek, 6e markies van Deinze

XX.8. Maria Philippine van Merode (1721-1769). Zij trouwde in 1750 met Otto Hendrik van Oignies.

XX.9. Maria Catharina van Merode (10 april 1743-1794). Zij trouwde (1) op 31 maart 1759 met (XIX.5.) Filips Maximiliaan van Merode (4 juli 1729 - 25 januari 1773) graaf van Merode, 7e markies van Westerlo. Uit haar huwelijk worden twee zonen en een dochter geboren. Zij trouwde (2) in 1774 met Chrétien Joseph Grégoire de Lannoy comte de la Motterie. Uit haar 2de huwelijk werd nog een dochter geboren. Van Marie-Catherine stamt prins Albert van Monaco af.


Eenentwintigste generatie[bewerken]

Portret van Frédéric van Merode (1792-1830), gesneuveld tijdens de Belgische Opstand

XXI.1. Henri de Merode (1782-1847) 9e markies van Westerlo, 6e prins van Rubempré, 3e prins van Grimbergen. Hij trouwde in 1805 met Louise de Thesan du Pourjol. Uit zijn huwelijk is het volgende kind geboren:

XXI.2. Françoise-Louise de Merode (1787-1875)

XXI.3. Philippe Félix Balthazar Otho Ghislain de Merode (Maastricht, 13 april 1791 - Brussel, 7 februari 1857). Hij trouwde in 1809 met Rosalie de Grammont (1793-1823), dochter van markies de Grammont en nichtje van de markies de la Fayette. In september 1831 trad hij een tweede maal in het huwelijk met Philippine de Grammont (1800-1847), zus van zijn eerste vrouw. Uit zijn huwelijk zijn 5 kinderen geboren, w.o.:

 • Anne de Merode. Zij trouwde in 1841 met Charles de Montalembert.
 • Werner de Merode (1816-1905) (XXII.3.)
 • Xavier de Merode (1820-1874) aartsbisschop IPI te Mytilini, minister van Oorlog voor paus Pius IX ten tijde van de Italiaanse Vrijheidsstrijd (XXII.4.)

XXI.4. Louis-Frédéric de Merode (1792-1830) Hij trouwde in 1811 met Marie-Antoinette du Cluzel (1793-1869). Uit zijn huwelijk zijn geen kinderen geboren.

XXI.5. Werner de Merode (1797-1840). Hij trouwde in 1818 met Victoria de Spangen Uyternesse (1799-1845). Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:


Tweeëntwintigste generatie[bewerken]

XXII.1. Marie-Josephe-Hildegarde-Ghislaine de Merode gravin van Merode-Westerloo (Brussel, 8 november 1820 - Hyères, 26 maart 1899). Zij trouwde met Adriaan de Lévis-Mirepoix markies van Mirepoix (14 juli 1820 - 6 november 1886). Hij was de zoon van Athanase Gustave de Lévis Mirepoix markies van Mirepoix (1792-) en Charlotte de Montmorency-Laval hertogin van San Fernando Luis (1798-).

XXII.2. Charles-Antoine-Ghislain (Karel) de Merode (Everberg, 1 augustus 1824 - Brussel, 6 april 1892) graaf van Merode, 10e markies van Westerlo, 7e prins van Rubempré, 4e prins van Grimbergen. Hij werd in België volksvertegenwoordiger, senator en voorzitter van de Senaat. Hij trouwde in Paris op 8 oktober 1849 met Marie-Nicolette de Ligne van Arenberg prinses en hertogin van van Arenberg (Maffliers, 15 november 1830 - Westerloo, 11 juni 1905. Hun zoon, Hendrik de Mérode-Westerloo, werd Belgisch minister van Buitenlandse Zaken en eveneens voorzitter van de Senaat. Uit zijn huwelijk zijn de volgende kinderen geboren:

XXII.3. Werner de Merode (1816-1905). Hij trouwde in 1843 met (XXII.6.) Thérèse de Merode. Zij was een dochter van Werner de Merode (1797-1840) en Victoria de Spangen Uyternesse. Uit zijn huwelijk zijn geen kinderen bekend.

XXII.4. Xavier de Merode (1820-1874) aartsbisschop IPI te Mytilini, minister van Oorlog voor paus Pius IX ten tijde van de Italiaanse Vrijheidsstrijd.

XXII.5. Louise de Merode (1819-)

XXII.6. Louis de Merode (1821-1876). Hij trouwde met Anne de Rochechouart-Mortemart (1833-1921).

XXII.7. Thérèse de Merode (1823-1901). Zij trouwde in 1843 met (XXII.2.) Werner de Merode (1816-1905). Hij was de zoon van Philippe-Félix de Merode (1791-1857) en Rosalie de Grammont.

XXII.7. Antoinette de Mérode (1828-1864). Zij trouwde met Karel III van Monaco (Parijs, 8 december 1818 - Château de Marchais (Marchais), 10 september 1889). Hij was de zoon van Florestan I en Marie-Louise-Gibert de Lametz

XXII.8. Françoise de Merode (1825-). Zij trouwde met Lionel de Moustier Frans minister van Buitenlandse Zaken.

XXII.10. Amaury de Merode (1827-)

XXII.11. Marie-Ghislaine de Merode (1830- 1912). Zij trouwde met hertog Antoine van Arenberg.


Drieentwintigste generatie[bewerken]

XXIII.1. Alix (1850-1922). Zij trouwde met graaf Guillaume de La Rochefoucauld.

XXIII.2. Jeanne (1853-1944), ongehuwd overleden.

XXIII.3. Henri-Charles-Marie-Ghislain (Hendrik) de Mérode-Westerloo (Parijs, 28 december 1858 - Lausanne, 13 juli 1908)


Bronnen, noten en/of referenties
 • Heraldique européenne
 • Deriks, M., De geschiedenis van kasteel Stein, 1996
 • Domstra, H.J.A., Geschichte der Fürsten von Merode im Mittelalter, 1981
 • Heynens, L., Adel in ‘Limburg’ of De Limburgse adel, Geschiedenis en repertorium 1590-1990, Valkenburg 2008
 • Smeets, F.Th.W., Het kasteel Lemborgh te Limbricht, 1974
 1. Heijnens, L., Adel in ‘Limburg’ of De Limburgse adel, Geschiedenis en repertorium 1590-1990
 2. Koninklijk Besluit, nr. 95 van 18 juni 1823 en nr. 159 van 15 oktober 1823
 3. BHIC, schepenbank Sint-Oedenrode, toegangsnummer 7636, inv.nr. 115