Club de Gimnasia y Esgrima de La Plata

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gimnasia y Esgrima de La Plata
Naam Club Gimnasia y Esgrima de La Plata
Bijnaam El lobo, Mens Sana, Los Triperos, Los Basureros
Opgericht 3 juni 1887
Stadion Stadion Juan Calos Zerillo, La Plata
Capaciteit 33.000
Voorzitter Vlag van Argentinië Walter Gisande
Trainer Vlag van Argentinië Ángel Cappa
Competitie Primera División
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Gimnasia y Esgrima de la Plata is een voetbalclub uit La Plata, Argentinië. Het is de oudste nog bestaande voetbalclub in Zuid-Amerika.

Historie[bewerken]

Kleuren van Club de Gimnasia y Esgrima La Plata.

In 1887 wordt de scherm- en turnclub van La Plata opgericht onder de naam Gimnasia (Spaans voor turnen) y Esgrima (Spaans voor schermen) de la Plata. Al snel worden meerdere sporten toegevoegd, waaronder voetbal dat zich zal ontwikkelen tot de belangrijkste activiteit van de club. Voetbal wordt al snel op nationaal niveau gespeeld, onder andere in de derde klasse van het Argentijnse voetbal in 1905 met onder andere River Plate.

Op 27 april 1916 wordt de eerste derby gespeeld tegen Estudiantes de la Plata. De club wint deze met 1-0. In deze jaren en tot eind jaren 20 was de club een belangrijke club in de competitie. In 1929 won het het laatste landskampioenschap voor de professionalisering van het Argentijnse voetbal.

Formación del equipo de 1929.

In 1929 werd de club kampioen van Argentinië, net voordat het professionele voetbal werd geïntroduceerd. De club degradeerde in 1943, 1945, 1951 en 1979 en sinds 1985 is de club weer te vinden op het hoogste niveau. De tweede divisie werd 3x gewonnen namelijk in 1944, 1947 en 1952. De Centenario Beker werd in het seizoen 1993/94 gewonnen, een initiatief van de Argentijnse Voetbalbond AFA, voor het 100-jarige jubileum van de bond.

Een crisisjaar voor de club was het seizoen 2006/07 toen de voorzitter Juan José Muñoz tijdens de rust van Gimnasia - Boca Juniors (op dat moment 1-0) scheidsrechter Daniel Giménez bedreigde. Muñoz werd voor 6 maanden geschorst, maar hij werd niet ontslagen door het bestuur van de club. Verder werden er in dit seizoen grote verliezen geleden tegen clubs als Estudiantes de La Plata (uit 7-0 verlies) en Boca Juniors (uit 4-0 verlies). Na het verlies tegen Estudiantes (LP) werd de club een paar dagen later in de Copa Sudamericana uitgeschakeld door Colo Colo uit Chili. Deze wedstrijd werd overschaduwd door het geweld van Gimnasia-speler Julio Grondona, wat zo ernstig was dat deze een excuusbrief schreef naar de Chileense voetbalbond (ANFP).

Ook het verlies tegen Boca Juniors was er niet eentje zonder gevolgen. Spelers en de toenmalige coach (Carlos Timoteo Griguol) werden voorafgaande van de wedstrijd met de dood bedreigd[1]. Zij werden bedreigd door sommige leden van de eigen aanhang, omdat men wou dat de wedstrijd tegen Boca Juniors verloren werd, zodat Boca Juniors weer in de race kwam voor het kampioenschap en kon voorkomen dat Estudiantes deze won. Verschillende spelers moesten getuigen in deze zaak. Spelers als Marcelo Goux, Martín Cardetti en Ariel Franco weigerden nog verder voor de club uit te komen.

In 2011 degradeerde de club naar de Primera B Nacional. In 2013 promoveerde de club weer.

Stadion[bewerken]

Vista de la platea oficial del estadio de Gimnasia, década del '40.

Het "Juan Carlos Zerillo" stadion (el Bosque, het bos, vernoemd naar het dichtbij gelegen park met dezelfde naam), had een capaciteit van 33.000 en werd gebruikt tot 2005.

Het nieuwe stadsstadion voor La Plata, het Stadion Ciudad de La Plata, werd gebouwd voor de beide clubs Estudiantes (LP) en Gimnasia (LP). Beide clubs wilden liever in hun eigen stadions blijven, maar door nieuwe veiligheidsmaatregelen was dit niet meer mogelijk.

Bekende (oud-)spelers[bewerken]

Records[bewerken]

  • Ook is Gimnasia de eerste Zuid-Amerikaanse ploeg die Real Madrid op eigen veld wist te kloppen. Op 1 januari 1931 werd het 3-2 in voordeel van de Argentijnse ploeg.

Erelijst[bewerken]

Era amateur[bewerken]

Torneos nacionales oficiales[bewerken]

  • Campeonato de Intermedia (Segunda división) (1): 1915

Copas nacionales[bewerken]

  • Copa Competencia Adolfo J. Bullrich (1): 1915
  • Copa Campeonato Intermedia (1): 1915

Era profesional[bewerken]

Torneos nacionales oficiales[bewerken]

Torneos nacionales amistosos[bewerken]

  • Copa Amistad (2): 1977 y 2006
  • Copa Ciudad de Mar del Plata (1): 2009
  • Copa Municipalidad de La Plata (2): 1999 y 2001[3]

Torneos internacionales amistosos[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Doodsbedreigingen - Clarín
  2. Historia de las copas en Argentina por RSSSF
  3. Gimnasia hizo mejor los deberes y alzó la Copa por El Día

Externe links[bewerken]

óó