Gebruiker:YoungWiki/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van YoungWiki.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak

SeaWorld ???[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder alle zandbakdingen voor SeaWorld Orlando/San Diego/San Antonio.

Dierenpark[bewerken | brontekst bewerken]

Het SeaWorld ??? dierenpark is verdeeld over shows en verblijven, tevens zijn er ook extra programma's voor meer interactie met de dieren.

Shows[bewerken | brontekst bewerken]

One Ocean[bewerken | brontekst bewerken]

Deze show wordt alleen opgevoerd met orka's. De show probeert mensen ervan bewust te maken dat we allemaal een deel zijn van één wereld met één oceaan.

The Shamu Story[bewerken | brontekst bewerken]

Deze show wordt alleen tijdens het hoogseizoen opgevoerd, in deze show geven trainers uitleg over het werken met orka's en hoe de gedragingen worden geleerd met bijbehorende demonstraties.

Shamu Rocks[bewerken | brontekst bewerken]

Shamu Rocks vindt alleen 's avonds plaats en wordt opgevoerd met orka's. In deze show voeren orka's gedragingen uit terwijl er rockmuziek wordt afgespeeld. Alleen in de zomer wordt aan het einde van deze show het finale lied van de show Blue Horizons afgespeeld en is er vuurwerk te zien.

Blue Horizons[bewerken | brontekst bewerken]

In deze show zitten tuimelaardolfijnen, Indische grienden en tropische vogels, die samen met acrobaten de show Blue Horizons opvoeren. De show gaat over een meisje Marina, die de geheimen van de zee ontdekt en in deze wereld wordt meegenomen.

Sea Lions LIVE[bewerken | brontekst bewerken]

In deze komedie show worden er scènes uit andere shows geïmiteerd door zeeleeuwen, otters en hun trainers.

Dieren[bewerken | brontekst bewerken]

{Deadline = 22 feb} {= Op tijd ingeleverd}

Orka's[bewerken | brontekst bewerken]

Boudewijn Seapark[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder alle zandbakdingen voor Boudewijn Seapark.

Dolfinarium[bewerken | brontekst bewerken]

Het Dolfinarium van Boudewijn Seapark ligt dichtbij de ingang van het park. In het Dolfinarium bevindt zich een educatieve cel met informatie over het behoud van zeezoogdieren en de biodiversiteit. Verder in het Dolfinarium is een tribune met een groot hoofdbassin deze bevat ongeveer drie miljoen liter zout water en is 37 meter lang, 13 meter breed en bijna zes meter diep. Ook dit Dolfinarium beschikt over een zwangerschapsbassin voor zwangere dieren en een quarantaine bassin voor zieke dieren. Tevens worden er zeeleeuwen verhuist in de achterbassins, deze achterbassins zijn niet zichtbaar voor publiek. Het Dolfinarium huisvest zes tuimelaardolfijnen:


  • Puck (♀): Dolfijn Puck is 48 jaar oud en de leidster van de groep, zij is tevens een van de oudste dolfijnen in gevangenschap en moeder van Yotta (♀) en Indy (♀) en is ook moeder van twee dolfijnen die in een park in het buitenland verblijven.


  • Beachie (♂): Is een dolfijn die oorspronkelijk in Dolfinarium Harderwijk in Nederland verbleef maar er was geen mannelijk vruchtbare dolfijn daarom is Beachie (♂) naar Brugge verhuist.


  • Roxanne (♀): Dolfijn Roxanne is na Puck (♀) het oudste vrouwtje en is de moeder van Ocean (♂). Dolfijn Roxanne is sinds de komst van Beachie (♂) drie maal drachtig geweest. Roxanne was in mei 2011 zwanger van een tweeling, wat voor een tuimelaardolfijn zeldzaam en risicovol is. Geen van deze drie kalfjes hebben het eerste levensjaar gehaald.


  • Yotta (♀): Is de dochter van Puck (♀) en zus van Indy (♀). Zij zal na het overlijden van Puck de leidster worden van de groep.


  • Ocean (♂): Ocean is de zoon van Roxanne en verwacht wordt dat hij binnenkort na een ander park zal verhuizen. Dit om ervoor te zorgen dat hij geen aanvaringen krijgt met Beachie (♂).


  • Indy (♀): Is de dochter van Puck (♀) en zusje van Yotta (♀). Ze staat helemaal onderaan de hiërarchie.

