De glanzende gletsjer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De glanzende gletsjer
Stripreeks Suske en Wiske
Volgnummer 164
Scenario Paul Geerts
Tekeningen Paul Geerts
Lijst van verhalen van Suske en Wiske
Portaal  Portaalicoon   Strip

De glanzende gletsjer is het honderdvierenzestigste stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het is geschreven door Paul Geerts en gepubliceerd in De Standaard en Het Nieuwsblad van 14 januari 1986 tot en met 27 mei 1986. De eerste albumuitgave was in september 1986.

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De vrienden gaan een week langlaufen in de Hoge Venen. De professor gaat met hen mee na zijn studie over de oorsprong van de mens op aarde. Ze worden gevolgd door een rode wagen en professor Barabas wordt ook in de bergen achtervolgd. Het blijkt een telegrambezorger te zijn die de professor een uitnodiging voor het Wereldcomité voor de wetenschappen geeft, hij is verkozen tot geleerde van het jaar.

Tante Sidonia blijft in het vakantiehuisje en de vrienden vliegen naar Anchorage in Alaska. De professor wordt op het vliegveld door twee mannen aangesproken en stelt zijn vrienden later voor aan de voorzitter van het wereldcomité. Tijdens de uitreiking stort professor Barabas neer en wordt afgevoerd met een ambulance, Jerom denkt dat de professor ontvoerd is. Inderdaad is de professor in geen enkel ziekenhuis opgenomen. 's Nachts komt er een man in de slaapkamer van Wiske en de vrienden worden meegenomen naar een blokhut. Professor Barabas mankeert niets, hij is in de blokhut en vertelt dat hij met een verdovingspijltje is neergeschoten. Op het vliegveld kreeg hij bericht over een Eskimostam, die leeft als honderden jaren daarvoor aan de voet van de glanzende gletsjer aan de voet van Mount McKinley. Een beeldschone vrouw is uit het dorp ontvoerd en er komen geluiden uit de gletsjer. De vrienden gaan met een landrover de bergen in maar moeten door slecht weer te voet verder. Jerom vindt twee Eskimo’s en die brengen de vrienden naar het dorp. Jerom en Lambik gaan meteen naar het echtpaar Fhé, de ouders van de verdwenen Poeska. De professor praat met de hoofdman en Suske redt Wiske van een ijsbeer.

Suske en Wiske nemen het jong van de ijsbeer mee en er komt dan gehuil uit de gletsjer. Jerom wordt erop afgestuurd. Lambik is al stiekem vooropgegaan en wordt gevolgd door het ijsbeertje, hij wordt neergeslagen door een holbewoner. Jerom ziet het ijsbeertje met het strikje van Lambik en is boos dat hij al voorop is gegaan om de schone te redden. Lambik komt in een voorhistorische wereld in de gletsjer en wordt bij de hoofdman gebracht. Hij moet vechten met het “broertje” van de hoofdman en krijgt een knots en een mammoetje, hij wint met het dier van de enorme mammoet en holbewoner. Als beloning moet Lambik trouwen met de zus van de hoofdman en Lambik wordt door haar meegesleept. Jerom ziet Lambik en vindt dit zijn verdiende loon, hij vindt Poeska en doet snel een dierenvelletje aan. Jerom verslaat de holbewoners en gaat met Poeska naar buiten. Hij vertelt dat Lambik gelukkig getrouwd is. De holbewoners breken uit de gletsjer en Lambik is tussen slagtanden van een mammoet vastgebonden. Het ijsbeertje bevrijdt Lambik en Jerom biedt aan zijn plaats in te nemen, hij wordt tussen twee mammoeten vastgebonden. Jerom maakt de beesten moe en verslaat de holbewoners. De hoofdman vertelt dat hij zich met zijn mannen zal terugtrekken in de gletsjer en Jerom wil Poeska ten huwelijk vragen, maar Poeska blijkt allang een verloofde te hebben. Ze geeft Lambik en Jerom beiden een kus als dank. Lambiks vrouw komt hem halen en hij zegt dat ze haar ogen dicht moet doen totdat ze de gletsjer in gelopen zijn, hij laat de ijsbeer met het jong aan haar arm lopen. Professor Barabas wil nog langer blijven om de bevolking te onderzoeken, maar Lambik bindt hem vast en sleurt de professor mee richting huis.

Uitgaven[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties
Krant of tijdschrift Nummer Publicatiedatum Voorganger Opvolger
De Standaard / Het Nieuwsblad 113 14 januari 1986 - 27 mei 1986 De bonkige baarden De hellegathonden
Het Nieuwsblad van het Zuiden 95 De bonkige baarden De hellegathonden
Het Binnenhof 53 5 juli 1986 - 10 november 1986 De bonkige baarden De hellegathonden
Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Vierkleurenreeks 207 september 1986 De bonkige baarden De hellegathonden
Suske en Wiske Collectie 36 1989