Dragon Ball

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dragon Ball
Dragon Ball logo.PNG
ドラゴンボール
Doelgroep Shōnen
Genre Actie, Martial arts, Sciencefiction, Drama, Comedy
Manga
Mangaka Akira Toriyama
Uitgever Vlag van Japan Shueisha
Andere uitgevers Vlag van Nederland Vlag van België Vlag van Frankrijk Glénat
Vlag van Canada Vlag van Verenigde Staten Viz Media
Publicatie in Weekly Shōnen Jump
Originele publicatie 1984 – 1995
Volumes 42
Tv-anime : Dragon Ball
Regie Minoru Okazaki
Daisuke Nishio
Studio Toei Animation
Netwerk Vlag van Japan Fuji TV
Originele uitzending 26 februari 198612 april 1989
Afleveringen 153
Tv-anime : Dragon Ball Z
Regie Daisuke Nishio
Studio Toei Animation
Netwerk Vlag van Japan Fuji TV, Animax, Tokyo MX
Andere netwerken Vlag van Nederland Cartoon Network
Vlag van België KANAALTWEE
Originele uitzending 26 april 1989 – 31 januari 1996
Afleveringen 291
Tv-anime : Dragon Ball GT
Regie Osamu Kasai
Studio Toei Animation
Netwerk Vlag van Japan Fuji TV, Animax
Andere netwerken Vlag van Nederland Yorin
Originele uitzending 7 februari 1996 – 19 november 1997
Afleveringen 64
Tv-anime : Dragon Ball Kai
Regie Yasuhiro Nowatari
Studio Toei Animation
Netwerk Vlag van Japan Fuji TV
Originele uitzending 5 april 2009 – heden
Afleveringen 167

Dragon Ball (ドラゴンボール, Doragon Bōru) is een Japanse mangaserie geschreven en geïllustreerd door Akira Toriyama. Het verhaal is geïnspireerd door het Chinese literaire volksroman De reis naar het westen. De serie werd door uitgeverij Shueisha oorspronkelijk gepubliceerd in het blad Weekly Shōnen Jump van 1984 tot aan 1995 en is daarna omgezet in 42 albums. In 2001-2008 kwam uitgeverij Glénat met een Nederlandstalige versie op de markt. Glénat heeft de albums gehalveerd, waardoor de serie 85 delen telt. In 2009 kwam Glénat met een verbeterde heruitgave, genaamd Dragon Ball Ultimate Edition.

Sinds de introductie van Dragon Ball is het een van de meest populaire mangaseries,[1] vooral in Japan en Noord-Amerika. In 2007 zijn er meer dan 150 miljoen albums van de serie verkocht. Verschillende manga schrijvers halen inspiratie uit de serie voor hun eigen werk.[2] Naast de manga is ook de anime (tekenfilmserie) zeer populair. Deze anime is opgesplitst in 3 delen; Dragon Ball (153 afl.), Dragon Ball Z (291 afl.) en later Dragon Ball GT (64 afl.). Het eerste album tot en met deel 16 zijn te zien in de "Dragon Ball" TV serie, de volgende 26 albums zijn in de serie "Dragon Ball Z" te zien. In 2006 stond de Dragon Ball serie op plaats 12 voor de beste anime-serie aller tijden.[bron?] Recensenten loven vooral de serie om de kunst, karakterisering en de humor. In 2009-2011 is "Dragon Ball Kai" (98 afl.) uitgezonden. Dragon Ball Kai is een in HD-kwaliteit 'geremasterde' versie van Dragon Ball Z ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van laatstgenoemde serie.

Verhaal[bewerken]

Het verhaal van Dragon Ball volgt het leven van Son Goku vanaf zijn avonturen als kind tot en met de tijd dat hij op middelbare leeftijd is. Goku is een erg sterke jongen met een apenstaart. Hij gaat samen met een tienermeisje genaamd Bulma op reis om de Dragon Balls te vinden. Goku gaat later in de leer bij Kame Sennin om aan het Tenkaichi Budokai-toernooi deel te nemen. Tijdens zijn training met Roshi ontmoet hij een kale monnik genaamd Krilin, die zijn rivaal en trainingspartner wordt. Veel van Goku's vijanden en rivalen raken later met hem bevriend, zoals de woestijn bandiet Yamcha, de huurmoordenaar Ten Shin Han, en de samoerai Yajirobe. Gedurende zijn leven maakt hij vele gevechten mee. Hij neemt het onder andere op tegen Pilaf en het Red Ribbon Leger. Hij redt de wereld van de demon Piccolo en groeit uiteindelijk uit tot de sterkste martial artist op aarde. Hij staat hierin niet alleen, de manga bevat een grote verzameling aan martial art helden en schurken die de conflicten veroorzaken waar het verhaal op drijft.

