Yantai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Yantai
烟台
Stadsprefectuur in de Volksrepubliek China Vlag van China
Yantai
Yantai
Kaart van Yantai
Situering
Provincie (zìzhìqū) Shandong
Coördinaten 37° 23′ NB, 121° 15′ OL
Naam (taal-varianten)
Traditioneel Chinees 煙臺
Vereenvoudigd Chinees 烟台
Hanyu pinyin Yāntái
Algemeen
Oppervlakte 13.745,74 km²
Inwoners (2002) 6.460.000
Portaal  Portaalicoon   China

Yantai is een stad in de provincie Shandong, in China. Het is de grootste visserijhaven van Shandong en een belangrijk economisch centrum. Het oppervlak is 13.745,74 km² en er zijn ongeveer 6,46 miljoen inwoners (2002).

Yantai ligt op het schiereiland Shandong ten zuiden van de Bohaizee en in de buurt van de zuidelijke punt van Korea. De kustlijn is 909 kilometer lang.

Topografisch bestaat Yantai voor 36,62% uit bergen, voor 39,7% uit heuvels, voor 20,78% uit vlaktes en voor 2,9% uit bekkens. Het hoogste punt is de berg Kunyu met 922.8 meter. Yantai krijgt jaarlijks gemiddeld 20 mm regen te verwerken.

De wijnen uit deze omgeving worden als sinds het eind van de Qing-dynastie aangeduid met de naam Chefoo.

Het gebied is verder zeer toeristisch en bekend om zijn stranden. Er bevinden zich dan ook zeer veel vakantieparken, die voornamelijk door de Chinezen zelf benut worden. In Penglai staat het grootste aquarium van Azie. Het heeft o.a. een poolgebied, zoet- en zoutwateraquaria, en een dolfinarium.

Olympische Spelen in Peking[bewerken]

Yantai vervulde in 2008, toen de spelen in Peking werden georganiseerd, de rol van stageoord voor de Belgische delegatie.

Rijksuniversiteit Groningen begint branch campus[bewerken]

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) begint als eerste Nederlandse universiteit, maar ook als eerste Europese continentale universiteit, een branch campus in China. Als naam is gekozen voor University of Groningen Yantai. De RUG vestigt zich, in samenwerking met de China Agricultural University uit Beijing vanaf 2016 op een nu reeds grotendeels ontwikkelde campus. RUG-collegevoorzitter Sibrand Poppema tekende 25 maart 2015 in Shanghai in het bijzijn van minister-president Mark Rutte een samenwerkingsovereenkomst met de stad Yantai en de China Agricultural University. Het is een initiatief dat vergelijkbaar is met andere branch campuses, zoals die van de University of Nottingham in Ningbo en New York University in Shanghai.[1]

Bronnen, noten en/of referenties