Dakota Fanning

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dakota Fanning
Dakota Fanning in 2020
Algemene informatie
Volledige naam Hannah Dakota Fanning
Geboren Conyers, 23 februari 1994
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 2000 - heden
Beroep Actrice
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Hannah Dakota Fanning (Conyers, 23 februari 1994) is een Amerikaanse actrice en voormalig kindster. Ze heeft op jonge leeftijd al vele acteerprijzen gewonnen, waaronder een Saturn Award voor War of the Worlds en een Satellite Award voor I Am Sam.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Fanning is een dochter van tennisspeelster Joy Arrington en Steve J. Fanning, die minor league baseball speelde voor de St. Louis Cardinals. Tegenwoordig werkt hij als een verkoper van elektronica in Los Angeles.[1] Op 9 april 1998 kreeg Dakota Fanning een zusje, Elle Fanning.

Fanning is half Duits. Haar achternaam is afkomstig uit Ierland.[2] De familie is lid van de Southern Baptist Convention.[3]

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Fanning stond op haar vijfde voor het eerst voor de camera voor een televisiereclame voor een wasmiddel. Haar eerste 'echte' acteerwerk was een gastrol in een aflevering van ER, die in 2000 werd uitgezonden. Fanning speelde een leukemiepatiënt die een auto-ongeluk krijgt. Later vertelde Fanning dat het een van haar favoriete rollen was, ook al was het maar twee dagen werk.[4]

Na ER speelde Fanning gastrollen in o.a:CSI: Crime Scene Investigation, Friends (sitcom) , The Practice en Spin City. Daarnaast speelde ze de jongere versies van de titelrollen in zowel Ally McBeal als The Ellen Show.

In 2001 speelde Fanning tegenover Sean Penn in I Am Sam, een dramafilm over een mentaal instabiele man die vecht voor de voogdij over zijn dochter (Fanning). Door deze rol werd Fanning in 2002 als jongste actrice ooit genomineerd voor een Screen Actors Guild Award. Toen ze voor haar vertolking van Lucy Diamond Dawson een prijs kreeg van de Broadcast Film Critics Association, was ze te klein om bij de microfoon te komen. Acteur Orlando Bloom tilde haar op, zodat Fanning alsnog een dankwoordje kon uitspreken.

In 2002 was Fanning te zien in de thriller Trapped als de dochter van Charlize Theron, die ontvoerd wordt door een geniale ontvoerder (Kevin Bacon). Fanning was naar verluidt dusdanig goed voorbereid, dat ze niet alleen haar eigen zinnen kende, maar het complete script.[5]

Eveneens in 2002 speelde ze een belangrijke rol in Rufus Wainwright's videoclip van diens cover van het Beatlesnummer Across the Universe. [6]

Fanning brak internationaal door toen regisseur Steven Spielberg haar inzette in de miniserie Taken.[bron?] Criticus Tom Shales schreef voor de The Washington Post dat Fanning een "geweldige uitstraling heeft en een aanbiddelijke en veelbelovende actrice is." Deze rol leverde haar een nominatie voor een Young Artist Award op.

Ze werkte eind 2002 mee aan de filmbewerking van het boek The Cat in the Hat, die in 2003 uitkwam. Hoewel de film slecht ontvangen werd en acht keer genomineerd werd bij de Razzie Awards, ontving Fanning opnieuw een nominatie voor een Young Artist Award.

In 2003 deed Fanning voice-overwerk voor vier animatiefilms. Ze sprak de stem van Satsuki in voor de Engelse versie van de Japanse film My Neighbor Totoro. Tevens sprak ze tekst in voor een verlengde aflevering van Kim Possible, die ook werd uitgebracht als de televisiefilm Kim Possible: A Sitch in Time. Verder sprak ze de stem van een jonge Wonder Woman in voor een aflevering van Justice League Unlimited, die in augustus 2004 uitgezonden werd.

