Geelvoetkangoeroe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geelvoetkangoeroe
IUCN-status: Gevoelig[1] (2008)
Petrogale à pieds jaunes.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Diprotodontia (Klimbuideldieren)
Familie: Macropodidae (Kangoeroes)
Geslacht: Petrogale (Rotskangoeroes)
Soort
Petrogale xanthopus
J.E. Gray, 1855
Afbeeldingen Geelvoetkangoeroe op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Geelvoetkangoeroe op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De geelvoetkangoeroe (Petrogale xanthopus) is een kangoeroe uit het geslacht der rotskangoeroes (Petrogale).

Kenmerken[bewerken]

De bovenkant van het lichaam is grijs, de onderkant wit. De ledematen zijn licht oranje. Over de flanken en de heupen loopt een witte streep, net als over de wangen. Boven de wangstreep zit een zwarte vlek. Van het voorhoofd tot midden op de rug loopt een donkere rugstreep. De lange oren zijn aan de buitenkant licht oranje en aan de binnenkant wit. De lange staart is geel, overlopend in grijs naar de punt toe, met donkerbruine ringen die naar de punt toe steeds donkerder en groter worden. Bij de ondersoort celeris (Le Soeuf, 1924) uit Queensland zijn de strepen op de heup en de ringen op de staart minder duidelijk en de vacht is bleker. De kop-romplengte bedraagt 480 tot 650 mm, de staartlengte 600 tot 715 mm, de oorlengte 70 tot 90 mm en het gewicht 6000 tot 11000 g.

Leefwijze[bewerken]

Deze soort is voornamelijk 's nachts actief, eet grassen en ander plantaardig materiaal en vormt groepen van tot honderd dieren.

Verspreiding[bewerken]

Deze soort komt voor in een aantal geïsoleerde populaties in rotsachtige gebieden in het oosten van Zuid-Australië, het westen van Nieuw-Zuid-Wales en Zuidwest-Queensland.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Groves, C.P. 2005. Order Diprotodontia. Pp. 43-70 in Wilson, D.E. & Reeder, D.M. (eds.). Mammal Species of the World: A taxonomic and geographic reference. 3rd ed. Baltimore: The Johns Hopkins University Press, Vol. 1: pp. i-xxxv+1-743; Vol. 2: pp. i-xvii+745-2142. ISBN 0 8018 8221 4
  • Menkhorst, P. & Knight, F. 2001. A Field Guide to the Mammals of Australia. South Melbourne: Oxford University Press, x+269 pp. ISBN 0 19 550870 X