Donald Tusk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Donald Tusk
Donald Tusk Signature.svg

Donald Franciszek Tusk (Gdańsk, 22 april 1957) is een liberaal Pools politicus, een der oprichters van de Poolse politieke partij Burgerplatform (Platforma Obywatelska), waarvan hij thans ook voorzitter is.

Nadat Burgerplatform de Poolse parlementsverkiezingen 2007 gewonnen had van Recht en Rechtvaardigheid ging het de nieuwe regering vormen, in een coalitie met de Poolse Volkspartij. Tusk werd op 9 november door president Lech Kaczyński tot premier benoemd.

Opleiding[bewerken]

Hij sloot zijn studie geschiedenis aan de universiteit van Gdańsk af met een doctoraalscriptie over de legendevorming rondom Józef Piłsudski.

Politieke loopbaan[bewerken]

Tusk was een van de ondervoorzitters van de Sejm, een van de kamers van het Poolse parlement, in de periode 2001 -2005. Vóòr de oprichting van Burgerplatform in 2001, was hij een vooraanstaand lid van enkele andere liberale groeperingen, waaronder het Liberaal-Democratisch Congres (KLD) en de Vrijheidsunie (Unia Wolności). Daarvoor, was hij, evenals Lech Kaczyński en Jarosław Kaczyński, in de jaren tachtig actief lid van de Poolse vakbond Solidarność. Tusks politieke standpunt kan worden gekarakteriseerd als krachtige steun voor een vrije markteconomie met geringe overheidssturing, gecombineerd met gematigd conservatisme op sociaal vlak. In de Sejm vertegenwoordigde Tusk het kiesdistrict Gdynia-Słupsk. In 2005 benoemde het Burgerplatform hem tot kandidaat voor de Poolse presidentsverkiezingen van dat jaar, waarin hij in de tweede ronde verloor van Lech Kaczyński. Zijn partij behaalde in de verkiezingen van 21 oktober 2007 ruim 41% van de stemmen, waarna Donald Tusk premier van Polen werd.

Presidentsverkiezingen 2005[bewerken]

Tijdens de Poolse presidentsverkiezingen van 2005 verloor Tusk het in de tweede rond met een klein verschil van Lech Kaczyński. Dit was waarschijnlijk het gevolg van een gerucht dat verspreid werd door Jacek Kurski, een assistent van Lech Kaczyński, dat de grootvader van Tusk in de Tweede Wereldoorlog als vrijwilliger in het Duitse leger zou hebben gevochten. De werkelijkheid was echter dat Tusks grootvader, die tot de Kasjoebische minderheid in Gdańsk behoorde, toen als dienstplichtige in het Duitse leger was opgeroepen, nadat de stad door de Duitsers was geannexeerd. Józef Tusk is toen bovendien bij de eerste gelegenheid overgelopen, waarna hij in dienst is getreden bij de Poolse troepen aan geallieerde zijde. Het gerucht heeft echter in de verkiezingsstrijd zeker een voor Donald Tusk nadelige werking gehad.

Europa[bewerken]

Sinds de jaren 80 van de twintigste eeuw al maakt hij zich sterk voor de toenadering tussen oost en west. Zijn verkiezing tot eerste minister van Polen heeft hij aangegrepen om ook in dit land de euro in te voeren. Redenen om aan hem in 2010 de Karelsprijs toe te kennen. [1]

Privé[bewerken]

Donald Tusk is getrouwd. Zijn vrouw Małgorzata[2] en hij hebben twee kinderen, een zoon, Michał (geboren 1982), en een dochter, Katarzyna (geboren 1987). Vóór de benoeming van Donald Tusk tot premier woonde de familie te Sopot, niet ver van Gdańsk. Hij is tevens een groot voetballiefhebber en speelt het zelf ook heel graag, hetgeen soms reden geeft om erover grapjes te maken in populaire Poolse satirische programma's.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Europa - Karelsprijs RNW januari 2010
  2. Wie is Donald Tusk? NRC 30 oktober 2007
Voorganger:
Jarosław Kaczyński
Premier van Polen
2007-heden
Opvolger:
-