Constipatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Constipatie
Coderingen
ICD-10 K59.0
ICD-9 564.0
DiseasesDB 3080
MedlinePlus 003125
eMedicine med/2833
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Constipatie (of obstipatie), in de spreektaal ook wel verstopping genoemd, is de medische term voor een vertraagde of moeizame defecatie (stoelgang). Gemiddeld heeft zo'n 15% van de bevolking er last van. Constipatie komt vaak voor bij het prikkelbaredarmsyndroom.

Oorzaken[bewerken]

Gunstige voedingsgewoonten[bewerken]

 • Elke dag een of twee glazen lauwwarm water drinken. Daarnaast is het belangrijk elke dag voldoende vocht te drinken: minimaal 1,5 liter per dag.
 • Op vaste tijden naar het toilet gaan. De darmen houden van regelmaat.
 • Voldoende lichaamsbeweging.
 • Geen chocolade, snoep, kaas, eieren en producten bereid uit witmeel eten.
 • Rauwe, verse groente, bonen, linzen, erwten en sojabonen eten.
 • Meer vezels eten: uit vers fruit, zilvervliesrijst, muesli, volkorenproducten, gedroogde abrikozen, vijgen, dadels, pruimen, ongezouten noten, enz. Ook kan het helpen aan de maaltijd een eetlepel tarwezemelen toevoegen, bijvoorbeeld door het dessert heen. Eventueel kan bij een broodmaaltijd extra enzymen worden geslikt (verkrijgbaar als voedingssupplement).
 • Inname dierlijke vetten beperken.

Bij obstipatie is het goed de bovenstaande factoren door te nemen: is er iets dat men kan veranderen zodat de klachten afnemen? Tegen constipatie kan men ook een laxeermiddel voorgeschreven krijgen, dit moet echter op beperkte schaal gebeuren, zodat de darmen niet beschadigd raken. Zeker bij kleine kinderen moet het gebruik van laxeermiddelen zo lang mogelijk uitgesteld worden. Bij hen kan het helpen om gedurende enkele dagen op twee vaste momenten van de dag gedurende 5 minuten op het toilet te persen. In sommige gevallen zullen ook probiotica kunnen helpen.

Medicamenteuze behandeling[bewerken]

In het algemeen geldt dat men laxeermiddelen niet gedurende een lange tijd dient te gebruiken. Langdurig gebruik kan juist aanleiding geven tot het ontstaan van constipatie. Bulkvormers en osmotisch werkende middelen kunnen sommige vormen van constipatie (bijvoorbeeld in geval van een megacolon) verslechteren.

Medische behandeling[bewerken]

Sacrale neuromodulatie heeft bewezen een veilige en mogelijk effectieve therapie te zijn voor idiopathische obstipatie als conservatieve behandelingen niet werken of moeilijk te verdragen zijn.[1]

Trivia[bewerken]

 • Constipatie komt op grote schaal voor, 1 op de 3 personen heeft er weleens last van.
 • Cafeïne heeft een stimulerend effect op de darmen. Een kop koffie kan dus stimulerend werken op de darmen. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, is koffie niet dehydrerend.
 • Er hoeft geen sprake te zijn van obstipatie als iemand niet elke dag ontlasting produceert. Sommige mensen hebben ‘slechts’ 3 à 4 maal per week ontlasting en voelen zich prima daarbij.
 • Constipatie is niet leeftijdafhankelijk, het komt voor van jong tot oud.
 • Vrouwen hebben gemiddeld genomen 2 keer zo vaak last van constipatie als mannen. Ook komt het tijdens zwangerschap vaak voor.
 • Diarree kan een gevolg zijn van obstipatie. De dunne ontlasting loopt dan langs het geblokkeerde deel van de dikke darm.
Bronnen, noten en/of referenties
 1. Sacral nerve stimulation for intractable constipation. Kamm MA, Dudding TC, Melenhorst J, Jarrett M, Wang Z, Buntzen S, Johansson C, Laurberg S, Rosen H, Vaizey CJ, Matzel K, Baeten C. Gut. 2010 Mar;59(3):333-40.