Curt Lowens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Curt Lowens
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Kurt Löwenstein
Geboren 17 november 1925
Overleden 8 mei 2017
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1959-2017
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Curt Lowens, geboren als Kurt Löwenstein, (Allenstein, 17 november 1925Beverly Hills, 8 mei 2017) was een Duits-Amerikaans acteur van Joodse afkomst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij actief in het verzet in Limburg en speelde een belangrijke rol bij de onderduik van Joodse kinderen.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Lowens was de zoon van een advocaat. Zijn vaders carrière kwam in het slop na de machtsovername van de nazi's in 1933. De familie verhuisde naar Berlijn, waar een grote Joodse gemeenschap was. Zij waren aangesloten bij de Fasanenstrasse Synagoge, waar Löwenstein les ontving van rabbi Manfred Swarsensky. Lowens oudere broer Heinz emigreerde een paar maanden voor de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog naar Groot-Brittannië. Lowens en zijn ouders wilden emigreren naar de Verenigde Staten. Zij zouden vertrekken via Nederland, maar op de dag dat hun schip de haven van Rotterdam zou verlaten vielen de Duitsers Nederland binnen. Lowens vader vond werk bij de Joodse Raad in Amsterdam, waardoor de familie voorlopig vrijgesteld was van deportatie. In juni 1943 kwam Lowens alsnog met zijn ouders terecht in Kamp Westerbork, maar zij werden dankzij de relaties van zijn vader weer vrijgelaten.

De gezinsleden besloten onder te duiken, los van elkaar. Lowens vond eerst onderdak in Venlo en Tienray voordat hij uiteindelijk een schuilplek vond bij de familie-Mooren in Megelsum. Hij ging door het leven onder de naam Ben Joosten. Vanaf de tweede helft van 1943 raakte Lowens betrokken bij het verzet. Dankzij zijn niet-Joodse uiterlijk kon hij zich makkelijk over straat begeven. Hij hielp Hanna van der Voort en Nico Dohmen bij de verzorging van Joodse onderduikers die in Tienray en de omliggende dorpen verstopt zaten. Het drietal was verantwoordelijk voor meer dan honderdtwintig onderduikers, met name kinderen. Daarnaast hielp Lowens Jan van Leest bij de bezorging van een illegale krant.

Lowens moeder Ellie had een nieraandoening en overleed daaraan op 3 januari 1944 in het ziekenhuis van Tegelen. Na de bevrijding van Venray op 17 oktober 1944 kwam Lowens als tolk in dienst van het Britse Achtste Leger en maakte zodoende de bevrijding van Duitsland mee. Hij verliet de militaire dienst in 1946.

Lowens vader was in 1946 hertrouwd met Gertrude Levy. In maart 1947 vertrok het drietal met het schip Veendam naar de Verenigde Staten waar zij hun achternaam veranderden in Lowens. In Amerika ging Lowens aan de slag als acteur. Vanwege zijn beheersing van de Duitse taal speelde hij vaak de rol van een nazi. Zo speelde Lowens een Duitse officier in de film Dagboek van Anne Frank. In een film over het leven van de Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg speelde hij een assistent van Adolf Eichmann.

Er verschenen twee boeken van de hand van Lowens: in 1971 het boek Inside The Third Reich en in 2002 zijn oorlogsherinneringen onder de titel Destination: Questionmark.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Lowens trouwde in 1968 met Celia Katherine Gorski Guilford. Het stel bleef kinderloos.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder volgt een selectie van de films en series waarin Lowens speelde.