Corpoyer-la-Chapelle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Corpoyer-la Chapelle
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Corpoyer-la-Chapelle (Frankrijk)
Corpoyer-la-Chapelle
Situering
Regio Bourgogne-Franche-Comté
Departement Côte-d'Or (21)
Arrondissement Montbard
Kanton Montbard
Coördinaten 47° 32′ NB, 4° 37′ OL
Algemeen
Oppervlakte 4,16 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
35[1]
(8 inw./km²)
Hoogte 289 - 445 m
Overig
Postcode 21150
INSEE-code 21197
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Corpoyer-la Chapelle is een gemeente in het Franse departement Côte-d'Or (regio Bourgogne-Franche-Comté) en telt 21 inwoners (2009). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Montbard.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Corpoyer-la Chapelle bedraagt 4,0 km², de bevolkingsdichtheid is dus 5,3 inwoners per km².

De onderstaande kaart toont de ligging van Corpoyer-la-Chapelle met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Detailkaart van de gemeente

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Corpoyer is vermoedelijk gesticht door Cisterciënzer monniken die vanuit het nabij gelegen klooster Fontenay het land ontgonnen. Deze bouwden kapelletjes op precies een dag lopen van hun klooster, opdat zij aan het eind van de dag een bidplek hadden. Zo zijn verschillende dorpjes ontstaan, waaronder vermoedelijk Corpoyer. Van Corpoyer wordt voor het eerst melding gemaakt in 1263, als Corpoier. De naam is waarschijnlijk afgeleid van Corpus Petri (lichaam van Petrus) of van Corteis (hof) van 'Poier', een middeleeuwse variant op Pierre. La Chapelle is daaraan toegevoegd om onderscheid te maken met het verderop gelegen Corpoyer-des Moines (monniken).

Corpoyer is sindsdien altijd een boerengemeenschap geweest met, midden 19e eeuw, zo'n 100 inwoners. Na 1860 nam dit aantal gestaag af door de druivenpest (phylloxera luis), de industrialisatie en de Eerste Wereldoorlog. Deze daling werd in de Tweede Wereldoorlog onderbroken door dat velen de oorlogsgebieden ontvluchtten en zich op het platteland vestigden. Hun kinderen trokken echter weg omdat er voor hen geen werk meer was. Toch zijn er nog steeds enkele goed lopende boerenbedrijven (Garrot, schapen,koeien, vlees, melk en wol) en (Bertrand, geitenkaas, paardenverhuur, chambres d'hotes).

Vanaf 1973 was een van de inwoners van het dorp de Nederlandse hoogleraar Henri Baudet (1919-1998). Deze staat vooral bekend als naamgever van het Henri Baudet Instituut te Delft, maar in de jaren vijftig maakte hij furore met zijn boek Mijn Dorp In Frankrijk, dat overigens niet over Corpoyer gaat, maar over Saint-Soupplets, een voorstad van Parijs. Zijn weduwe Senta zette zich in voor de restauratie van het cultureel erfgoed van het dorp, waaronder de Chapelle.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • (fr) Statistische informatie op de website van INSEE
Zie de categorie Corpoyer-la-Chapelle van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

  1. Populations légales 2021.