Brink 30 (Assen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Brink 30)
Brink 30 (Assen)
Aanzicht in 2013
Locatie
Locatie Brink 30, Assen
Coördinaten 52° 60′ NB, 6° 34′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Herberg
Bouw gereed ca. 1676
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 8409
Detailkaart
Brink 30 (Assen-centrum)
Brink 30
Lijst van rijksmonumenten in Assen
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het woonhuis aan de Brink 30, ook wel de herberg van Tabingh, in de Nederlandse stad Assen is een rijksmonument.

Beknopte geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na de dorpsbrand in 1676 vraagt en krijgt Egbert Tabingh toestemming van het Landschapsbestuur om op deze plaats een herberg te bouwen. Gedurende de hele 18e eeuw was de herberg in handen van de familie Tabingh.

Vanaf ca. 1760 werd het Asserbos herbebost, en de initiatiefnemer, Wolter Hendrik Hofstede, had het plan om de Hoofdlaan door het bos helemaal door te trekken tot aan de Brink. Maar om dit te kunnen realiseren, zou een deel van de herberg van Tabingh afgebroken moeten worden. De toenmalige bezitter, Jan Wijnties Tabingh, wilde echter niet meewerken, maar omdat Tabingh toen al op leeftijd was, besloot men de zaak maar te laten rusten en te wachten tot hij zou overlijden. Maar Tabingh bereikte uiteindelijk de hoge leeftijd van 95 jaar en overleed pas in 1808, meer dan tien jaar na Hofstede. Toen pas kon het laatste stuk, de huidige Torenlaan, aangelegd worden.

In 1812 kreeg de uit Bunde afkomstige koopman Eerke Alberts Smidt het (resterende) pand in handen, en hij vestigde er een wijnhandel in. De familie Smidt heeft er gedurende de hele 19e eeuw gewoond. Op het einde van deze eeuw werd ook de zuidzijde van het resterende pand nog eens verbouwd en kreeg het haar huidige uiterlijk.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het pand werd rond 1676 aan de Brink gebouwd. Het huis is van het Asser type, een benaming die in de stad wordt gegeven aan verdiepingsloze woonhuizen met een verhoogde middenpartij. In andere regio's wordt dit type ook wel middenganghuis genoemd.

Het pand is opgetrokken in baksteen vanuit een rechthoekig plattegrond. Het heeft een met pannen gedekt schilddak met attiek. De voorgevel is vijf traveeën breed, met een entree in het midden. De kleine dakkapel aan de voorzijde wordt bekroond door een fronton. Aan weerszijden zijn later nieuwe dakkapellen geplaatst.

Waardering[bewerken | brontekst bewerken]

Het pand werd in 1965 in het monumentenregister opgenomen als rijksmonument.[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen:

  • Assen, bevolking rond 1800, B. Jonker
  • Bevolking Assen 1700-1800 in gezinsbladen, B. Jonker
  • De nederzetting Assen, ontwikkeling tot 1700, J.E. Ennik
  • Boeren, burgers en buitenlui, herbergen en logementen in het Assen van voor 1800, Bertus Boivin, Asser Historisch Tijdschrift, september 2017