De Donkere Toren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Donkere Toren (Engels: The Dark Tower) is een achtdelige boekenserie van Stephen King. De hoofdpersoon, Roland van Gilead, is een scherpschutter, op zoek naar een object dat bekendstaat als de Donkere Toren. De serie is een versmelting van elementen uit horror, fantasy, sciencefiction en western.

Inhoud[bewerken]

Roland Deschain is de laatste der scherpschutters. Al-Wereld, de wereld waarin hij leeft, is zeer anders dan de onze, maar vertoont ook sterke overeenkomsten. Er zijn zowel kenmerken aanwezig van een feodale maatschappij als van het Wilde Westen, terwijl er ook magie aanwezig is. Rolands wereld is "verder gegaan", en lijkt inderdaad in haar avondschemer te zijn: oorlogen hebben hele beschavingen verwoest, afstanden kloppen niet meer en de zon gaat zelfs niet altijd op de goede plaats op.

Boeken
Titel Originele titel Verschijning Samenvatting
De Donkere Toren I: De Scherpschutter The Dark Tower I: The Gunslinger 1982, herzien in 2003 De scherpschutter achtervolgt de man in het zwart al jaren door de woestijn. Onderweg komt hij in een vijandig dorp en ontmoet hij de jongen Jake Chambers, die na zijn dood in New York in 1977, op geheimzinnige wijze in Al-Wereld is beland.
De Donkere Toren II: Het Teken van Drie The Dark Tower II: The Drawing of the Three 1987 Roland wordt ernstig ziek nadat een gedrocht twee vingers van hem afbijt. Via een paar mysterieuze deuren komt hij op verschillende momenten in New York, en wint hij er nieuwe reisgenoten.
De Donkere Toren III: Het Verloren Rijk The Dark Tower III: The Waste Lands 1991, herzien in 2003 Het ka-tet begint de Straal te volgen die naar de Toren zal leiden. Door Rolands acties is Jake niet gestorven in 1977 en is er een tijdsparadox ontstaan die hem tot waanzin drijft.
De Donkere Toren IV: Tovenaarsglas The Dark Tower IV: Wizard and Glass 1997 Rolands ka-tet reist verder, op de hielen gezeten door Randall Flagg (uit o.a. de Beproeving). In een raamvertelling wordt meer duidelijk over Rolands verleden.
De Donkere Toren V: De Wolven van de Calla The Dark Tower V: Wolves of the Calla 2003 Rolands ka-tet komt in een geteisterd dorp, en ontmoeten daar Vader Callahan (uit Bezeten Stad)
De Donkere Toren VI: Een Lied van Susannah The Dark Tower VI: A Song of Susannah 2004 De groep komt weer in onze wereld en ontmoet niemand minder dan Stephen King zelf.
De Donkere Toren VII: De Donkere Toren The Dark Tower VII: The Dark Tower 2004 De tijd dringt en Roland doet er alles aan om de Toren eerder te bereiken dan de Scharlaken Koning.
De Donkere Toren: De wind door het sleutelgat (deel IV.V[1]) The Dark Tower: The Wind Through the Keyhole 2012 De bende van scherpschutter Roland van Gilead komt in een storm terecht in Midden-Wereld, bevolkt met monsters en onbetrouwbare magie. Terwijl ze schuilen, vertelt Roland hun een verhaal uit zijn jeugd als jonge scherpschutter voordat hij zijn queeste naar De Donkere Toren begon. .

Personages[bewerken]

Ka-tet[bewerken]