Dolfinarium Harderwijk[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder alle zandbakdingen voor Dolfinarium Harderwijk.

Shows en voorstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

{Deadline = 22 feb} {= Op tijd ingeleverd}

Aqua Bella[bewerken | brontekst bewerken]

Aqua Bella is een dolfijnenshow die wordt opgevoerd in het DolfijndoMijn met een capaciteit van 2100 zitplaatsen. Tijdens de show wordt 3D-videomapping gebruikt.

Voorstelling met dolfijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Voorstelling met dolfijnen is een educatieve show met tuimelaardolfijnen die wordt opgevoerd in de DolfijnenDelta.

De Piratenbende[bewerken | brontekst bewerken]

De Piratenbende is een zeeleeuwenshow die wordt opgevoerd in het Zotte Zeeleeuwentheater met een capaciteit van 1200 zitplaatsen. Er spelen alleen Californische Zeeleeuwen in de show.

Sterk Werk[bewerken | brontekst bewerken]

De presentatie Sterk Werk is educatief en wordt opgevoerd in de Stoere Stellersterk. Uitsluitend Stellerzeeleeuwen doen mee in deze presentatie.

Onze kleine Dolfijn?[bewerken | brontekst bewerken]

Onze kleine Dolfijn? Is een educatieve show over bruinvissen. Deze wordt opgevoerd in de Bruinvisbaai.

Hobbeldebobbelshow[bewerken | brontekst bewerken]

De Hobbeldebobbelshow is een educatieve presentatie over gewone en grijze zeehonden. Deze wordt opgevoerd in het Zeehondenzand.

Snor(rrr) show[bewerken | brontekst bewerken]

De Snor(rrr) show is een show die uitsluitend door Walrussen wordt opgevoerd in het Walrussenwal met een capaciteit van 800 zitplaatsen.

Voorstelling met zeeleeuwen[bewerken | brontekst bewerken]

De voorstelling met zeeleeuwen is een show die wordt opgevoerd in de Zeeleeuwenzee met uitsluitend Californische zeeleeuwen.

(H)aaibaaishow[bewerken | brontekst bewerken]

De (H)aaibaaishow is een educatieve voorstelling die wordt opgevoerd door roggen en haaien in het Roggenrif.

Spetter en het magische avontuur[bewerken | brontekst bewerken]

De blacklightshow Spetter en het magische avontuur is een show in het blacklighttheater met 550 zitplaatsen. Deze blacklightshow is uniek in Nederland.

Wally & z'n vriendjes[bewerken | brontekst bewerken]

De voorstelling Wally & z'n vriendjes is een kindervoorstelling die plaats vindt in het Wallytheater met een capaciteit van 100 zitplaatsen.

bron: www.dolfinariumweb.nl

Shows en voorstellingen is ingeleverd.

San Diego[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder alle zandbakdingen voor San Diego.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste Europeaan die de regio bezocht was Juan Rodríguez Cabrillo anno 1542 maar hij heeft daar nooit een nederzetting gesticht, uiteindelijk is San Diego gesticht door Spaanse kolonisten onder leiding van Gaspar de Portolá in 1769. In 1821 werd Mexico onafhankelijk van Spanje en San Diego werd hierbij eigendom van de Mexicaanse staat en na een daling van 432 inwoners naar 150 tot 100 inwoners brak in 1864 de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog uit en bezetten Amerikaanse troepen de stad na enkele schermutselingen met de Californio's, zoals de Slag bij San Pasqual. In het Verdrag van Cahuenga (1847) capituleerden de Californio's en bij de Vrede van Guadalupe Hidalgo (1848) werd het gebied rondom de San Diego Bay aan de Verenigde Staten toegewezen. Rond 1850 is de staat Californië aan de Verenigde Staten toegewezen. De originele stad San Diego lag aan de voet van de Presidio Hill, in het gebied waar nu het Old Town San Diego State Historic Park ligt. De ligging van de stad was niet ideaal. Het lag aan aantal kilometers verwijderd van bevaarbaar water. In 1850 promootte William Heath Davis een nieuwe ontwikkeling bij de Baai kust genaamd New San Diego, verscheidene mijlen ten zuiden van de oorspronkelijke nederzetting maar al na tientallen jaren nieuwbouw bestond het slechts uit een paar huizen, een pier en een leger depot.

