Buken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Buken
Deelgemeente in België Vlag van België
Buken (België)
Buken
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Kampenhout
Fusie 1977
Coördinaten 50° 56′ NB, 4° 37′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,20 km²
Inwoners
(1/12/2020)
544
(248 inw./km²)
Overig
Postcode 1910
Netnummer 016
NIS-code 23038(B)
Detailkaart
Buken (Vlaams-Brabant)
Buken
Portaal  Portaalicoon   België

Buken is een dorp in de Belgische provincie Vlaams-Brabant, en een deelgemeente van de gemeente Kampenhout. Het was een zelfstandige gemeente tot het bij de fusie van 1977 toegevoegd werd aan de gemeente Kampenhout.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Al in 775 zou Adalardus zijn bezittingen, waaronder het latere Buken, hebben geschonken aan de Abdij van Corbie, waarvan hij abt werd.

Buken werd voor het eerst vermeld in 1202, en wel als Bueckenholt, in 1340 als Buecken. De naam heeft betrekking op beukenbos. In 1425 was er al sprake van een kapel, gesticht door Jan van der Thuynen. Deze kapel was in 1505 nog afhankelijk van de parochie van Bertem. In 1562 deed de Abdij van Corbie afstand van zijn bezittingen. Nu werd de kapel afhankelijk van de parochie van Tildonk. In 1687 werd Buken een zelfstandige parochie.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Buken ligt in het oosten van de fusiegemeente Kampenhout aan de weg van Leuven naar Mechelen die het dorp doormidden snijdt. In het noorden van de deelgemeente loopt het Kanaal Leuven-Dijle. De dorpskom ligt in de zuidoosthoek van de deelgemeente en sluit in oostelijke en zuidelijke richting aan op de bebouwing van het gehucht Beneden-Veltem dat administratief tot de gemeente Herent (deelgemeente Veltem-Beisem) behoort, maar kerkelijk deel uitmaakt van de parochie Buken. Buken heeft zich door zijn ligging van een landbouwdorp tot een woondorp ontwikkeld.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Buken ligt in een vlak landschap op een hoogte van 12-17 meter. Ten noorden van Buken loopt het Kanaal Leuven-Dijle. De belangrijkste beek is de Leibeek. Ten zuiden van Buken ligt het Kareelbos.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen; 1976 = inwoneraantal op 31 december

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Winksele-Delle, Tildonk, Relst, Haacht-Station