Yantai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Yantai
烟台
Stadsprefectuur in de Volksrepubliek China Vlag van China
Yantai
Yantai
Kaart van Yantai
Situering
Provincie (zìzhìqū) Shandong
Coördinaten 37° 23′ NB, 121° 15′ OL
Naam (taal-varianten)
Traditioneel Chinees 煙臺
Vereenvoudigd Chinees 烟台
Hanyu pinyin Yāntái
Algemeen
Oppervlakte 13.745,74 km²
Inwoners (2002) 6.460.000
Overig
Website Website gemeente Yantai
Portaal  Portaalicoon   China

Yantai ( Chinees: 烟台 pinyin: Yāntái), vroeger bekend als Chefoo of Chih-fou, is een stad in de provincie Shandong, in China. Het is de grootste visserijhaven van Shandong en een belangrijk economisch centrum. Het oppervlak is 13.745,74 km² en er woonden in 2010 ongeveer 6.968.202 inwoners. Ongeveer 2.227.733 daarvan wonen in de 4 grote stadsdelen Zhifu, Muping, Fushan en Laishan.
De naam "Yantai" (yan-rook; tai-toren) is afgeleid van de naam van de wachttorens die, tijdens het bewind van keizer Hongwu (Ming dynastie), rond 1398, gebouwd waren op de berg Qi. De torens diende om alarm te slaan bij een invasie van Japanse piraten.
In Yantai wonen, volgens het bestuur, meer dan 100.000 buitenlandse zakenmensen en hun families.[1]

Panorama van Yantai

Middelen van bestaan[bewerken]

Meer dan 40% van de wijn in China wordt gemaakt door de ongeveer 130 wijnmakerijen in de omgeving van Yantai. De wijnen uit deze omgeving worden als sinds het eind van de Qing-dynastie aangeduid met de naam Chefoo. Changyu Winery, opgericht in 1892[2] door Zhang Bishi, is momenteel de grootste wijnmakerij in Azië. Verder is de streek ook bekend om haar kersen, appels, perziken en peren.
Dankzij de rijke en diverse visgronden heeft Yantai zich ontwikkeld tot een visserijhaven van belang. Er worden meer dan 200 visproducten waar onder garnalen en zeekomkommers aangeboden.
Yantai heeft overvloedige minerale hulpbronnen. De reserves van goud, magnesium, molybdeen en talk behoren tot de top vijf van China. Zowel bij de reserve als de productie van goud staat Yantai op nummer 1 van China. Het continentaal plat voor de kust is rijk aan aardolie en aardgas en heeft een enorm potentieel dat in de toekomst aan te boren is.

Toerisme[bewerken]

Het gebied is verder zeer toeristisch en bekend om zijn stranden. Er bevinden zich een groot aantal toeristische attracties, zoals het Penglai Paviljoen - een van de vier meest bekende paviljoens in China. Ook zijn er zeer veel vakantieparken, die voornamelijk door de Chinezen zelf benut worden. In Penglai staat ook het grootste aquarium van Azie. Het heeft o.a. een poolgebied, zoet- en zoutwateraquaria, en een dolfinarium.[3] De Changshan Eilanden - de hemelse eilanden over de zee, bestaan uit 32 kleine eilanden. Daarnaast zijn er drie nationale parken, een nationaal natuurreservaat en een nationaal wetlandpark. Ook zijn er nog 9 golfclubs, waarbij de grootste 279 holes heeft.

Bestuur[bewerken]

De stadsbestuur van Yantai beheert 4 districten, 7 stedelijke agglomeraties, 1 provincie en 1 ontwikkeling zone.

Deze zijn verder onderverdeeld in 148 administratieve eenheden.

Geografie en topografie[bewerken]

Yantai ligt op het schiereiland Shandong ten zuiden van de Bohaizee en tegenover de zuidelijke punt van Korea. De kustlijn is 909 kilometer lang.
Yantai is omringt door bergen en door de zee en kent vier klimaat-seizoenen. Topografisch bestaat Yantai voor 36,62% uit bergen, voor 39,7% uit heuvels, voor 20,78% uit vlaktes en voor 2,9% uit bekkens. Van het totale gebied is ongeveer 2,643.60 km2 stedelijk bebouwd. 40% is bedekt met bos.

Bergen[bewerken]

Gemiddeld zijn de bergen zo'n 500 meter hoog. De heuvels reiken van 200 tot 300 meter. Het hoogste punt is de berg Kunyu (昆 崳 山) met 922.8 meter. Yantai krijgt jaarlijks gemiddeld 20 mm regen te verwerken.

Rivieren[bewerken]

Er zijn 121 rivieren van meer dan 5 kilometer in lengte, de grootste zijn:

  • Wulong River (五 龙河)
  • Dagu River (大沽河)
  • Dagujia River (大沽 夹河)
  • Wang (王 河)
  • Jie River (界河)
  • Huangshui River (黄 水河)
  • Xin'an River (辛安 河)

Het Yantai Sportpark[bewerken]

Yantai vervulde in 2008, toen de olympische spelen in Peking werden georganiseerd, de rol van stageoord voor de Belgische delegatie omdat de sportvoorzieningen uitstekend waren.[4] Het Yantai sportpark kent vele voorzieningen waar onder een zwembad.[5]

Rijksuniversiteit Groningen begint branch campus[bewerken]

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) begint als eerste Nederlandse universiteit, maar ook als eerste Europese continentale universiteit, een branch campus in China. Als naam is gekozen voor University of Groningen Yantai. De RUG vestigt zich, in samenwerking met de China Agricultural University uit Beijing vanaf 2016 op een nu reeds grotendeels ontwikkelde campus. RUG-collegevoorzitter Sibrand Poppema tekende 25 maart 2015 in Shanghai in het bijzijn van minister-president Mark Rutte een samenwerkingsovereenkomst met de stad Yantai en de China Agricultural University. Het is een initiatief dat vergelijkbaar is met andere branch campuses, zoals die van de University of Nottingham in Ningbo en New York University in Shanghai.[6]

Fotoalbum[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties