Gebruiker:Mr. Bud/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Following
Genre Drama
Thriller
Speelduur per afl. 42-45 minuten
Bedenker Kevin Williamson
Hoofdrollen Kevin Bacon
James Purefoy
Natalie Zea
Annie Parisse
Shawn Ashmore
Valorie Curry
Nico Tortorella
Adan Canto
Kyle Catlett
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Locatie New York City, New York
Productie
Producent Kevin Williamson
Marcos Siega
Coproducent Rebecca Dameron
Michael Stricks
Productiebedrijf Outerbanks Entertainment
Warner Bros. Television
Uitzendingen
Start 21 januari 2013
Einde heden
Afleveringen 10
Seizoenen 1
Netwerk of omroep Vlag van Verenigde Staten Fox Broadcasting Company
Zender Vlag van Nederland SBS6
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

The Following is een Amerikaanse serie op Fox met in de hoofdrol Kevin Bacon en James Purefoy. De serie wordt geproduceerd door Outerbanks Entertainment en Warner Bros. Television. De pilot werd uitgezonden op 21 januari 2013. Op 4 maart 2013 werd bekend gemaakt dat er een tweede seizoen komt.[1]

In Nederland wordt de serie uitgezonden door SBS6, de eerste uitzending was op 29 januari 2013.[2]

Verhaallijn[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De FBI schat dat er momenteel meer dan 300 actieve seriemoordenaars zijn in de Verenigde Staten. Wat zou er gebeuren als deze moordenaars een manier van communiceren hebben en contact maken met elkaar? Wat zou er gebeuren als ze in staat waren om samen te werken en allianties in het gehele land te vormen? Wat als er een briljante psychotische seriemoordenaar in staat was om alles samen te brengen?[3]

Dit "worst-case senario" is het verhaal van The Following, waarbij Joe Carroll, de psychotische seriemoordenaar, een groep volgelingen (Followers) op de been krijgt en hiermee een sekte van seriemoordenaars vormt. De persoon die dit moet stoppen is voormalig FBI agent Ryan Hardy. Hij heeft Carroll al eerder gearresteerd in 2003, maar wordt na zijn ontsnapping uit de gevangenis weer gevraagd voor het onderzoek. Dit resulteert in een waar schouwspel tussen de FBI agent en de psychotische moordenaar.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdrollen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kevin Bacon als Ryan Hardy, een voormalig FBI agent. In 2003 leidde hij het FBI team dat seriemoordenaar Joe Carroll gevangen nam. Hierbij werd Hardy wel gestoken in het hart door Carroll, dit zorgt ervoor dat hij nu een pacemaker moet gebruiken. Toch wordt hij gevraagd, door de FBI, om als consultant op te treden, nadat Carroll is ontsnapt uit de gevangenis. Tevens schreef Hardy het misdaad boek over de Joe Carroll zaak, getiteld The Poetry of a Killer (De Dichtkunst van een Moordenaar).
  • James Purefoy als Dr. Joe Carroll, een ex-professor van Engelse literatuur, met name de romantiek, aan de Universiteit van Winslow en een schrijver. Hij gelooft, net als zijn held Edgar Allan Poe, in de waanzin van de kunst. Carroll begon aan zijn eigen kunstwerk door het ontdarmen van veertien vrouwelijke studenten. In de gevangenis (Virginia Central Penitentiary) verzameld hij een sekte van volgelingen (Followers), die bereid zijn om te moorden, te ontvoeren en zelfs zich te offeren om Carrolls plan van wraak op Ryan Hardy uit te voeren.
  • Natalie Zea als Dr. Claire Matthews, ex-vrouw van Joe Carroll en had ook een relatie met Ryan Hardy. Net als haar ex-man is ze een professor aan de universiteit.
  • Annie Parisse als Debra Parker, een FBI-specialiste op het gebied van sekte gedrag en hoofd van de Alternatieve Religie Eenheid. Parker wordt benoemd als hoofd in het onderzoek naar Carroll en zijn volgelingen.
  • Shawn Ashmore als Mike Weston, een jonge FBI agent. Weston schreef zijn scriptie, tijdens zijn opleiding, over Joe Carroll en hij ziet Ryan Hardy als een held. Hij wordt gezien als deskundige op het gebied van Joe Carroll.
  • Valorie Curry als Emma Hill, een fan van Joe Carroll. Hill ontmoet dr. Carroll tijdens een boeklezing in 2003 en wordt één van zijn eerste volgelingen. Later gaat ze, op Carrolls bevel, aan het werk als kinderjuffrouw. Onder de naam Denise Harris neemt ze de zorg op zich voor Joey Matthews, de zoon van Claire Matthews en Joe Carroll.
  • Nico Tortorella als Jacob Wells. Wells is één van Carrolls volgelingen en de geliefde van Emma Hill. Hij heeft de opdracht gekregen van Carroll om samen te wonen met Paul Torres (Billy Thomas), onder de naam Will Wilson, als een homokoppel. Dit om naast Sarah Fuller te wonen, de vrouw die in 2003 ontsnapte aan Carroll.
  • Adan Canto als Paul Torres. Onder de naam Billy Torres woont hij, samen met Jacob Wells (Will Willson), naast Sarah Fuller. Als Torres moet hij Wells delen met Emma Hill, waar hij niet tevreden mee is.
  • Kyle Catlett als Joey Matthews, de zoon van Joe Carroll en Claire Matthews.

