Chuck Norris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chuck Norris
Norris in 2001
Norris in 2001
Algemene informatie
Volledige naam Carlos Ray Norris
Geboren 10 maart 1940
Land Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Carlos Ray (Chuck) Norris (Ryan (Oklahoma), 10 maart 1940) is een Amerikaanse beoefenaar van vechtsporten en acteur. Bij televisiekijkers is hij vooral bekend vanwege zijn rol in de serie Walker, Texas Ranger, die liep van 1993 tot 2001. Hij speelde de rol van ranger Cordell Walker overigens ook in de speelfilm Walker Texas Ranger 3: Deadly Reunion en in vier afleveringen van de televisieserie Sons of Thunder. Verder is Norris ook bekend van zijn rollen in de Missing in Action-films, twee The Delta Force-films en films als Top Dog en Hellbound. Op internet heeft Norris een cultstatus gekregen door de verschillende Chuck Norris-grappen die inspelen op zijn heldenrollen.

Biografie[bewerken]

Jeugd[bewerken]

Norris werd geboren als Carlos Ray in Ryan, Oklahoma, als zoon van Eric Norris Ray (een Cherokee-indiaan) en Wilma Scarberry (een Ierse vrouw). Hij had twee jongere broers Wieland en Aaron. Wieland zou op latere leeftijd overlijden tijdens gevechten in de Vietnamoorlog. Norris' vader had een serieus drankprobleem. Toen Norris zestien jaar oud was, verliet zijn vader hen en scheidde van zijn moeder. Hierna verhuisde hij met zijn moeder en broers naar Prairie Village, Kansas, en later naar Torrance, California.

Norris groeide op in een relatief arme familie. Hij beschrijft zijn jeugd als slecht. Hij was niet atletisch, verlegen, en een middelmatige leerling op school. Andere kinderen pestten hem vanwege zijn gemixte etnische achtergrond.

Vechtsport[bewerken]

Na school trad hij toe tot de Amerikaanse luchtmacht. In 1958 werd hij gestationeerd in Zuid-Korea als politieagent bij de luchthaven van Osan. Hier trainde Norris in de vechtsport Judo onder meester Ahn. Kort daarna begon hij ook te trainen in de vechtkunst Tang Soo Do, een Koreaanse vorm van het Karate, onder begeleiding van meester Jae Chul Shin. Hier kreeg hij de bijnaam 'Chuck', die hij later als acteursnaam zou gaan gebruiken. Later zou Norris ook Braziliaans Jiu Jitsu gaan beoefenen onder de Machado-broers.

Na zijn militaire dienst ging hij in 1962 werken bij Northrop Corporation. In zijn vrije tijd begon hij lessen in Tang Soo Do te geven in zijn achtertuin. Twee jaar later werd hij fulltime leraar Tang Soo Do en runde hij inmiddels meerdere karatescholen. Een leerling van hem is Pat E. Johnson, die hij aanstelde als hoofdinstructeur bij zijn karatescholen. Ook trainde hij vaak samen met vechtkunstexpert Robert Wall. Zijn scholen werden vaak bezocht door beroemdheden zoals Steve McQueen, Chad McQueen, Bob Barker, Priscilla Presley, Donny Osmond and Marie Osmond.

Vaak nam hij deel aan karatetoernooien en werd hier zesmaal wereldkampioen karate in het middengewicht. Zijn tegenstander waren onder meer Joe Lewis, Skipper Mullins, Arnold Urquidez, Ronald L. Marchini, Victor Moore, Louis Delgado en Steve Sanders. In 1974 stopte hij ongeslagen met het deelnemen aan karatewedstrijden.

In 1973 richtte Norris het National Tang Soo Do Congress (NTC) op.

Norris heeft een eigen vechtkunst ontwikkeld, genaamd Chun Kuk Do. Chun Kuk Do is een hybride vechtkunst, die ontwikkeld werd vanuit het Tang Soo Do en verscheidene andere vechtstijlen. In 1979 richtte Norris de United Fighting Arts Federation (UFAF) op. Deze organisatie houdt zich bezig met het onderwijzen en promoten van Chun Kuk Do.

In 1990 kreeg hij als een van de weinige westerlingen ter eerbetoon een 8e dan in de vechtsport Taekwondo aangereikt van zowel Kukkiwon als International Taekwon-Do Federation (I.T.F.). Chuck Norris heeft bij Tang Soo Do en Chun Kuk Do de 10e dan.