In 2004 verscheen Fanning in Man on Fire als Pita, een negenjarige die een hechte band opbouwt met haar lijfwacht, gespeeld door Denzel Washington. Ze werd gekozen door regisseur Tony Scott, nadat hij haar de avond voordat Washington werd geselecteerd, zag in de film I Am Sam. Hij zag in Washington en Fanning een goede combinatie. Voor haar rol nam de actrice piano- en zwemlessen. Daarnaast kreeg ze een cursus Spaans.[7] Fanning reisde voor de opnamen van de film naar Mexico-Stad. Hier was het noodzakelijk om 24 uur per dag omgeven te zijn door bodyguards. Ironisch is dat de actrice in de film ontvoerd wordt nadat haar bodyguard faalt om haar te beschermen.[5] Fanning werd wederom genomineerd voor een Young Artist Award.

2005 tot heden[bewerken | brontekst bewerken]

Fanning droeg een donkerharige pruik voor haar rol in Hide and Seek, die in januari 2005 uitgebracht werd. Regisseur, John Polson wilde in eerste instantie "de volgende Dakota Fanning" voor de rol van Emily en liet audities houden. Toch werd uiteindelijk Fanning zelf ingezet tegenover Robert De Niro en Famke Janssen.[8] Fanning won voor haar rol in de film een MTV Movie Award.

Kurt Russell, tegenspeler in de jeugdfilm Dreamer: Inspired by a True Story sprak vol lof over zijn collega. Hij noemde Fanning de beste actrice waar hij in zijn carrière mee samengewerkt had. Ook vertelde hij overweldigd te zijn geweest door haar bekwaamheid.[9] Kris Kristofferson, die Fannings grootvader speelt in de film, noemde Fanning een "gereïncarneerde Bette Davis."[10] Russell was zelfs zó dol op de actrice, dat hij een paard voor haar kocht, dat Fanning Goldie noemde.[11] Fanning werd voor de film genomineerd bij de Nickelodeon Kids' Choice Awards en won een Young Artist Award.

Nadat de opnamen van Dreamer: Inspired by a True Story erop zaten, ging Fanning onmiddellijk door naar de opnamen van de door Spielberg geregisseerde War of the Worlds, waarin ze tegenover Tom Cruise te zien was. Spielberg sprak positief over haar en vertelde hoe geweldig hij het vond dat Fanning "een snelle leerling is en realistisch emoties kan tonen."[12]

Toen de opnamen van War of the Worlds er op zaten, ging Fanning onmiddellijk door met haar volgende project: Charlotte's Web. Voor de opnamen moest Fanning naar Australië. Producent Jordan Kerner vertelde dat Fanning destijds nog dusdanig in de ban van War of the Worlds was, dat de crew al was begonnen met het zoeken naar andere kinderactrices. Hij vertelde ook dat "niemand het kon halen bij Fanning."[13] Fanning werd niet vervangen.

In de zomer van 2006 begon Fanning met de opnamen van Hounddog. Haar agent overtuigde haar deze rol te spelen, omdat deze "uitdagend" was voor Fanning als actrice. Fannings ouders kregen veel kritiek voor het toestemming geven aan hun dochter om in die film te spelen, met name vanwege een scène waarin ze wordt verkracht. Fanning verdedigde haar ouders door te zeggen dat alles geacteerd is.[14] Terwijl het publiek uitging van een controversiële film, hoopten Fannings ouders op een Oscar-nominatie.[15]

In december 2006 werd Charlotte's Web uitgebracht. Fanning ontving positieve kritieken voor haar rol. Het Nederlandse filmblad Film Valley schreef dat Fanning een "groots actrice in klein formaat" is.[16] Veel critici zijn het er over eens dat niemand beter gekozen had kunnen worden dan Fanning.[17]

Ondanks de controverse rondom de verkrachtingsscène in Hounddog, ging de film op 22 januari 2007 in première op het Sundance Film Festival. Ze werd door critici slecht ontvangen. Criticus Todd McCarthy schreef dat de film niet eens door de beruchte scène heeft gefaald en dat Fanning niet op haar best was.

