Gebruiker:SvenDK/temp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ter vervanging van stuk uit Zavel

Zeer waarschijnlijk won men hier in het verleden zand (zavel is kleihoudend zand). In 1304 verkocht het Sint-Janshospitaal dit terrein aan de gilde van de kruisboogschutters die hier een kerk bouwden. Voorheen had de plaats gediend om de doden van het hospitaal te begraven. De Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk valt op door haar 14 m hoge glasramen; de middelen om een toren te bouwen ontbraken.

Op het hoogste punt van de Zavel dat zich uitstrekt tot aan het Paleis van Egmont legde men de Kleine Zavel aan: een park waarin hedendaagse beeldhouwers in brons 48 oude beroepen zullen uitbeelden. In het centrum van het park staat het standbeeld van graaf van Egmont en graaf Horne dat tot 1879 voor het Broodhuis van de Grote Markt van Brussel stond. De graven zijn omringd door standbeelden van tien humanisten:

  1. Willem van Oranje (door Charles Van der Stappen)
  2. Lodewijk van Bodegem, architect o.a. van het Broodhuis.
  3. Hendrik van Brederode
  4. Cornelis Floris De Vriendt
  5. Rembert Dodoens
  6. Gerard Mercator
  7. Jan van Locquenghien, burgemeester van Brussel.
  8. Barend van Orley
  9. Abraham Ortelius
  10. Filips van Marnix van Sint-Aldegonde

Aan de andere kant van de kerk vormt de Grote Zavel een driehoekig plein tot aan de Rollebeekstraat en de oude wal. Hier zijn veel antiekwinkels, couturierzaken, restaurants en chocolatiers. In het weekeinde is er op dit plein een antiekmarkt. In het centrum ligt de Minerva-fontein.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]