Acteur[bewerken]

In 1965 ontmoette Norris Bruce Lee tijdens het Long Beach International Karate Championships. Ze werden vrienden en trainden daarna regelmatig samen. In 1968 vroeg Lee hem om mee te spelen in de film The Wrecking Crew, waar Lee als karateadviseur bij betrokken was. In deze film had Norris een kleine rol. Een aantal jaren later vroeg Lee hem om mee te spelen in de film Way of the Dragon als zijn tegenspeler. Na deze film kreeg Norris ruimere bekendheid bij het grote publiek. Hij kreeg hierna meerdere rollen aangeboden. Acteur Steve McQueen raadde Norris toen aan acteerlessen te volgen om zich op een acteercarrière te kunnen voorbereiden.

In de jaren zeventig en tachtig speelde Norris in meerdere films zoals Breaker! Breaker!, Good Guys Wear Black, A Force of One, The Octagon, An Eye for Eye, Silent Rage, Forced Vengeance, Lone Wolf McQuade, Code of Silence. Daarna kregen we de Missing in Action film series (opgedragen aan zijn broer Wieland, die als soldaat omkwam in de Vietnamoorlog) en de Delta Force series. Zijn broer Aaron Norris was bij vele van deze films betrokken als stuntcoördinator en vechtkunstchoreograaf. Later begon zijn broer zijn films ook te produceren en te regisseren.

Norris heeft ook gespeeld in tv-series. In de jaren tachtig speelde hij in een tekenfilmserie, genaamd Chuck Norris: Karate Kommandos, die hij zelf bedacht had. In de jaren negentig speelde hij in deserie Walker Texas Ranger, waarvan het hoofdpersonage lichtelijk gebaseerd is op het personage dat Norris in de film Lone Wolf McQuade speelde. Deze serie duurde acht jaar en daarom trad hier enige mate van typecasting op; Norris werd bekend als 'de Texas Ranger'. Vanwege de populariteit van deze serie werden op 2 december 2010 Norris en zijn broer, Aaron Norris, benoemd tot ere-Texas Rangers door gouverneur Rick Perry in Dallas, Texas.

Ook in de jaren negentig speelde hij in films zoals Sidekicks, Hellbound, Top Dog, Forest Warrior. Daarna speelde hij in steeds minder films. In 2012 speelde hij mee in de film The Expendables 2 van Sylvester Stallone, waarin naast Sylvester Stallone ook Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Dolf Lundgren, Jet Li, Jason Statham en Jean Claude van Damme te zien zijn.

Overige activiteiten[bewerken]

Behalve dat hij een geduchte vechtersbaas is, wordt Norris ook voor reclamecampagnes gevraagd, zoals voor onder meer Total Gym, een fitnesstoestel.

Hij heeft meegewerkt aan een campagne waarbij op scholen voorlichting wordt gegeven tegen drugsgebruik. In 1990 richtte hij hiervoor de Kick Drugs Out of America Foundation op, wat later bekend werd als Kickstart Kids. Kickstart Kids is een programma voor middelbare scholen, dat probeert kinderen met verhoogd risico weg te houden van drugs en bendes door het geven van begeleiding, aanbieden van positieve rolmodellen en het geven van lichaamsbeoefening en mentale discipline door vechtkunsttraining. Kickstart Kids is over meer dan 30 scholen actief geworden.

Norris is een overtuigd christen en gelooft niet in de evolutietheorie. Hij heeft een aantal boeken geschreven met als thema het christendom, zoals Justice Riders. Daarnaast is hij betrokken geweest bij tv-reclames, die Bijbelstudie en bidden promoten op openbare scholen.

Norris is een actieve supporter van de Republikeinse partij in de Verenigde Staten. Bij verschillende verkiezingen heeft hij actief campagne gevoerd voor de presidentskandidatuur van Mike Huckabee, George H.W. Bush senior en George W. Bush junior.

Persoonlijk Leven[bewerken]

Norris trouwde met Dianne Holechek in 1958. In 1963 werd hun eerste kind Mike geboren. Als gevolg van een buitenechtelijke affaire werd dochter Dina geboren in 1964, die Norris voor het eerst ontmoette toen ze 26 jaar oud was. In 1965 kreeg Norris met zijn vrouw een tweede zoon genaamd Eric. De jongste zoon is een coureur en stuntman. Na 30 jaar huwelijk scheidden Norris en zijn vrouw.

In november 1998 hertrouwde Norris met voormalig model Gena O'Kelley, die 23 jaar jonger is dan hij. O'Kelley had zelf twee kinderen uit een vorig huwelijk. In 2001 schonk ze Norris een tweeling genaamd Dakota Alan Norris (een jongen) en Danilee Kelly Norris (een meisje).

Filmografie (selectie)[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties