Galoislichaam GF(25)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het galoislichaam (Nederlands) / galoisveld (Belgisch) , ook genoteerd als , is het eindige lichaam/veld van orde 25, dus met 25 elementen. Het is een uitbreiding van graad 2 van het lichaam/veld , dat uit de elementen 0, 1, 2, 3 en 4 bestaat en waarin modulo 5 wordt gerekend. De karakteristiek van is daarmee ook 5. De uitbreiding kan op verschillende manieren worden geconstrueerd. Dat kan onder meer op de manier waarop de complexe getallen als uitbreiding van de reële getallen worden geconstrueerd door toevoeging van een nieuw element dat voldoet aan of door de voorstelling als een lineaire ruimte met vermenigvuldiging, waarbij een algebra wordt ingevoerd.

Voorstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Voeg aan een nieuw element toe. Aangezien in alleen en niet voorkomen, ligt het voor de hand een van deze wortels toe te voegen. Beide wortels zijn ook wortels van een irreducibel polynoom, van en van . Ook geschikte combinaties als of met komen in aanmerking en leiden tot isomorfe uitbreidingen.

Kies als nieuw element. bestaat uit de lineaire combinaties van en . Een element is dus van de vorm:

met en

Het nieuwe element is geen voortbrenger, maar wel.

Machten van  

Discrete logaritme[bewerken | brontekst bewerken]

De bovenstaande inklapbare tabel is eigenlijk een soort logaritmetafel. Het is relatief eenvoudig een macht van te berekenen, maar omgekeerd bestaat er voor het bepalen welke macht van bijvoorbeeld het element is, dus het bepalen van de discrete logaritme geen standaard procedure. Door terugzoeken in de tabel blijkt dat

kan alleen een element van zijn als er een macht is van zodat . Dan moet

dus

Inderdaad is

Vermeningvuldigingstabel[bewerken | brontekst bewerken]

Het galoislichaam kan ook als tweedimensionale algebra over worden voorgesteld, bestaande uit de 25 punten . Deze algebra is in de volgende tabel weergegeven.

GF(25) als algebra
0 1 2 3 4

Websites[bewerken | brontekst bewerken]