Blitterswijck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Blitterswijk)
Blitterswijck
Blitterswik
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Blitterswijck (Limburg)
Blitterswijck
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Venray Venray
Coördinaten 51° 32′ NB, 6° 6′ OL
Algemeen
Oppervlakte 6,53[1] km²
- land 6,14[1] km²
- water 0,38[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
1.200[1]
(184 inw./km²)
Woningvoorraad 589 woningen[1]
Overig
Postcode 5863
Netnummer 0478
Woonplaatscode 1856
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Blitterswijck (Noord-Limburgs: Blitterswik) is een dorp aan de Maas in Noord-Limburg, ongeveer 20 km ten noorden van Venlo. Sinds 2010 hoort het bij de gemeente Venray.

Het dorp telde op 1 januari 2023 1.200 inwoners en maakte deel uit van de voormalige gemeente Meerlo-Wanssum. Daarvoor, tot 1969, was het deel van de voormalige gemeente Meerlo.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Blitterswijck werd voor het eerst vermeld in 1242. De oudste akte op naam van de schepenen van Blitterswijck dateert van 14 april 1360. De akten werden gezegeld door de schout of de heer. Kort voor 1670 werd een eigen schepenbankzegel ingevoerd, met de kerkpatrones de Heilige Maagd Maria dragende op haar linkerarm Jezus als kind. In haar rechterarm houdt ze een scepter die op haar schouder rust. Het omschrift is Blitterswick.

Het dorp lag in Opper-Gelre en maakte deel uit van het Land van Kessel, dat de Hertog van Gelre -en later de Spaanse Koning als zijn opvolger vanaf 1543 toebehoorde. Toen het Spaanse koningshuis uitstierf, volgde de Spaanse Successieoorlog die er toe leidde dat ook Blitterswijck door de Pruisen werd bezet en formeel in 1713 Pruisisch werd. Dit bleef zo totdat de Fransen in 1794 Pruisisch-Gelre veroverden. In 1798 werden de heerlijke rechten en schepenbanken door de Fransen afgeschaft en vervangen door andere bestuursvormen. Bij de totstandkoming van het Koninkrijk der Nederlanden (2 december 1813) werd Blitterswijck hiervan onderdeel. Bij de Belgische onafhankelijkheidsstrijd (1830) koos dit gebied echter voor aansluiting met België en kwam het via het vredesverdrag van Londen in 1839 bij de Duitse Bond, waar in 1866 uit werd gestapt. Sinds die tijd is Blitterswijck definitief bij Nederland gevoegd.

In 1776 werden de heerlijkheden Blitterswijck en Wanssum samengevoegd. Tot 1969 behoorde Blitterswijck tot de gemeente Meerlo, en werd toen bij Wanssum gevoegd, waarop de gemeente Meerlo-Wanssum ontstond. In 2010 werd deze gemeente bij Venray gevoegd.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Muurschildering van Wout Poels met fiets, door Anne Baeyen, in Blitterswijck (2021)

Musea[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Blitterswijck ligt nabij de linkeroever van de Maas op een hoogte van ongeveer 16 meter. Een oude Maasbedding ligt ten westen van de Maas. Hierin vindt men nog enkele plassen zoals Linkstraat en Grubbelsvijver, en kleine perceeltjes broekbos. Ten noorden en oosten hiervan liggen bosgebieden als Hooge Heide en Galgenberg, voornamelijk naald- en gemengd bos, op rivierduincomplexen.

Tussen Blitterswijck en Ooijen ligt, parallel aan de Maas, het natuurontwikkelingsgebied 't Sohr, langs een oude Maasarm.

Recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

  • In Blitterswijck bevindt zich vakantiebungalowpark Het Roekenbosch.
  • Op het dorpsplein en in het aangelegen gemeenschapshuis vond jaarlijks het pop/rock festival Klaanpop plaats.
  • Aan het dorpsplein is het gemeenschapshuis De Zaal gevestigd, waarin ook jongerencentrum OJC DIM zich bevindt.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Wanssum, Meerlo, Swolgen, Wellerlooi

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Blitterswijck van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.