Rond 1860 promootte Alonzo Horton een verhuizing naar het gebied van de baai die hij New Town doopte wat later bekend werd als Downtown San Diego. Horton deed hard zijn best het gebied zwaar te promoten, uiteindelijk begonnen mensen en bedrijven te verhuizen naar de nieuwe stad vanwege de ligging op de Baai van San Diego die handig gelegen lag voor schepen. New Town werd snel overschaduwd door de oorspronkelijke nederzetting en is op de dag van vandaag bekend als Old Town en werd bekend als de oude binnenstad en werd het economische en bestuurlijke hart van de stad. Echter, bleef San Diego achterlopen tot de komst van de spoorverbinding in 1878.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd San Diego een belangrijk knooppunt van de militaire en defensieve activiteit, als gevolg van de aanwezigheid van veel militaire installaties en defensie fabrikanten. De bevolking van de stad groeide snel tijdens en na de Tweede Wereldoorlog , meer dan een verdubbeling tussen 1930 (147.995 inwoners) en 1950 (333.865 inwoners). Na de Tweede Wereldoorlog speelde het leger nog steeds een belangrijke rol in de lokale economie maar na de Koude Oorlog eiste de bezuinigingen een zware tol op de lokale defensie- en ruimtevaartindustrie. De resulterende neergang leidde San Diego leiders te streven naar de economie van de stad te diversifiëren door te focussen op onderzoek en wetenschap , evenals het toerisme.

Vanaf het begin van de 20e eeuw tot de jaren 70, werden de Amerikaanse tonijn vissersvlooten en tonijnconservenindustrieën gevestigd in San Diego, de tonijn hoofdstad van de wereld. San Diego's eerste tonijn conservenfabriek werd opgericht in 1911, en door de jaren 30 werkten bij de conservenfabrieken meer dan 1.000 mensen. Een grote vissersvloot steunde de conservenfabrieken, meestal bemand door allochtone vissers uit Japan, en later van de Portugese Azoren en Italië wiens invloed nog steeds voelbaar is in wijken als Little Italy en Point Loma. Vanwege de stijgende kosten en de concurrentie uit het buitenland werd de laatste van de conservenfabrieken gesloten in de vroege jaren 80.

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/San_Diego

Geschiedenis is ingeleverd.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Topografie[bewerken | brontekst bewerken]

San Diego ligt in aan zuidwestkust van de Verenigde Staten en in het zuidwesten van de staat Californië. De stad bevindt zich - in van de 58 totale county's in Californië - in San Diego County en ligt ongeveer 25 kilometer boven de Mexicaanse grens. Door de Californische stroom is het zeewater relatief koel. De stad ligt op ongeveer 200 diepe ravijnen en heuvels die worden gescheiden van plateaus, de meeste huizen en bedrijven liggen traditioneel gezien op deze plateaus, het creëren van kleine gebieden natuurlijke open ruimte verspreid over de stad geeft San Diego heuvelachtige geografie. De San Diego River loopt door het midden van San Diego van oost naar west, dit creëert een vallei van de rivier die dient om de stad te verdelen in een noordelijk en zuidelijk deel.

Klimaat[bewerken | brontekst bewerken]

San Diego heeft volgens het Köppen systeem twee soorten klimaten. Officieel heeft San Diego een zacht steppeklimaat dit komt vooral voor in het oosten en zuiden maar in het noorden heeft de stad een Mediterraan klimaat. San Diego wordt gekenmerkt met warme, droge zomers en milde winters, de meeste jaarlijkse neerslag valt tussen de maanden november en maart. Het klimaat in San Diego gebied, zoals in veel van de gebieden in Californië, varieert vaak sterk over korte geografische afstanden dit resulteert in microklimaten, dat in dit geval voornamelijk te wijten is aan de topografie van de stad (de baai, en de vele heuvels, bergen en ravijnen). Maar heel het jaar door heeft over het algemeen de stad een mild klimaat.

Bron: http://www.winterzon.net/california.htm

Bron: http://www.klimaatinfo.nl/verenigde-staten-van-amerika/californie/sandiego.htm

Geografie is (aangepast) ingeleverd.

Stedenbanden[bewerken | brontekst bewerken]

San Diego heeft anno 2014, 15 stedenbanden.

