Erasmus Student Network

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Erasmus Student Network is sedert 1989 verantwoordelijk voor de primaire opvang en de sociale integratie van uitwisselingsstudenten in Europa.

Geschiedenis[bewerken]

In 1987 werd een plan om een uitgebreide mobiliteitsregeling voor hoger onderwijs tot stand te brengen goedgekeurd door de Europese Gemeenschap (EG). Één deel van dit was het Erasmus programma - ruil programma voor studenten om de mogelijkheid te bieden om deel van hun studies in het buitenland te besteden. In 1989 nodigde de Erasmus Dienst 32 vroegere Erasmus Studenten voor een evaluatievergadering uit in Gent. Deze vergadering was een uitgangspunt voor Erasmus het Netwerk van de Student. De problemen die in de evaluatie duidelijk werden waren de belangrijkste taken voor de Internationale stichters van ESN om aan te werken. Achter dit alles stond het idee 'studenten helpen studenten' centraal. Dit motto is nog steeds een van de pijlers van de organisatie. In diverse Europese steden werden de ESN secties opgericht. In Utrecht gevolgd door Maastricht vormde zich in 1989 de eerste ESN secties van het totale netwerk.

In oktober 1990 werd de vergadering voor het officiële oprichten van 'ESN International' georganiseerd in Kopenhagen, met 49 deelnemers van bijna alle lidstaten van de EG. ESN International werd een wettelijke vereniging. Desiree Majoor van Utrecht, Nederland werd de eerste voorzitter in de geschiedenis van ESN. Tegen 1994 had ESN reeds 60 secties in 14 landen en het groeide jaar na jaar. Ruim 10 jaar later werd in 2005 een nieuwe mijlpaal bereikt. Het netwerk bestaat inmiddels uit meer dan 300 secties.

ESN Nederland[bewerken]

ESN wordt in Nederland vertegenwoordigd door ESN Nederland sinds 1991, de eerste ESN sectie bestaat echter al sinds oktober 1989, in Utrecht. In Nederland zijn veertien secties verspreid over twaalf Nederlandse studentensteden. ESN Nederland is hiervan het overkoepelende orgaan voor alle secties binnen het netwerk in Nederland. Daarnaast wordt zij binnen ESN International, tijdens internationale vergaderingen, vertegenwoordigd door de National Representative. Binnen ESN International heeft ESN Nederland altijd een toonaangevende positie ingenomen. Reeds vier maal heeft een sectie van ESN Nederland (respectievelijk ESN Utrecht, ESN Maastricht, ESN Leiden en nogmaals ESN Utrecht) de jaarlijkse vergadering van ESN International verzorgd (Annual General Meeting), waarbij vertegenwoordiger van alle secties uit het gehele netwerk bijeenkomen.

Nederland heeft de eer gehad om reeds vanaf het begin deel te zijn van het ESN netwerk. ESN Utrecht, ISN Amsterdam en ESN Leeuwarden behoorden tot de eerste tien secties van ESN International.

De volgende secties behoren tot het netwerk van ESN Nederland: ISN Amsterdam, ESN-VUniverse (Amsterdam), ESN Inholland Diemen, ESN Twente, ESN Groningen, ESN Inholland Haarlem, ESN Leeuwarden, ISN Leiden, ESN Maastricht, I*ESN Tilburg, ESN Wageningen, ESN Utrecht, ESN Inholland Rotterdam en ESN Rotterdam.

België[bewerken]

In België zijn er op dit moment acht secties: ESN Hasselt, ESN Gent, ESN Antwerpen, ESN Brussel, ESN EHSAL ESB Brussel, ESN Louvain-la-Neuve, ESN HEC Liège en ESN Liège.

Een drietal jaar geleden was ESN in België op sterven na dood. Er is nooit echt een sterk nationaal ESN België geweest en de twee voorgaande jaren hadden de twee opeenvolgende nationale vertegenwoordigers, die de link tussen de lokale werkingen en de internationale werking van ESN vormen, nagelaten hun taak naar behoren te vervullen. Enkel in ESN Gent en ESN Antwerpen was er omwille van historische redenen nog enig besef van het internationaal netwerk ESN. ESN Brussel was op dit ogenblik formeel nog actief, maar in de praktijk zo goed als dood.

Vanuit ESN Gent is er uiteindelijk een initiatief gekomen om een nationale werking in België op te zetten en de banden met het internationale niveau weer aan te halen. Ongeveer 2 jaar geleden hebben een paar enthousiaste vrijwilligers ESN Brussel heropgestart en heeft ESN Louvain-la-neuve zich bij het netwerk aangesloten. Onlangs heeft een tweede sectie in Luik, ESN Liège zich bij het netwerk aangesloten.

Sinds dit jaar is er weer een nationaal gevoel aan het groeien en zijn alle Belgische secties in september bijeengekomen. Ook is er onder de impuls van de nationale vertegenwoordiger een national commerciële partner gevonden en zijn er nieuwe contacten gelegd met het Vlaams Socrates Agentschap in het kader van de viering rond 20 jaar Erasmus. Er is de hoop om in Vlaanderen nog lokale ESN secties op te zetten aan hogere onderwijsinstellingen in Leuven, Kortrijk, Hasselt, Geel, Mechelen en Brugge.

Externe link[bewerken]