Gebruiker:Amjad555/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Amjad Almtni[bewerken | brontekst bewerken]

Amjad Almatni (Syrië, 31 januari 2001) is een Syrische student bestuurskunde, activist en studentmedewerker bij de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) van de Hogeschool van Amsterdam.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Amjad Almatni is een Syrische mensenrechtenactivist en politicus. Geboren in Syrië, vluchtte Almatni op 17-jarige leeftijd naar Nederland vanwege de oorlog en vanwege de uitdagingen die hij als Queer-persoon[1] in zijn thuisland ondervond.

Academische carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Na aankomst in Nederland voltooide Almatni in 2020 een taal- en schakeltraject aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Zijn inzet en vastberadenheid leidden tot zijn inschrijving voor de opleiding verpleegkunde aan dezelfde instelling in 2021[2]. Gedurende deze tijd ontwikkelde hij echter een groeiende interesse in politiek, wat resulteerde in zijn overstap naar de opleiding bestuurskunde aan de HvA in 2023[3].

Maatschappelijke bijdragen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2022 organiseerde Almatni de veelgeprezen expositie "Vluchteling Genoeg[4]", waarin hij de ervaringen van intersectionele vluchtelingstudenten aan de HvA belichtte, en daarmee een belangrijke stem gaf aan deze gemeenschap. Zijn buitengewone toewijding aan de belangen van studenten bracht hem in 2023 naar de positie van studentlid van de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) van de HvA.

Prijzen en erkenning[bewerken | brontekst bewerken]

Almatni heeft een aanzienlijke erkenning gekregen voor zijn activisme en prestaties. In 2022 ontving hij de prestigieuze Young Amsterdam Award voor zijn bijdragen aan de maatschappij[5], en werd hij door zijn medestudenten en de faculteit van de HvA gekozen tot de HvA'er van het jaar 2022, wat zijn impact op de academische gemeenschap bevestigt.[6]

Activisme en platform[bewerken | brontekst bewerken]

Buiten zijn academische en institutionele prestaties staat Almatni bekend om zijn inzet voor mensenrechten. Hij is de oprichter van het platform DeStereotyped, een toegewijde ruimte voor jonge activisten om samen te komen en gezamenlijk te strijden voor een rechtvaardigere samenleving, waar diversiteit en inclusie hoog in het vaandel staan.

References[bewerken | brontekst bewerken]

  1. ‘Ik ben vluchteling, ik ben queer en dat is oké.’. www.vluchtelingenwerk.nl. Geraadpleegd op 31 oktober 2023.
  2. ‘Amjad? Ik zeg Jan’: stagediscriminatie blijft een probleem - HvanA. hvana.nl. Geraadpleegd op 31 oktober 2023.
  3. Amjad vraagt aandacht voor de situatie in Iran. ‘Het maakt me verdrietig’ - Amjad vraagt aandacht voor de situatie in Iran. ‘Het maakt me verdrietig’ - HvanA. www.hvana.nl. Geraadpleegd op 31 oktober 2023.
  4. Instagram. www.instagram.com. Geraadpleegd op 31 oktober 2023.
  5. Amjad wint prijs voor zijn hulp aan eenzame jongeren: "Je bent niet alleen". www.nhnieuws.nl. Geraadpleegd op 31 oktober 2023.
  6. Student Amjad Almatni is verkozen tot HvA’er van het Jaar 2022 - HvanA. www.hvana.nl. Geraadpleegd op 31 oktober 2023.