Bron: http://www.sister-cities.org/interactive-map/San%20Diego,%20California

SOS Dolfijn[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder alle zandbakdingen voor SOS Dolfijn.

{Deadline = 22 maart} {Deadline = niet gehaald}

SOS Dolfijn is een opvangcentrum voor zieke en/of gewonde kleine walvisachtigen die op het strand worden gevonden, SOS Dolfijn rehabiliteert deze dieren en probeert ze zo spoedig mogelijk weer terug naar zee te brengen. Het opvangcentrum bevind zich op het terrein van Dolfinarium Harderwijk, soms worden dolfijnen en bruinvissen die niet terug naar zee kunnen, permanent ondergebracht in Dolfinarium Harderwijk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1967 werd voor het eerst een aangespoelde bruinvis naar Harderwijk gebracht, doordat er geen voorzieningen voor rehabilitatie waren werd de bruinvis verzorgd in een bijbassin van de dolfijnen. Een specialistisch opvangcentrum met een quarantaine werd pas geopend in 1991 en door de jaren heen werd de zorg geoptimaliseerd. De opvangorganisatie werd in 2004 een onafhankelijke stichting met de naam: SOS Dolfijn en groeide uit tot een gerenommeerd onderzoeks- en opvangcentrum. Doordat circa 50% van de opgevangen dieren weer succesvol wordt uitgezet behoort SOS Dolfijn tot de meest succesvolle rehabilitatiecentra ter wereld. De laatste 40 jaar worden alle kleine aangespoelde walvisachtigen voor de kust van Nederland, België, Noord Frankrijk of Duitsland opgevangen en gerehabiliteerd.

Niet uitzetbaar[bewerken | brontekst bewerken]

Kleine walvisachtigen die niet meer terug naar zee kunnen in verband met hun gezondheid, of als het een gevaar is voor de populatie in het wild, worden naar Dolfinarium Harderwijk of Ecomare gebracht.

Kaukasus[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder alle zandbakdingen over de dubbele schrijfweek over de Kaukasus.

{Deadline = 9 maart}

Georgië[bewerken | brontekst bewerken]

Klimaat[bewerken | brontekst bewerken]

Door grote hoogteverschillen die variërend zijn van het zeeniveau tot bergpieken, heeft Georgië een klimatologische variatie. Het land heeft algemeen gezien een subtropisch klimaat, de hellingen en hoogtes van de Kaukasus zijn droger en hebben een steppeklimaat. De kuststreek van de autonome staat Adzjarië, die in het zuidwesten van het land, wordt gekenmerkt door een zeer vochtig klimaat. Zo heeft de regionale hoofdstad Batoemi, gelegen aan de Zwarte Zee, een gemiddelde neerslag van ongeveer 2700 mm per jaar (dat is meer dan drie keer zoveel als de gemiddelde neerslag in Nederland en België).

Bronnen:

Dieren[bewerken | brontekst bewerken]

In verband met de Olympische Winterspelen in Sotsji zijn er verschillende dieren overgebracht naar de stad om daar te worden bezichtigd en shows op te voeren. Er zijn dolfijnen gevangen die in een nieuw dolfinarium bezoekers tijdens en na de Olympische Winterspelen kunnen bezichtigen. Ook was het plan om een dolfijn een stukje van de vlam te laten dragen in het dolfinarium, een paar dagen voor de ceremonie maar door een slechte en te langzame training is dit niet gebeurd. Al deze dolfijnen komen vanuit de Japanse baai van Taji. Ook zou er een onbekend aantal orka's verblijven in wat dagelijks een zwembad voor bezoekers is. Deze orka's zouden ook shows moeten gaan opvoeren tijden en na de Spelen maar door dezelfde redenen als bij de dolfijnen is nog niets van dit plan van de grond gekomen.




http://www.ad.nl/ad/nl/14428/Olympische-Winterspelen/article/detail/3583803/2014/01/25/Dolfijnen-uit-Japanse-baai-des-doods-naar-Sotsji.dhtml http://www.piepvandaag.nl/dolfijnen-taiji-naar-winterspelen-sotsji/


Blackfish[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder alle zandbakdingen over de documentaire Blackfish.


Blackfish
YoungWiki/Kladblok
Regie Gabriela Cowperthwaite
Muziek Jeff Beal
Genre Documentaire
Speelduur 83 minuten
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $2.073.582
Portaal  Portaalicoon   Film