Terugkerende rollen[bewerken | brontekst bewerken]

  • John Lafayette als Marshall Turner, een FBI agent die Hardy helpt in het onderzoek naar de sekte van Carroll. Zijn opdracht is om Claire Matthews te beschermen, na de ontvoering van haar zoon Joey.
  • Billy Brown als agent Troy Riley, een FBI agent welk Hardy helpt in de dagen na Carrolls ontsnapping uit de gevangenis.
  • Mike Colter als Nick Donovan, een FBI agent die de leiding neemt over het FBI team, na de tweede ontsnapping van Carroll.
  • Warren Kole als Roderick, een oude vriend van Carroll, en is na Carroll de leider over de sekte. Hij is de sheriff van de stad waar de uitvalsbasis van de sekte is gehuisvest.
  • Renee Goldsberry als Olivia Warren, de advocate van Carroll. Ze vreest hem, na het verlies van meerdere vingers door toedoen van één van Carrolls volgelingen.
  • Tom Lipinski als Charlie Mead, een lid van de sekte van Carroll. Hij heeft als opdracht gekregen om Claire Matthews te volgen in de jaren dat Carroll is opgesloten in de gevangenis.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1 (2013)[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Nr. Titel aflevering[4][5] Vlag van Verenigde Staten Uitzenddatum VS Vlag van Nederland Uitzenddatum NL Samenvatting
1 Pilot 21 januari 2013 29 januari 2013 Voormalig FBI-agent Ryan Hardy wordt gevraagd om als adviseur op te treden bij het onderzoek naar de seriemoordenaar die hij jaren geleden had gearresteerd, Joe Carroll is namelijk ontsnapt uit de gevangenis. Ryan is ervan overtuigd dat hij Sarah Fuller gaat opzoeken, laatste slachtoffer van Joe, die erin slaagde om de aanval te overleven.
2 Chapter Two 28 januari 2013 5 februari 2013 Bij een studentenvereniging voor meisjes vermoord Geordie, één van Carrolls volgelingen, een aantal jonge vrouwen. Ondertussen krijgt Joe Carroll bezoek in de gevangenis van zijn ex-vrouw, ze wilt weten waar haar zoon Joey is.
3 The Poet's Fire 4 februari 2013 12 februari 2013 Ryan Hardy is ervan overtuigd dat er meer volgers zijn dan ze tot nu toe hebben geïdentificeerd. Hij krijgt gelijk als er een straatartiest, met een masker van Edgar Allan Poe, een man in de brand zet en daarna verdwijnt in de menigte.
4 Mad Love 11 februari 2013 19 februari 2013 Paul, Jacob en Emma zijn aan het bedenken wat ze met Meghan moeten doen, een vrouw die ontvoerd is door Jacob. Ondertussen zoekt de FBI Maggie Kester, Ryan komt haar op het spoor doordat Maggie contact zoekt met een reden.
5 The Siege 18 februari 2013 26 februari 2013 Joe Carroll gebruikt zijn advocate Olivia Warren om, via de media, een bericht naar een aantal van zijn volgelingen te versturen. Daarop zet de FBI extra mensen in, om Claire te beschermen.
6 The Fall 25 februari 2013 5 maart 2013 Ryan Hardy is gevangen genomen door de ontvoerders van Joey Matthews (Paul, Jacob en Emma), nadat hij Joey op het spoor was gekomen. De politie omsingeld het huis, terwijl Ryan binnen voor onenigheid zorgt tussen de drie volgelingen.
7 Let Me Go 4 maart 2013 12 maart 2013 Emma is samen met Joey ontkomen en gaat naar een magazijn waar ze Bo treffen, daar vindt Joey een meisje opgesloten in een kooi. Ondertussen vragen Joe Carroll en zijn advocate Olivia Warren overplaatsing aan, omdat Ryan hem eerder mishandeld zou hebben.
8 Welcome Home 11 maart 2013 19 maart 2013 De ontsnapping van Joe Carroll heeft ervoor gezorgd dat de leiding van de FBI Nick Donovan aanstelt als leider van het onderzoek naar Joe en zijn sekte. Ondertussen moet Joe wennen aan zijn nieuwe verblijfplaats.
9 Love Hurts 18 maart 2013 2 april 2013 Amanda Porter, één van de volgelingen van Joe Carroll, heeft een plan om hem en zijn ex-vrouw Claire Matthews te herenigen. Jacob en Paul hebben ondertussen hun toevlucht gezocht in een landhuis.
10 Guilt 25 maart 2013 Volgelingen van Joe Carroll zijn achter de schuilplaats van Claire Matthews gekomen. Ryan Hardy probeert haar daar weg te halen, voordat de volgelingen haar gevonden hebben. Ondertussen hebben Jacob en Emma het nodige te bespreken.
11 Whips & Regret 1 april 2013
12 The Curse 8 april 2013
13 15 april 2013
14 22 april 2013
15 The Final Chapter 29 april 2013

Seizoen 2 (2014)[bewerken | brontekst bewerken]

Op 4 maart 2013 is er een tweede seizoen aangekondigd voor het volgende jaar, dit seizoen zal tevens uit vijftien afleveringen bestaan.[6]

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Prijs[7] Jaar Categorie Resultaat
Saturn Award 2013 Beste acteur op televisie - Kevin Bacon genomineerd
Beste netwerk televisieserie genomineerd

Externe Links[bewerken | brontekst bewerken]

[Categorie:Amerikaanse televisieserie]