Fanning op San Diego Comic-Con International in 2008

In januari 2008 begon Fanning met de opnamen van The Secret Life of Bees. De film ging in september 2008 in première op het Toronto Film Festival en kreeg voornamelijk positieve reacties. In februari 2008 besloot ze samen met haar zus Elle Fanning niet mee te werken aan My Sister's Keeper, omdat ze haar hoofd niet kaal zou willen scheren.[18] Haar rol werd overgenomen door de twee jaar jongere kindster Abigail Breslin. In maart 2009 begon Fanning met de opnamen voor The Twilight Saga: New Moon, het vervolg op Twilight, waarin ze de rol van Jane vertolkte. In de derde film The Twilight Saga: Eclipse en in de laatste film (The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2) speelt ze weer Jane.

In 2012 kwam ook Now is Good uit, een film waarin ze Tessa, een zeventienjarig meisje met leukemie speelt. In 2013 volgde The Motel Life.

Film[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Titel Rol Notities
2001 Father Xmas Clairee Korte film
Tomcats Meisje in park
I Am Sam Lucy Diamond Dawson
2002 Trapped Abigail "Abbie" Jennings
Sweet Home Alabama Jonge Melanie
Hansel and Gretel Katie
2003 Uptown Girls Lorraine "Ray" Schleine
Cat in the Hat, The The Cat in the Hat Sally Walden
Kim Possible: A Sitch in Time Voorschoolse Kim Stemrol
2004 Man on Fire Lupita "Pita" Martin Ramos
My Neighbor Totoro Satsuki Kusakabe Stemrol
In the Realms of the Unreal Vertelster Stemrol
2005 Hide and Seek Emily Callaway
Lilo & Stitch 2: Stitch Has a Glitch Lilo Pelekai Stemrol
Nine Lives Maria
War of the Worlds Rachel Ferrier
Dreamer Cale Crane
2006 Charlotte's Web Fern Arable
2007 Hounddog Lewellen
Cutlass Lacy Korte film
2008 The Secret Life of Bees Lily Owens
2009 Coraline Coraline Jones Stemrol
Push Cassie Holmes
Fragments – Winged Creatures Anne Hagen
Twilight Saga: New Moon, The The Twilight Saga: New Moon Jane Volturi
2010 Runaways, The The Runaways Cherie Currie
Twilight Saga: Eclipse, The The Twilight Saga: Eclipse Jane Volturi
2012 The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2 Jane Volturi
Celia Hannah Jones Korte film
The Motel Life Annie James
Now Is Good Tessa Scott
2013 Night Moves Dena Brauer
The Last of Robin Hood Beverly Aadland
2014 Very Good Girls Lilly Berger
Effie Gray Euphemia "Effie" Gray
Every Secret Thing Ronnie Fuller
Yellowbird Delf Stemrol; Engelse versie
2015 The Benefactor Olivia
2016 Brimstone Liz
American Pastoral Merry Levov
The Escape Lily Korte film
2017 Zygote Barklay Korte film
Please Stand By Wendy Welcott
2018 Ocean's 8 Penelope Stern
2019 Once Upon a Time... in Hollywood Lynette "Squeaky" Fromme
Sweetness in the Belly Lily Abdal
2023 The Equalizer 3 Emma Collins

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Titel Rol Notities
2000 ER Dekia Chadsey afl. "The Fastest Year"
Ally McBeal Ally (5 jaar) afl. "Ally McBeal: The Musical Almost"
Strong Medicine Edie's Girl afl. "Misconceptions"
CSI: Crime Scene Investigation Brenda Collins afl. "Blood Drops"
The Practice Alessa Engel afl. "The Deal"
Spin City Cindy afl. "Toy Story
2001 Malcolm in the Middle Emily afl. "New Neighbors"
The Fighting Fitzgeralds Marie afl. "Pilot"
Family Guy Little Girl afl. "To Love and Die in Dixie"
The Ellen Show jonge Ellen afl. "Missing the Bus"
2002 Taken Allie Keys 10 afleveringen
2004 Friends Mackenzie afl. "The One with Princess Consuela"
Justice League Unlimited jonge Wonder Woman Stemrol, afl. "Kids Stuff"
2018 The Alienist Sara Howard 20 afleveringen
2019 Gen:Lock Miranda Worth 7 afleveringen
2024 Ripley Marge Sherwood 8 afleveringen

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dakota Fanning van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.