Als een jonge volwassene ontmoet Goku zijn oudere broer Raditz, die hem vertelt dat hij van het buitenaardse ras Saiyan is. De Saiyans hebben Goku naar de Aarde gestuurd om het te veroveren, maar hij verloor zijn geheugen na een zware val op het hoofd en voelt zich vanaf dan ook een mens. Om de aarde te beschermen tegen de Saiyans, werkt Goku samen met zijn voormalige vijand Piccolo, en weigert Raditz te helpen zijn missie voort te zetten. Hierdoor krijgt hij andere vijanden, zoals Vegeta, de prins van de Saiyans. Vegeta wordt later zijn rivaal, en zijn bondgenoot. Hij komt ook tegenover Freeza te staan, de galactische tiran die verantwoordelijk is voor de vernietiging van de Saiyans. Door Freeza's wrede daden transformeert Goku in een legendarische Super Saiyan. Goku verslaat Freeza, en heeft het universum gered. Enige tijd later verschijnt er een groep van cyborgs die geschept zijn door Gero, een lid van het voormalige Red Ribbon Leger, om wraak te nemen op Goku. Twee cyborgs worden geabsorbeerd door een kwaadaardige levensvorm genaamd Cell. Cell is van plan de aarde vernietigen, maar hij wordt uiteindelijk verslagen door Goku's zoon, Son Gohan. Zeven jaar later wordt Goku in een nieuwe strijd gedreven om het heelal te beschermen tegen een magische monster genaamd Majin Boo. Hij wordt uiteindelijk vernietigd door Goku. Hierna wordt Goku de leermeester van Oob, de menselijke reïncarnatie van de kwade Boo. Hij zal Goku's opvolger worden.

De Dragon Balls, waar de serie naar vernoemd is, zijn één onderdeel van het Dragon Ball-universum, maar zijn niet de focus van alle verhaallijnen. De Dragon Balls zijn zeven magische bollen die over de hele wereld verspreid zijn. Wanneer ze allen verzameld zijn, kunnen ze gebruikt worden om de draak Shenlong op te roepen die dan een wens vervult (binnen bepaalde grenzen). Als de wens is vervuld, worden de bollen weer over de hele wereld verspreid en worden ze onbruikbaar voor een jaar.

De wereld van Dragon Ball is gigantisch groot en uitgebreid. In de loop van het verhaal wordt Goku steeds sterker en sterker, krijgt hij steeds meer vrienden en trouwt hij uiteindelijk. Hij krijgt twee zonen, waaronder Son Gohan, die minstens net zo sterk wordt als hij.

Vervolg[bewerken]

Doordat de televisieserie een groot succes werd kwam er een nieuwe anime Dragon Ball GT die niet rechtstreeks gebaseerd is op de manga. Hierdoor mist de serie de "magie" volgens vele waardoor de serie niet meer dan 64 afleveringen lang is geworden.[3]

Live action film[bewerken]

In april van 2009 is de eerste speelfilm van Dragon Ball getiteld Dragonball Evolution uitgekomen. Goku wordt vertolkt door Justin Chatwin en James Marsters speelt de slechte Lord Piccolo.

Externe links[bewerken]

  • (ja) Toei Japanse Dragon Ball site van tekenstudio Toei
  • (en) Funimation Officiële Funimation Dragon Ball site
  • (en) Dragon Ball Wikia Een uitgebreide Wikia
Bronnen, noten en/of referenties
  1. [1]
  2. One Piece Color Walk - Vol.1 - Interview with Eiichiro Oda and Akira Toriyama ((JP) ISBN 978-4-08-859217-6)
  3. Harris, Jeffrey. Dragon Ball GT — The Lost Episodes Review. IGN (November 12, 2007)