Carolus Hubertus Leonardus Bontamps

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben. Vanaf 23 november 2023 kunnen de niet-geverifieerde artikelen via nuweg of TBP verwijderd worden.

Carolus Hubertus Leonardus (Karel) Bontamps (Geldern, 1 augustus 1793Maastricht, 1 mei 1854) was een Nederlands politicus.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Bontamps was een nazaat van de familie die de drukkerij Weduwe H. Bontamps bezat. Deze drukkerij had later, in de 20e eeuw, vestigingen in Rotterdam, Amsterdam, Bern, Parijs en Londen. Karel was de zoon van Francis Hubert Hendrik Bontamps, boekverkoper en chef van de vestiging in Geldern, en Anna Maria Gertrudis Raedemaeckers. Aanvankelijk begon Karel zijn loopbaan als drukker en koopman.

Tussen 1822 en 1836 legde hij, samen met zijn buurman, in de wijk Stalberg een aantal terrassen aan op de zogeheten Wijnberg, om druiven te verbouwen, waar hij vervolgens azijn van maakte.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Bontamps was burgemeester van Venlo tussen 1830 en 1837. In 1850 werd hij lid van de Provinciale Staten van Limburg en tevens van Gedeputeerde Staten in die provincie. In 1854 legde hij beide functies neer.

Nevenfuncties[bewerken | brontekst bewerken]

Bontamps was, naast zijn politieke loopbaan, actief als voorzitter van de Kamer van Koophandel in Venlo. Hij bekleedde deze functie van 1830 tot 1841. Verder was hij president van de vrijmetselaarsloge in Venlo.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Arnold Bloemarts
Burgemeester van Venlo
1830-1837
Opvolger:
Pieter Lodewijk de Lom de Berg