 • Roland Deschain is afkomstig uit Gilead, een baronie in Binnen-Wereld. Hij is de laatste der scherpschutters, die (ondanks hun cowboy-achtige verschijning) in feite een soort oude ridderorde zijn. Ook is hij de laatste afstammeling van Arthur Eld. Hij is bezeten van zijn enige doel: het bereiken van de Donkere Toren. Hierdoor kan Roland soms hard en gevoelloos zijn.
 • Eddie Dean wordt in 1987, als 21-jarige heroïneverslaafde, door Roland uit New York naar Al-Wereld gehaald. Eddie is impulsiever en gevoeliger dan Roland, en raakt hierdoor wel eens met hem in conflict. In eerste instantie wil hij liever terug naar zijn eigen wereld, totdat hij verliefd wordt op Susannah.
 • Susannah Dean is afkomstig uit het New York van het jaar 1964. Oorspronkelijk heette ze Odetta Holmes, maar na het krijgen van een steen op haar hoofd ontwikkelde ze de tweede persoonlijkheid Detta Walker. Dankzij Roland ontdekken de twee persoonlijkheden elkaar en integreren in de persoonlijkheid van Susannah Dean. Susannah mist echter ook haar benen na een aanrijding in de metro.
 • Jake Chambers is een elfjarige jongen uit het New York van 1977, in Rolands wereld terechtgekomen nadat Jack Mort hem voor een auto geduwd had. Jake trekt met Roland mee, maar als deze moet kiezen tussen Jake redden of de man in het zwart bereiken laat hij Jake aan zijn lot over. Als Roland later voorkomt dat Mort Jake vermoordt in 1977, ontstaat er een tijdsparadox, en moet Jake alsnog naar Al-Wereld gehaald worden.
 • Oy is een brabbeldas, een hondachtig dier dat over de mogelijkheid beschikt om de klank van een mensenstem na te praten. Oy is Jakes kameraad, en zijn goede neus, gecombineerd met een hoge intelligentie blijken van nut.

Vijanden[bewerken]

 • De Scharlaken Koning is een transdimensionale demon en het ultieme kwaad. Hij wil de Donkere Toren vernietigen in de hoop dat de daarop volgende instorting van het multiversum tot zijn ultieme overwinning zal leiden.
 • Randall Flagg is een magiër en de belangrijkste rechterhand van de Scharlaken Koning. Flagg staat bekend onder vele namen en kent meerdere verschijningen, zoals de Man in het Zwart, Walter O'Dim, Marten Broadcloak en Legio.

Strip[bewerken]

Sinds 2007 wordt er ook een strip over De Donkere Toren gepubliceerd. De strip is (tot nu toe) in feite een prequel en speelt rond de tijd van de flashbacks in het eerste en vierde boek. Stephen King schrijft niet zelf, maar heeft wel supervisie.

Film en tv-serie[bewerken]

Regisseur Ron Howard, producer Brian Grazer en scenarioschrijver Akiva Goldsman zijn van plan om De Donkere Toren te verfilmen in drie films en twee tv-seizoenen. NBC Universal ketste het project in juli 2011 toch af, in oktober werd duidelijk dat de kabelzender HBO de tv-serie gaat uitzenden[2]. Welke studio de films gaat verzorgen is nog onduidelijk.

Connecties met andere werken[bewerken]

Zoals veel werken van Stephen King bevat de reeks een hoop referenties naar andere werken van zowel King zelf als andere schrijvers. Ook zijn referenties naar films, televisieseries en liederen te vinden.

Referenties naar Kings eigen werken zijn:

 • Bezeten Stad: Donald Callahan speelt een cruciale rol in dit boek; na zijn dood blijkt hij in Al-Wereld beland.
 • De beproeving: Het eerste boek met Randall Flagg. De wereld van De beproeving wordt in het vierde deel bezocht.
 • De Talisman: Ook in dit deel komen parallelle werelden voor.
 • Het: De Schildpad die de vijand van Het is, lijkt een parallel te vormen met de schildpad die de Straal bewaakt.
 • Ogen van de Draak: Flagg is ook in dit boek de grote schurk. Het rijk Delain wordt enkele malen genoemd in de Donkere Toren, en er is een verwijzing naar Thomas en Dennis die Flagg achtervolgen.
 • Insomnia: De Scharlaken Koning probeert de jonge Patrick Danville te vermoorden, die in het laatste deel van de Donkere Toren een rol speelt.
 • Zwart Huis: Vervolg op De Talisman. Abbalah is de Scharlaken Koning, op zoek naar Brekers.
 • Alles is Eventueel: Bevat het korte verhaal De Kleine Zusters van Eluria, wat in de herziene versie van De Scherpschutter is opgenomen als proloog.
 • Harten van Atlantis: De breker Ted Brautigan komt in dit boek voor.
 • Desperation: Het wezen dat hier in voorkomt komt uit de wereld van Roland.
Bronnen, noten en/of referenties
 1. (en) The Dark Tower IV.V: The Wind Through the Keyhole officiële website van The Dark Tower
 2. Dark Tower TV-serie naar HBO - DeNachtvlinders.nl